20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Yiğit Bulut: Yaptıkları bu spekülasyon ellerinde patlayacak

Derin Analiz programında konuşan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması için başlatılan operasyon sonrası Türkiye’deki ekonomiyi hedef alan algı girişimleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

star.com.tr - Özel19 Ekim 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut, TRT Haber TV'de Hasan Kurtulmuş'un sunduğu Derin Analiz programında terör örgütü DEAŞ'ın kontrolünde olan Musul’un kurtarılması operasyonunda bazı çevrelerin Türkiye’nin sanki operasyonunun dışarısında bırakıldığı izlenimi vererek spekülatif gelir elden etmeye çalıştığını söyledi.  

Yiğit Bulut sözlerine şöyle devam etti, “Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız açıklamalar yaptı. Net mesajlar verdiler. Türkiye Musul operasyonunun tam göbeğindedir. Piyasalarda özellikle son 48 saattir sanki Türkiye’nin dışarıda kaldığı, Türkiye’nin dışı bir Musul operasyonunun koalisyon güçleri tarafından icra edildiği gibi algılama piyasalarda satılıyor. Bütün olumsuz senaryoları pazarlayanların pazarladıkları senaryolar yalandır. Merkez Bankası ille de faizi düşürecek, koridoru daraltacak diye bir spekülasyon yaratarak kur üzerinden bir spekülatif gelir elden etmeye çalışanların balonu elinde patlasın diye bunu söylüyorum. Merkez Bankası istediği her türlü kararı alacak, bilgide, kabiliyette yetkidedir. Bu spekülasyonu yapanların spekülasyon ellerinde patlayacak.” dedi.

Yiğit Bulut'un konuya ilişkin yaptığı değerlendirmeler şöyle...

TÜRKİYE MUSUL OPERASYONUNUN TAM GÖBEĞİNDEDİR

Piyasalarda özellikle son 48 saattir sanki Türkiye’nin dışarıda kaldığı, Türkiye dışı bir Musul operasyonunun koalisyon güçleri tarafından icra edildiği, Türkiye’nin bu operasyona dahil edilmediği gibi bir algılama piyasalarda satılıyor. Bununla birlikte senaryoların çok kötüye götürüldüğü, Türkiye ile ilgili sıcak savaş sahnelerinin pazarlandığı, dedikodularının yapıldığı ve Londra’dan New York’a kadar finans piyasalarında bunların spekülasyonunun yapıldığı gördük. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız da, Milli Savunma Bakanımız da açıklamalara yaptı. Net mesajlar verdiler. Türkiye Musul operasyonunun tam göbeğindedir. Akşam saatlerinde piyasalar kapandıktan sonra Sayın Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın da açıkladığı gibi Türkiye’nin hava kuvvetlerinin operasyonunun icrasına katılması gibi tam mutabakat sağlanmış durumdadır. Bu tip senaryoları özellikle dolar-TL kuru arasında pazarlayarak, kuru 3.10’un üzerinde speküle etmeye çalışanlar bu haberi engellemeye çalışıyorlar.

YAPTIKLARI BU SPEKÜLASYON ELLERİNDE PATLAYACAK

Şuan itibariyle  bir, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Musul operasyonundaki icra ettiği ve edeceği kısımla ilgili mutabakat sağlanmış durumdadır. En yetkili ağızlardan bu açıklanmıştır. İkincisi Türkiye’nin haricinden bir Musul operasyonu yapılması bir etnik veya mezhep çatışmasının körüklenmesi, Türkiye’nin kontrolü dışında bir bölgenin çizilmesi de mümkün değildirdir.Türkiye masadadır, Türkiye sahadadır, Türkiye o bölgenin ileriye dönük projeksiyonlarının içindedir. Dolayısıyla bütün bu olumsuz senaryoları pazarlayanların pazarladıkları senaryolar yalandır. Bir kur spekülasyonu yapmak uğruna içeride ve dışarıda forex piyasalarında özellikle son 48 saattir ürettikleri senaryoların tamamı, boş ve yalandır. Türkiye’de bir dolarizasyon sorunu yoktur. Türkiye'den çıkmak isteyenlerin dolara hücum etmesi bu talep sonucunda talebin karşılanamaması gibi bir durum da yoktur. Tam tersi Türkiye’de bir dolar talebi yoktur. Merkez Bankası çok uzun süredir koridoru daraltıyor, faizi indiriyor. Ciddi anlamda piyasaların anlayacağı mesajlar verdi. Merkez Bankası bunu bizden daha iyi bilir. Küresek ekonomik şartlar ne gerektiriyorsa Merkez Bankası onu yapmaktan yani bu ayı pas geçmesi gerekiyorsa pas da geçer. Merkez Bankası ille de faizi düşürecek, koridoru daraltacak diye bir spekülasyon yaratarak kur üzerinden bir spekülatif gelir elden etmeye çalışanların balonu elinde patlasın diye bunu söylüyorum. Merkez Bankası istediği her türlü kararı alacak, bilgide, kabiliyette yetkidedir. Ne gerekiyorsa onu yapar. Bu spekülasyon yapanların bu spekülasyon ellerinde patlayacak. Musul’la ilgili olumsuz senaryoları pazarlayanlara kimse kulak asmasın.

GÖNYEYLE PERGELLE ORTADOĞU HARİTASI ÇİZDİLER

Yüz yıl önce burada birileri harita çizdi. Irak diye bir devlet yoktu İngilizler çizdi. Suriye mi vardı?, Yoktu. Cetvelle çizdiler. Gönyeyle pergelle Ortadoğu haritası çizdiler. Sayın Cumhurbaşkanımız son iki gündür altını çizerek şunu söylüyor “Misak-ı Milli’nin ne olduğunu bu ülkenin gençlerine anlatacağız.” Bizim Balkanlarla ilgilenmeme şansımız yoktur. Bizim Ortadoğu’yla, Musul’la Kerkük’le, Orta Asya ile ilgilenmeme şansımız yoktur. Şunu düşünün. Bugün Ortadoğu’da tekrar gönyeyle pergelle ortalığa dökülenler eğer 15 Temmuz akşamı taşeronlarıyla birlikte istediklerini alabilselerdi bugün nasıl bir Ortadoğu haritası taksimi ortaya çıkacaktı? Bugün nasıl bir Türkiye taksimi ortaya çıkacaktı. 15 Temmuz bir işgal girişimiydi. Bugün Musul’da, Kerkük’te Ortadoğu’da yaşananların resmin büyüğünü görünce, yani Türkiye’nin müdahale etmediği, müdahale edemediği durumda yaşananları görünce, Türkiyesiz bir denklemin nereleri varacağını görünce, 15 Temmuz’un nasıl bir işgal denemesi olduğunu bir kere daha görüyorum. Bugün Türkiye lideriyle, seçilmiş cumhurbaşkanıyla, parlamentosuyla bütün kurum ve kuruluşlarıyla ayakta duran, arkasında hangi ülkesinde olursa olsun hepsine haddini bildirecek, finansal entelektüel kapasitesi yerinde bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti var. Onun için hiç kimse spekülasyonlara aldırış dahi etmesin.

BUGÜN MUSUL’DA, SURİYE’DE YAŞANANLAR OSMANLI COĞRAFYASINI PAYLAŞMA SÜRECİDİR

1800’lü yılların başında Osmanlı’nın zihninin çürütülmeye başladılar. Batı hayranlığı virüsünün bu coğrafyaya yayılmasıyla bu coğrafyanın zihninin çürütmeye başladılar. Bu virüsün yayılmaya başlamasıyla 1900’lerin başında fiziki işgal geldi. İki binlerin başında,15 Temmuz kimse unutmasın tekrar işgal denemesi oldu. Bugün Musul’da yaşananlar, geçmişte Balkanlar’da yaşananlar Ortadoğu’da yaşananlar, Suriye’de yaşananlar hala Osmanlı coğrafyasının paylaşılması sürecidir. Bu coğrafyanın paylaşılma süreci bitmedi. Hala birileri bu coğrafyayı paylaşabileceğini sanıyor. Hala birileri Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne rağmen bu coğrafyada iş tutabileceğini sanıyor.

PROGRAMIN TAMAMINI AŞAĞIDAN İZLEYEBİLİSİNİZ...