20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Partili Cumhurbaşkanlığı için AK Parti ilk adımı attı, olağanüstü kongreye gitme kararı aldı

Yeni Türkiye için harekete geçen AK Parti 21 Mayıs’ta olağanüstü kongreye gidiyor. Böylece 3.5 yıl önce veda ettiği genel başkanlığı devralacak olan Erdoğan partiyi 2002 ruhuyla 2019 seçimlerinde zafere taşıyacak ekibi de belirleyecek.

ŞERİFE GÜZEL ANKARA28 Nisan 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Partili Cumhurbaşkanlığı için AK Parti ilk adımı attı, olağanüstü kongreye gitme kararı aldı

Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin Anayasa değişikliğinin oylandığı 16 Nisan’daki referandumun ardından yeni Türkiye’nin değişim sürecinin adımları tek tek atılmaya başlanıyor. AK Parti’de büyük değişim ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partide tekrar genel başkanlık koltuğuna oturacağı tarih üzerinde çalışmalar sona geldi. AK Parti’de teşkilatlara, 21 Mayıs’ta olağanüstü kongre için hazır olunması talimatı verildi. Ancak kongrenin yapılacağı kesin tarihe, partinin en yüksek karar organı olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu(MKYK) karar verecek.  AK Parti’nin gerçekleştireceği olağanüstü kongreyle hem Cumhurbaşkanı Erdoğan, tekrar AK Parti Genel Başkanlığı koltuğuna oturacak, hem de parti yönetiminde önemli bir değişim yaşanacak. Partiyi,  2019 yerel seçimleri ve ardından yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerine hazırlayacak ekip oluşturulacak. Parti yönetiminde, 2002 ruhuyla hareket edecek yeni bir kadro oluşturulup, yeni bir dinamizm kazandırılması ve bu ruhla yeni Türkiye’de yeni başlangıçlara imza atılması planlanıyor.

ÖNCE ÜYELİK

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) il ve ilçe seçim kurulları referandum sonuçlarına ilişkin itirazları karara bağlayarak, referandum kesin sonuçlarını açıklamasıyla birlikte adımlar da tek tek atılmaya başlanacak.
YSK’nın resmi sonuçları açıklamasının ardından ilk adım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın parti üyeliğine dönüşü olacak. Erdoğan için partide,  Resmi Gazete’de yayımlanacak seçim sonuçları bekleniyor. Üyelik sürecinin, Cumhurbaşkanı’nın Pazar günü çıkacağı Hindistan seyahati öncesi de olabileceği kulislerde dile getiriliyor.

KABİNEDE DEĞİŞİM

Türkiye’yi 2020’li yıllara taşıyacak kadro ve vizyonun ikinci önemli adımı da kabinede yaşanacak değişim olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın üzerinde mutabakat sağlayarak gerçekleştirecekleri değişimde, Türkiye’ye yeni bir sayfa açacak, hem ekonomide, hem yatırımlarda, hem de toplumun değişik sosyal kesimlerine yönelik rahatlatıcı tedbirlerle ilgili hızlı ve dinamik kararlar alabilecek bir kadro oluşturulacak.

21 MAYIS TALİMATI

Kabine değişiminin yanı sıra parti yönetiminde de önemli bir değişim yaşanması bekleniyor. Bu da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın parti genel başkanlığına geri dönüşünün sağlanacağı olağanüstü kongre ile gerçekleştirilecek.

Partide teşkilatlara, 21 Mayıs’ta olağanüstü kongre için hazır olunması talimatı verildi. Ancak kongrenin yapılacağı tarihe, partinin en yüksek karar organı olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu(MKYK) karar verecek.  Türkiye’deki darbeler ve demokrasi tarihi açısından çok büyük anlamı olan 27 Mayıs tarihi üzerinde de duruluyor, ancak 27 Mayıs’ın, Ramazan’ın ilk gününe denk gelmesinden dolayı daha düşük bir olasılık olacağı üzerinde duruluyor.

GÜNDEM İLAN EDİLECEK

Parti tüzüğü çerçevesinde olağanüstü kongre kararını MKYK alırsa, parti yetkili organlarının da seçimi yapılabiliyor. Olağanüstü kongre kararının, önümüzdeki hafta toplanacak olan MKYK’da alınması bekleniyor.  Olağanüstü kongre tarihiyle birlikte, kongrenin gündemi de belirlenerek ilana çıkılacak.

İLK HEDEF MART 2019

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dönüşüyle birlikte AK Parti’nin ilk hedefi Mart 2019’da yapılacak yerel seçimler. Hem kabinede, hem parti yönetiminde oluşturulacak yeni ekip, Türkiye’yi yeni döneme hazırlarken, AK Parti’yi de 2019 belediye seçimlerine götürecek.

ORTAK iMZAYLA ADAY

Erdoğan’ın, tüm delegeler ve milletvekillerinin ortak imzasıyla aday gösterilmesi planlanıyor. Olağanüstü kongrenin, aynı zamanda partinin yetkili kurullarının seçiminin de yapılmasına olanak sağlayacak şekilde gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Başbakan Yıldırım da, olağanüstü kongreyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a genel başkanlık koltuğunu teslim edecek.  Sonrasında da partinin Meclis Grup Başkanı ve Başbakan sıfatıyla görevini sürdürecek.

AŞKINA KAVUŞUYOR

12. Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan, 2014 yılındaki kongrede AK Parti’ye veda etmişti. Veda kongresinde yaptığı konuşmada “Adalet ve Kalkınma Partisi’ni yani aşkımı, sevdamı, tutkumu, kavgamı önce Allah’a, sonra sizlere emanet ediyorum” diyen Erdoğan, partililere karanfil dağıtmıştı.