19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Sağlık çalışanlarına yıpranma payı ne zaman çıkar

Sağlık çalışanlarına yıpranma payı ne zaman çıkar? Yıpranma payı olan meslekler neler Yıpranma süresinin memura faydası nedir?

23 Temmuz 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Sağlık çalışanlarına yıpranma payı ne zaman çıkar

Çalışma koşulları ağır olan mesleklerden daha çabuk emekli olunmasını sağlayan yıpranma payının ne olduğu ve kimleri kapsadığı son günlerde merak konusu oldu. Sağlık çalışanlarının uzun süredir beklediği yıpranma payı hakkında önemli gelişmeler olduğuna dair iddialar sonrası yıpranma payı hakkındaki araştırmalar da hız kazandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın açıkladığı ve kapsamında bedelli askerlik ile ilgili düzenlemenin de olacağı torba yasada üç sürpriz maddenin daha olduğu iddia ediliyor. Bu sürprizlerden biri de sağlık çalışanlarının uzun zamandır beklediği yıpranma payı hakkında yeni gelişme.

Metin Memiş, konuyla ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, TBMM’de görüşülecek yıpranma payının yanı sıra gündemdeki konulara dair değerlendirmelerde bulundu.

500 binin üzerindeki sağlık çalışanının fedakâr emekleriyle, milletimizin umudu, devletimizin gururu olduğunu söyleyen Memiş, sağlık çalışanlarının hiç şüphesiz ülkemizin bugün sağlık hizmetlerinde yaşadığı dönüşümün kahramanları olduğunu kaydetti.

Yıpranma payının sağlık çalışanlarının haklı bir talebi olduğunu söyleyen Memiş, bu talebi gündeme getiren ve hayata geçmesine vesile olanın ise Sağlık-Sen olduğunu hatırlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Başbakanlığı döneminde katıldığı Sağlık-Sen buluşmasında talepleri olan yıpranma payına yönelik, 5 yıllık çalışmaya bir yıllık yıpranma payı sözünün bürokratik engeller yüzünden geciktiğini ifade etti. Memiş, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Mayıs 2014 tarihinde katıldığı Sağlık-Sen programımızdaki cümlesi aynen şu şekildedir: ‘5 yıl hizmeti olanın 1 yıl yıpranma payı olacak.’ Evet, cümle aynen bu şekildedir, hepimizin hafızalarındadır. Şimdi yasa teklifinde yer alan 6 yıla 1 yıl yıpranma payının Sayın Cumhurbaşkanımızın müjdelediği şekilde düzeltilmesi gerektiğinin altını çizmek istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

Sağlık-Sen’in bir kazanımı olarak sağlık çalışanları için yıpranma payının hayata geçecek olmasının, sendikacılık tarihi açısından da ezberlerin bozulması açısından da büyük bir başarı olduğuna dikkat çeken Metin Memiş, “Sağlık hizmeti taşıdığı riskler de dahil bütün boyutlarıyla bir ekip işidir. Bu nedenle yıpranma payı, ek ödeme tavan oranları, emeklilik düzenlemeleri gibi, sağlık hizmeti için ter akıtan bütün sağlık kadrolarını ilgilendiren düzenlemeler, ayrıştıran değil, birleştiren olmalıdır. Ekip ruhunu güçlendirmeyi ve sisteme güveni artırmayı esas almalıdır.” Dedi.