25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Üsküdar Ümraniye Sancaktepe metrosu durakları neler, güzergahı nasıl olacak?

İstanbul’un Anadolu yakasının ulaşımına büyük kolaylık getirecek Üsküdar Ümraniye Sancaktepe metrosu durakları neler, güzergahı nasıl olacak? Üsküdar Ümraniye Sancaktepe metrosu ne zaman açılacak sorusu yanıt buldu ve açılış tarihi belli oldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Twitter adresinden yaptığı açıklamayla İstanbullulara beklenen müjdeyi verdi. Üç ilçeden geçecek metro hattında 16 istasyon yer alacak.

13 Aralık 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Üsküdar Ümraniye Sancaktepe metrosu durakları neler, güzergahı nasıl olacak?

Üsküdar Ümraniye Sancaktepe metrosu durakları ve güzergahı belli oldu. İstanbul Anadolu yakasının ulaşımına adeta nefes aldıracak ve toplu taşımayı kolaylaştıracak metro hattının açılış tarihi belli oldu. Üsküdar Ümraniye Sancaktepe metrosu ne zaman açılacak sorusu yanıt buldu. Yapımının bitmesi yıllardır merakla beklenen ve özellikle Anadolu yakasının yoğun noktalarında trafiği arapsaçına çeviren metro inşaatı tamamlandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da beklenen tarihi sonunda açıkladı. Bölge sakinlerinin Üsküdar’a ulaşarak Avrupa yakasına veya Kadıköy bölgesine geçmesini daha hızlı sağlayacak metro hattı, özellikle Üsküdar, Ümraniye, Altunizade ve Sancaktepe Çekmeköy bölgesinde yaşanan trafiğin hafiflemesini sağlayacak.

ÜSKÜDAR ÜMRANİYE SANCAKTEPE METROSU NE ZAMAN AÇILACAK?

İBB Başkanı Mevlüt Uysal, açılış haberini Twitter'dan duyurarak "İstanbul, teknoloji harikası, sürücüsüz metroya kavuşuyor. Üsküdar-Ümraniye Metro Hattı'nı, Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle 15 Aralık Cuma günü, saat 15:00'de hizmete alıyoruz. Gelin bu sevinci hep birlikte yaşayalım..." sözlerini paylaştı.

Üç ilçeden geçecek metro hattında Üsküdar, Fıstıkağacı, Bağlarbaşı, Altunizade, Kısıklı, Libadiye, Çarşı, Ümraniye, İnkılap Mahallesi, Çakmak, Ihlamurkuyu, Altınşehir, Lise, Dudullu, Toplu Konutlar, Çekmeköy ve Sancaktepe istasyonlarının aralarında yer aldığı 16 istasyon yer alacak.

HATTIN DETAYLARI

Üsküdar – Ümraniye – Çekmeköy – Sancaktepe Metro Hattı, Üsküdar-Çekmeköy istasyonları arasında yeralan yaklaşık 17 km uzunluğundaki ana hat tünelleri ve üzerinde delme ve aç-kapa tipinde toplam 16 adet istasyonu, yaklaşık 2,7 km’lik depo sahası bağlantı tüneli, depo sahası ve bakım alanı ve binaları bulunan bir raylı toplu tasıma sistemidir.

Ana hat, Üsküdar Meydanında yapılacak olan Üsküdar İstasyonu’ndan başlar ve 17 km’lik güzergah TBM/EPB ve NATM yapım tekniğiyle gerçekleştirilecek tünel ile Çekmeköy İstasyonu’na ulaşır. Ayrıca ana hattan Dudullu mevkiinde sapılarak, 2,7 km’lik tünel bağlantı hattı ile Depo Sahasına ulaşılır.

GÜZERGAH NASIL?

Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metro Hattı kapsamında, Üsküdar-Çekmeköy istasyonları arasında yer alan yaklaşık 17 km uzunluğunda tünel, toplam 16 adet istasyon, yaklaşık 2,7 km’lik depo sahası bağlantı tüneli, depo sahası ve bakım alanı ve binaları bulunmaktadır. Hatta 126 vagon hizmet verecektir.

Metro tamamlandıktan sonra Üsküdar-Sancaktepe arası 27 dakikaya inecek.

Hat, Marmaray Üsküdar istasyonu ile entegre olacak ve böylelikle Anadolu ve Avrupa kıtaları arasında da rahat erişim imkanı sağlayacaktır. Aynı zamanda Altunizade İstasyonu ile Metrobüs’e, tüm istasyonlarda da karayolu toplu taşıma sistemlerine erişim imkanı sağlayacaktır.

SAATTE 64 BİN 800 YOLCU

21 adet 6'lı dizili 126 vagon hizmet verecek. Her bir dizide maksimum 1620 yolcu taşınabilecek. Maksimum yolcu kapasitesi saatte 64.800 yolcu/saat/yön olacak.

Trenin maksimum hızı 80km/saat olacak. İlk istasyon ve son istasyon arası ortalama seyahat süresi 24 dakika olacak.

90 SANİYEDE BİR SEFER

İstasyonlarda durma süresi 20 saniye olacak. 90 saniyede bir sefer düzenlenecek.

MEVLÜT UYSAL AÇIKLAMIŞTI

Üsküdar, Ümraniye, Çekmeköy Metro çalışmalarının bir ay içerisinde tamamlanacağı müjdesini veren Başkan Mevlüt Uysal, "Çekmeköy Metrosu, Türkiye'de ilk defa yapılan sürücüsüz metro çalışmasıdır. Testleri uzun zamandır devam ediyor. Şu anda testler bitti ve sertifikası alınması gerekiyor. Yanılmıyorsam bu hafta içinde sertifikası alınacak. Dolayısıyla bu ay içerisinde açılacağını ve açılmaya hazır hale geleceğini söyleyebiliriz. Vatandaşlarımız bu kadar sabrettiler en geç bir ay içerisinde açacağımızın sözünü veriyoruz" diye konuştu.