20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

'Yerli otoya biz talibiz'

Star’ın ‘Şehir Buluşmaları’nda ilk durağı Konya oldu. Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya-Mersin arasında YHT çalışmalarının devam ettiğini belirterek “Bir de bunun yanında, yan sanayi konusunda da çok güçlüyüz. Yerli otoya talibiz” dedi.

KAAN ZENGİNLİ2 Aralık 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
'Yerli otoya biz talibiz'

TürkMedya yayın kuruluşlarından Star Gazetesi ‘Şehir Buluşmaları’ adıyla Anadolu’yu dolaşacak. İlk buluşma Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Ticaret Odası ve Selçuklu Belediyesi katkılarıyla önceki gün Konya’da gerçekleşti. Anadolu şehirlerinin nabzını tutmak için düzenlenen zirvede en çok konuşulan konulardan biri de ‘Türkiye’nin Otomobili Projesi’ oldu. Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, yerli otomobile talip olduklarını belirterek, Konya’nın otomobil yan sanayi üretimi ve lojistik imkanları ile bu işin altından kalkabilecek güçte olduğunu söyledi. 

YHT’MİZLE AVANTAJLIYIZ

Konya’nın tarım-hayvancılık kenti olarak bilinmesine rağmen, en fazla ihracatın otomotiv yan sanayi ve makine alanlarında yaptıklarını belirten Öztürk şunları söyledi: “Çok ciddi bir sanayi kentiyiz. Yerli otomobile de talibiz. İstiyoruz. Ulaşım konusu gündeme getiriyorlar. ‘Limanınız yok diyorlar…’ Konya’nın çok daha yeni lojistik merkezi ihalesi yapıldı. Şehrimize dev bir lojistik merkez kuruluyor. Konya Karaman arasında Yüksek Hızlı Tren (YHT) yapımı devam ediyor. Karaman-Mersin YHT’sinin ihalesine de gelecek yıl çıkılacak. 3 yıl içinde o da bitecek. Dolayısıyla liman handikabını ortadan kaldırıyoruz. Lojistik merkezinde yüklediğiniz bir mal, 4 saat sonra Mersin limanda olacak.”  Türkiye’nin en guru verici projelerinden yerli otoyu bir çok ilin istediğini ancak Konya’nın bu alanda en uygun il olduğunu söyleyen Öztürk “Bakın bizim yerli oto konusunda avantajlı olduğumuz bir alanda deprem bölgesi olmamamız. Türkiye’nin birçok ilinde bu sorun var ancak bizde yok. Çok büyük arazilerimiz var. Kurulacak bir fabrikaya adresimiz çok. Dolayısıyla bir yerli otoyu hem kapasite hem potansiyel açısından yapabileceğimize inanıyoruz” ifadelerini kullandı.  

BELEDİYECİLİKTE ÖRNEK  OLUŞTURUYORUZ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, belediyeciliğin  AK PARTİ döneminde yeni bir sürece girdiğini belirterek “Konya belediyeciliğinde önemli bir marka olduğunu ifade etmek istiyorum. AK PARTİ hükümeti ile birlikte şehircilikte yaşanan sıçramayı Konya’da da gerçekleştirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz. Belediyeciliği de ikiye ayırmak gerekiyor. 1984’te kadar olan dönemde yetkileri sınırlı bir yönetim şekli vardı. 1984’ten sonraki dönemde imkanlar arttı. Yetkiler arttı. Ama AK PARTİ ile birlikte yetkiler daha da arttı. İmkanlar çoğaldı ve hizmetler arttı. Yerel yönetimlerde 3’üncü evreyi yalıyoruz ve onun içindeyiz. Biz Konya olarak bu yeni süreçte başarılı bir dönem yaşıyoruz ve örnek oluşturuyoruz” diye konuştu. Konya’nın bir barış şehri olması hasebiyle ayrı sorumlulukları da olduğunu söyleyen Akyürek “Konya’yı geçmişi kadar görkemli bir şehir haline taşıma görevimiz olduğunun farkındayız. Bunu yapmak içinde elimizden geldiğinin fazlasını yapmaya çalışıyoruz. Ancak ana çerçevede şunu hedefliyoruz; Belediyelerin asıl hedefleri nedir…. Park-bahçe-alt yapı yapılır.  Ama asıl amaç insanların mutlu olmasını sağlamaktır. Konya bu açısından da üzerine düşeni yapmaktadır” dedi.

TÜRKİYE’DEN DAHA HIZLI BÜYÜYORUZ

Konya ekonomisinin, son 15 yılda çok ciddi büyüme gösterdiğini söyleyen Öztürk, “Konya son yıllarda Türkiye ekonomisinden çok daha iyi bir performans gösterdi. İhracat artış hızına, işsizlikteki başarıya ve milli gelir oranlarına baktığımızda bunları net bir şekilde görebiliyoruz. Örneğin Türkiye son 16 yılda ihracatını 5.5 kat artırırken, Konya ihracatını 10 kattan fazla artırdı. Keza işsizlikte de tek hanelerdeyiz. Türkiye’nin kişi başına düşen milli geliri Konya’nınkinden daha az. Dolayısıyla şehrimiz ekonomik olarak çok güçlü ve tam bir sanayi kenti. 

PATENT KONUSUNDA HIZLIYIZ

Konya’nın uzun yıllar tarım ve hayvancılık ile büyümüş bir il olduğunu söyleyen Öztürk “Ancak kendini geliştirerek, alternatif sanayi alanlarında yatırımlarına hız vererek, günceli yakalayabilmiş bir il Konya. Şimdi de Ar-Ge alanında bir takım gelişmeler yaşanıyor. Bundan bir sene önce sadece 1 Ar-Ge merkezimiz varken, şu an 16 Ar-Ge merkezine sahibiz. İnovasyon konusunda şirketlerimiz kendilerini hızla geliştirdi. Markalaşma konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Patent başvurularında Türkiye oranlarının neredeyse üzerindeyiz.  En büyük avantajımız tek sektörlü bir yapımızın olmaması” açıklamalarında bulundu. 

NUH ALBAYRAK

Konya, insana dokunan projeleri ile farklılaşıyor

Konya’nın belediyecilik konusunda kendini fazlasıyla aşmış bir şehir olduğunu söyleyen Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, alt ve üst yapı projelerinin tek başına yeterli olmadığını ifade etti. Köprü, yol ve kavşak gibi mecburi hizmetleri yaparken, insana dokunmanın da önemli olduğunu söyleyen Albayrak “Bunu tam da Konya’da görebiliyorsunuz.  Modern binalar, güzel tesisler yapmak mutlaka önemli. Ancak oralardaki insanları mutlu etmekte önemli. Onlara dokunmak da önemli. Örneğin bugün Konya’da otizmli bireylerin eğitim gördüğü Sobe adında bir vakfı bulunuyor. Bunun dışında dev bir bilim merkezi var, insana dokunma böyle bir şey” dedi. 

MURAT ÇİÇEK

Eski Türkiye yok artık daha güçlüyüz

24 TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek ise Türkiye üzerinde yüzyıllardır oyunlar oynandığını belirterek, geçmişe dönük örneklerle bunu anlattı. Abdülhamit Han’dan başlayan sürecin, Turgıt Özal’a kadar uzandığını belirten Çiçek “Neydi, bu liderlerin amacı Türkiye’yi ileri taşımak… Ancak batılı güçler hem bir engel çıkardı. Bugün  yapılanda bu. Ancak eski Türkiye yok. Bu kez daha güçlü ve daha beriber bir ülke var” dedi.

HALİME KÖKÇE

Anadolu geliştikçe refah ülkeye yayılıyor

Star yazarı Halime Kökce de Konya’nın Anadolu’da parlayan bir yıldız oldugunu belirterek “ Ülke kalkınmasında, ülke planlaması çok önemli. Ülkenin birkaç şehrine bağlı kalkınma, hem göç diye bir sorun ortaya çıkarıyor, hem de bölgesel gelişmişlik farkları oluşturuyor. Nasıl Anadolu’da Kayseri, Gaziantep gibi üretim anlamında fabrika gibi çalışan illeri varsa, Konya’da bu illerin başında geliyor. Bu da refahın Türkiye geneline yayılmasına ön ayak oluyor.

YAKUP KÖSE

Birlik olmazsak yeni 28 Şubat’lar yaşanır

Star Gazetesi Yazarı Yakup Köse ise “28 Şubat sürecinin en derin izleriyle yaşana biri olarak, Konya’yı çok daha iyi anlayabiliyorum” dedi. O dönemde üzerinde en fazla baskı olan şehrin Konya olduğunu söyleyen Köse “Henüz 14 yaşındayken hapse girdim. Çocukluğumun ve gençliğimin en güzel dönemlerini demir parmaklıklar arkasında geçirdim. Allah bir daha bize o günleri yaşatmasın. Bunun için birlik ve beraberlik şart. Yoksa yeni 28 Şubatlar yaşanabilir” dedi.