20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Uzay sınıfını geçti sırada NASA var

ABD’deki uzay kampına katılan tek Türk öğrenci Selin, önce pilot olmak ardından da NASA’da görev almak istiyor. Simülasyondan ay yürüyüşüne kadar pek çok eğitim alan Selin “Astronotlarla buluşmak heyecan vericiydi” dedi.

17 Nisan 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Uzay sınıfını geçti sırada NASA var

Dünyanın dört bir yanından seçilen 325 öğrenciye, astronotluk eğitimi ve bilim-teknoloji temelli liderlik becerilerini geliştirme fırsatı sunan burs programı Honeywell Liderlik Akademisi, ABD Huntsville Uzay & Roket Merkezi’nde gerçekleştirildi. Lise üçüncü sınıfta okuyan 16 yaşındaki Selin Turhan başvurusunun kabulüyle bu yıl akademide eğitime katılan tek Türk oldu.2 yıl önce araştırdığı programa katılmak için 16 yaşına gelmeyi beklediğini söyleyen Turhan, “Başvuru sürecinden sonra ‘kesin kabul edilirim demiyordum’ ama kendime güveniyordum. Kabul mektubu gelince çok mutlu oldum” dedi.

DENEYSEL EĞİTİM ALDI

Teknoloji ve bilim odaklı çalışmaların yapıldığı etkinlik kapsamında, ekipler oluşturarak kendi roket modellerinin tasarımı ve testini gerçekleştiren katılımcılar; astronot simülasyon eğitimlerine, kodlama programlarına, ay yürüyüşüne, bilimsel deneylere katıldı. Bilim insanları ve emekli astronotlarla tanıştığını anlatan Selin Turhan yaşadıklarını şöyle anlattı: “Eğitimlerde  herkes kendinden bir şeyler buldu. Mesela roket yapma aktivitesinde fizik dersi daha iyi olanlar önce çıktı, simülatörlerde ise daha cesur ve yürekli olanlar ön plandaydı. Benim ilgimi ise en çok havacılıkla ilgili aktiviteler çekti. Önce başarılı bin pilot olup ardından da NASA’da görev yapmayı hedefliyorum. Kampta simülatörlere bindik, onları uçurmak, indirmek çok keyifliydi. İki ayrı gruba ayrılıp savaş pilotu olarak birbirimizle savaştık.”Selin Turhan simulatörle uçmanın çok keyifli olduğunu söyledi.