26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Yeni KHK ne zaman çıkacak?

Kanun Hükmünde Kararnameler ile çok sayıda FETÖ’cü ihraç edildi. Ancak ihraç edilen ve açığa alınan kişilerden suçsuz olana azınlığın görevlerine dönmesi için yeni bir KHK hazırlanıyor. Peki, suçsuzların görevlerine geri dönecekleri KHK ne zaman çıkacak?

25 Ekim 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Yeni KHK ne zaman çıkacak?

FETÖ terörünün geldiği son nokta olan 15 Temmuzdan sonra OHAL ilan edildi. OHAL sürecinde çıkan KHK’lar ile çok sayıda kişi görevlerinden ya açığa alındı ya da ihraç edildi. Sürec dâhilinde FETÖ’cü olmadığını iddia eden kişiler gerekli başvuruları yaptılar. Yeni bir KHK ile FETÖ’cü olduğu iddia edilmiş ancak öyle olmayan kişilere görevleri iade edilecek. 

 

 

Yeni KHK ile ilgili Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli açıklamada bulundu ve FETÖ soruşturmasında yapılan hataların düzeltileceğini söyledi.

 

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, önceki gün katıldığı bir televizyon programında, yeni bir KHK'nın hazırlandığını, KHK'nın, FETÖ kapsamında görevden alınan personelden görevine iade edilecekler ile kapatılan bazı kurumlardan açılacak olanların listesini içereceğini söyledi.

 

Canikli, çalışmaların yetişmesi halinde istihbaratın yeniden yapılandırılmasının da KHK'da yer alabileceğini ifade etti. Bazı siyasi partilerin iddia ettiği şekilde bir mağduriyet yaşanmadığını, hataların düzeltildiğini kaydeden Canikli, "OHAL biterken KHK ile genel bir yetki alacağız. Ne zaman tespit edilirse edilsin, bunların düzeltilmesinin önünü açacak bir yetkiyi idareye vereceğiz. Hata ne zaman tespit edilmişse o düzeltme yapılacak" diye konuştu.

 

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Yeni KHK ile iade ve düzeltmeleri yapacağız. OHAL biterken de, OHAL bittikten sonra idarelere yanlış olduğunu tespit ettiklerini, onları düzeltme yetkisi vereceğiz. Bu süresiz olacak. Diyelim ki, yeni bir bilgi ortaya çıktı, çok özel bir şey oldu ve o kişinin mesela 3 yıl sonra FETÖ ile bağlantısı olmadığı, anlaşıldı. Kapıyı kapatmayacağız yani" dedi.

 

Canikli, "Yetki FETÖ'cü olduğu tespit edilecekler için de geçerli olacak mı" sorusuna, "Onu konuşmadı, genel hükümlere mi yoksa özel bir yetki ile mi onu konuşacağız. Ama iade, düzeltme mekanizması sınırsız, süresiz açık olacak. Bunu on KHK'ya koyacağız" yanıtını verdi.

 

Yayınlanacak son KHK ile söz konusu düzeltmelerin yapılması beklenirken, yeni KHK’nıın ne zaman çıkacağı henüz belli değil. Ancak hükümetin yeni KHK çalışmalarına hız vermesinden dolayı yakın bir zaman da yeni KHK’nın çıkması bekleniyor.