24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Vatandaşlar ilk teravih namazını kılmak için camilere akın etti

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte camilere akın eden vatandaşlar, ilk teravih namazını kıldı. Çocuklarıyla birlikte camilere gelen vatandaşlar, on bir ayın sultanı Ramazan'ın ilk teravih namazını kılmanın sevincini yaşadı.

AA - İHA -DHA15 Mayıs 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Vatandaşlar ilk teravih namazını kılmak için camilere akın etti

Nevşehir'de vatandaşlar başta tarihi Kurşunlu Cami olmak üzere kentteki camilere gelen vatandaşlar teravih namazıyla Ramazanın coşkusunu yaşadı. Camileri dolduran kadın-erkek, genç-yaşlı çok sayıda kişi namaz kılıp dua etti. Namaz öncesi vaaz veren İl Müftüsü Yakup Öztürk, ramazan ayının güzelliğini, faziletini ve bereketini anlattı. Camiyi dolduran kalabalık, vaazın ardından yatsı ve teravih namazını eda etti.

Konya’da vatandaşlar ilk teravih namazı için camilere akın etti  

Konya’da 11 ayın Sultanı Ramazan ayının başlamasıyla birlikte ilk teravih namazı kılmak isteyen vatandaşlar Mevlana Meydanı’na akın etti.  

Ramazan ayının ilk teravih namazı tüm İslam aleminde olduğu gibi Konya’da büyük sevinçle kılındı. Ezanın okunmasıyla birlikte cami içinde ve avlusunda toplanan cemaat saf tutarak namaz kıldı. Akşam saatlerinden itibaren camiyi doldurmaya başlayan vatandaşlar bu huzurlu atmosferin tadını çıkardı. Yatsı ezanının okunması ile birlikte çok sayıda kişi, cami içerisinde ve dışında kendileri için hazırlanan yerlerde ilk teravih namazını kıldı. Diğer taraftan kadınlar da kendileri için ayrılan bölümde namazlarını icra etti.. Kadın, erkek, genç, yaşlı ve çocuklar Mevlana Meydanı'nda bir araya gelerek, Ramazan ayının bütün Müslüman alemine hayırlar getirmesini diledi.

Selimiye Camisi'nde ilk teravih coşkusu

Onbir ayın sultanı ramazan, kılınan ilk teravih namazı ile başladı.

Edirne'de vatandaşların çoğu teravih namazını, Selimiye Camisi'nde eda etti. İl Müftüsü Emrullah Üzüm, oruç ve ramazanın faziletlerini anlattı.

Bazı vatandaşlar çocuklarıyla, kadınlar da caminin kendilerine ayrılan bölümünde namazı kıldı.

Kadın, erkek, genç, yaşlı çok sayıda inanan dua etti.

Teravih dolayısıyla Eski ve Üç Şerefeli gibi merkezdeki selatin camileri de dolduran vatandaşlar, ramazanın güzel atmosferini yaşamaya başladı.

Bu arada, Vakıflar Genel Müdürlüğü mahya ekibince minarelere asılan "Oruç bedenin zekatıdır" yazılı mahya da yanmaya başladı.

Kırklareli

Kırklareli'de ise ramazan ayının ilk teravih namazı, Hızırbey tarafından Kabe mimarisine benzer şekilde inşa edilen 635 yıllık Hızırbey Camisi'nde kılındı.

Çok sayıda vatandaş, ilk teravih namazı için başta Hızırbey Camisi olmak üzere kentteki camilere geldi.

Ayrıca camide, İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş, ramazan ayını konu alan vaaz verdi.

Cami önlerinde vatandaşlara çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Tekirdağ

Tekirdağ'da ilk teravih namazını kılmak isteyen vatandaşlar, Orta Cami ve Eski Cami başta olmak üzere kentteki camileri doldurdu.

Orta Cami'ye gelen kadınlar, kendilerine ayrılan bölümde teravih namazını kılarken, bazı vatandaşlar da camiye çocuklarıyla geldi.

Tarihi Eski Cami'de de İl Müftüsü İsmail İpek vaaz verdi.

Camileri dolduran kadın, erkek, genç, yaşlı çok sayıda Müslüman, namaz kılıp dua etti.

Eyüp Sultan’daki ilk teravih namazı havadan görüntülendi  

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte ilk teravih namazı tüm yurtta olduğu gibi İstanbul’da eda edildi. Eyüp Sultan Camii’nin Ramazan’ın ilk teravih namazı ise havadan görüntülendi.  

Onbir ayın sultanı Ramazan ayının gelişi ile birlikte ilk teravih namazı İstanbul’da da eda edildi. 7’den 70’e birçok vatandaş Eyüp Sultan Camisine akın ederek cami avlusunu doldurdu.  Teravih namazı sırasında drone ile havadan çekilen görüntülerde caminin eşsiz güzelliği akşam ışıklandırması ile taçlandırıldı. Kimi vatandaşlar ellerini semaya kaldırıp dua ederken, kimileri de Eyüp Sultan Hazretleri’nin kabrinin yanına gelerek bol bol dua etti.

Eyüp Sultan Camisinde ilk teravih namazını kılmak için gelen Ali Canbey, “İnşallah bu Ramazan bütün Müslümanlar için hayırlı olur ve birlik ve beraberliklerine vesile olur. Rabbim devletimize ve milletimize zeval vermesin” dedi.

Eyüp Sultan Camisine dua etmek için gelen Mina Tuna, “Tüm İslam alemine hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Önce sağlık diliyorum. Ondan sonra rabbime sığınıyorum” diye konuşurken, Ayşe Çimen ise, “Çok mutluyum, şükürler olsun bu günlere kavuştuk. Kurban olduğumu Allah Filistin’deki şehit olan din kardeşlerimize rahmet eylesin” şeklinde konuştu.

Hatay'daki konteyner kentte ilk teravih

Hatay'ın Yayladağı ilçesindeki YİBO Konteyner Kenti'nde yaşamlarını sürdüren Bayırbucak Türkmenleri, ilk teravih namazı için kamptaki camiyi doldurdu.

Namaz öncesi Suriyeli din görevlileri tarafından ilahi ve Kur'an-ı Kerim okundu.

Aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda Suriyeli, ilk teravih için camiyi doldururken, namaz sonrası Suriye ve İslam coğrafyasında hayatlarını kaybedenler için dua edildi.

Konteynerlerde kalan kadınlar da kendileri için ayrılan bölümde namazlarını kıldı.

Kamp sakinlerinden Osman Kelkit, vatanlarından uzakta 7'inci ramazanı yaşadıklarını belirtti.

Akıllarının ülkelerinde olduğunu ve bir an önce vatanlarına dönmek istediklerini kaydeden Kelkit, "Çok şükür Türkiye bize her türlü yardımı yaptı. Elimizden tuttu. Bu mübarek günlerde en büyük duamız başta Suriye olmak üzere tüm İslam coğrafyasındaki zulümleri bitmesi olacak." ifadelerini kullandı.

Sivas’ta Ramazan ayının ilk teravih namazında camiler doldu taştı

Sivas’ta Ramazan ayının ilk teravih namazı için Sivaslılar camilere akın etti. Camiler adeta dolup taştı. 11 ayın sultanının ilk teravih namazı için 7’den 77’ye herkes saflarla yerini aldı. Babalarıyla camilere giden minikler mescitlere renk kattı. Selçuklular tarafından 1197 yılında inşa edilen Ulu Cami’de ise ayrı bir manevi hava vardı. 821 yıllık tarihi camide eller Mevla’ya mazlumlar için açıldı. Teravih namazı için Ulu Cami’ye gelen vatandaşlar Ramazan’a kavuştukları için şükrederken, mazlumlara zulmeden zalimler için ise ah edip, “Bizi bu aya kavuşturan rabbimize şükürler olsun. Cümle ehli İslam’ın Ramazan günü mübarek olsun. Rabbim tekrarını nasip etsin. Yeryüzündeki Müslümanlara eziyet eden zalimleri bu ay hürmetine kahrı perişan etsin” dedi.

Diyarbakır'da ilk teravih kılındı  

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan ve 'İslam'ın 5. Harem-i Şerifi' olarak kabul edilen tarihi Ulu Cami'de ilk teravih kılındı.  

Diyarbakır’da On bir ayın sultanı Ramazan’ın ilk teravih namazı kılındı. Sur ilçesinde bulunan tarihi Ulu Cami’ye gelen vatandaşlar, teravih namazını eda ettikten sonra, hep birlikte dua ederek, oruç tutmak için niyet getirdi. Namaz kılmak için camiye gelen Hüsnü Aytun, “Keşke bütün sene böyle olmuş olsaydı. Bu oruç ayında olan duyarlılık, hissiyat, topluma karşı olan duyarlılık keşke bütün sene olsaydı. Sadece Diyarbakır’da, Türkiye’de değil bütün dünyada olsaydı. Savaşlar olmasaydı. Mühim olan bu teravihi ve bu ayı bütün seneye yaymak. Bütün seneyi getirip bu aya sıkıştırmak değil” dedi.

Camide namazını eda etmek için gelen Veysel Ekinci ise, “Ramazan on bir ayın sultandır. Herkes bu ayı bekliyor. Bu ayda Diyarbakır daha bir güzel oluyor. Diğer on bir aya göre daha şen ve İslamiyet’te de önemli bir ayımız. İnsan ister ki on iki ayda böyle olsun. Güzel bir ay inşallah hayırlara vesile olur. Ulu Cami asırlardır insanlara, Müslümanlara hizmet eden bir cami. İslam dünyasının 5’inci Haremi Şerifi. Burada namaz kılmak tabi ki büyük bir şans. Bunun için mutluyuz” diye konuştu.

Anadolu'nun ilk camisinde teravih namazı kılındı  

Anadolu'nun ilk camisi olan Hatay Habib-i Neccar Camisi’nde Ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı.  

Anadolu'nun ilk camisi olan Hatay Habib-i Neccar Camisinde Ramazan Ay'ının ilk teravih namazı kılındı. Hatay'da 11 Ayın Sultanı Ramazan ayının ilk teravih namazını kılmak isteyen vatandaşlar camilere akın etti. Hz. İsa'nın iki havarisi olan Yahya ve Yunus ile Habibi-i Neccar'ın mezarlarını bulunan tarihi camide teravih namazını farklı bir mekanda kılmak isteyenlere ev sahipliği yaptı.

Teravih namazı öncesi Hatay İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu yaptığı açıklamada, Habib-i Neccar Hazretleri, İsa aleyhisselama iman eden bir insan olduğunu ifade ederek, "Biz, İsa aleyhisselama iman eden, inancı uğrunda şehit olan bir zatın adını kendi camimize vermişiz. Böylece, Habib-i Neccar hazretleri de Antakya’mızda birliğin, beraberliğin, sevginin, hoşgörünün sembolü olmuştur" dedi.

Müftü Kavillioğlu, ayrıca İsrail'in Filistin’e yaptığını saldırıyı kınadığını belirtti.

Türkiye Diyanet Vakfı 2. Başkanı İlyas Serenli tarafından hadisi şeriflerden bölümler okunarak ramazan ayı hakkında vaaz verildi. Vatandaş ilk teravih namazını kılarak dua etti.