20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

YSK nerede oy kullanacağım? Oy kullanma yeri öğrenme sandık sorgulama

Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi için referandum 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılacak. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) hazırladığı seçim takvimine göre, muhtarlık bölgesi askı listeleri bugün (18.02.2017) askıya çıktı ve 26 Şubat'a kadar askıda kalacak. Vatandaşlar nerede oy kullanacaklarını öğrenecekler. 16 Nisan'da yapılacak referandum için oy kullanacaklar hangi il ve ilçede, nerede sandığa gideceklerine bakacak. Referandum seçmen listesi sorgulama secmen.ysk.gov.tr/ysk/ adresi üzerinden yapılacak. 16 Nisan'da nerede oy kullanacağım? Seçmen sorgulama işlemi nasıl yapılır? sorularının cevabı ve referandum oy kullanma süreciyle ilgili merak ettikleriniz haberimizde.

12 Nisan 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
YSK nerede oy kullanacağım? Oy kullanma yeri öğrenme sandık sorgulama
Halk oylaması 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılacak. Vatandaşlar oy kullanmak için sandık başına gidecek. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) hazırladığı seçim takvimine göre, muhtarlık bölgesi askı listeleri bugün (18.02.2017) askıya çıktı ve 26 Şubat'a kadar askıda kalacak. Referandumda oy kullanacaklar ysk.gov.tr üzerinden seçmen listesi sorgulama yapabilecek. http://www.ysk.gov.tr adresine giren vatandaşlar Seçmen İşlemlerini tıklayıp, yeni açılan sayfada Yurt İçi Seçmen Sorgula veya Yurt Dışı Seçmen Sorgula linklerini tıklayarak, Nüfusa Kayıtlı Olduğu İl, T.C. Kimlik Numarası, Nüfusa Kayıtlı Olduğu Sıra No bilgilerini girerek nerede oy kullanacağını öğrenebilecek. Seçmen listesi sorgulama yapmak için aşağıdaki linki tıklayınız. 
 

16 NİSAN REFERANDUM SEÇMEN LİSTESİ SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYIN ysk.gov.tr

 

YENİ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ 18 MADDE İÇİN TIKLAYIN...

 
E-DEVLET ÜZERİNDEN SEÇMEN SORGULAMA
Seçmen sorgulama işlemini e-Devlet üzerindende yapabilirsiniz. e-Devlet Kapısından sorgulama yapmak için, www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapın. (e-Devlet mobil uygulama kullanıyorsanız uygulamaya giriş yaparak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.) Sayfanın sağ üst köşesinde bulanan Sisteme Giriş'e tıklayın. T.C. Kimlik No ve e-Devlet Şifresi ile sisteme giriş yapın. Girdikten sonra e-Hizmetler bölümünden Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığını bulun. Burada aynı ysk.gov.tr'deki gibi seçmen listesi sorgulama yapabilirsiniz.
 

E-DEVLET GİRİŞ İÇİN TIKLAYIN...

 
SEÇMEN KAYDINIZ YOKSA NE YAPMANIZ GEREK?
Bu sorgulamalardan herhangi birini yaptınız veya muhtarlıktan seçmen listesine baktınız ve kaydınızın olmadığını gördünüz. Ya da oy kullandığınız bölgeyi değiştirmek istiyorsunuz. Bu işlemleri yapabilmek için Nüfus Müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekmektedir. Seçmen listelerinin askıdan ineceği son gün olan 26 Şubat'a kadar bu işlemleri yapabilirsiniz. Bu tarihe kadar işlemini gerçekleştirmeyen vatandaşlar referandumda oy kullanamayacak. 16 Nisan Halk Oylamasında oy kullanmak için öncelikle seçmen listesinde olup olmadığınızı kontrol edin. Listede yoksanız en kısa sürede Nüfus Müdürlüğüne başvuruda bulunun.
 
SEÇMEN LİSTESİNDE YOKSANIZ NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE BAŞVURURKEN GEREKEN BELGELER NELER?
Nüfus Müdürlüğüne yapacağınız başvurularda, adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisiyle başvurmanız gerekiyor. Bundan sonra Nüfus Müdürlüğünden size tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği verilecektir. Size verilen bu formu ve eklerini İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına teslim etmeniz gerekmektedir.
 
KAÇ SEÇMEN 16 NİSAN REFERANDUMUNDA OY KULLANABİLECEK?
Türkiye'de yurt içi seçmen kütüğüne kayıtlı 55 milyon 336 bin 960 seçmen bulunuyor. Bu seçmenler yaklaşık 164 bin sandıkta oy kullanabilecekler. Öte yandan şu anki verilere göre yurt dışı kütüğüne kayıtlı olan 2 milyon 929 bin 389 seçmen yine referandumda sandık başına gidecek. Bu seçmenler 57 ülke, 119 temsilcilik ve 32 sınır kapısından oy verme işlemini gerçekleştirebilecek.
 
YURT DIŞINDAKİLER NE ZAMAN OY KULLANABİLECEK?
Türkiye'de referandum 16 Nisan 2017 Pazar tarihinde gerçekleştirilecek. Ancak yurt dışı seçmenleri daha erken tarihte oy kullanmaya başlayacaklar. Yurt dışında temsilciliklerde kurulan sandıklarda 27 Mart - 9 Nisan 2017 tarihleri arasında, gümrük kapılarındaki sandıklarda ise 27 Mart - 16 Nisan 2017 tarihleri arasında oy kullanabilecekler.
 
OY PUSULASI HANGİ RENKTE OLACAK? 
Referandumda pusulalarda iki renk kullanılacak. Beyaz renk üzerine "Evet", kahverengi üzerinde "Hayır" ibarelerinin bulunduğu iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak. Seçmenler tercih mührünü kullanarak oy verme işlemini gerçekleştirecek.
 

SEÇİM TAKVİMİ
"11 Mart: Halk oylamasında kullanılacak birleşik oy pusulaları basılacak, basımı tamamlandıkça plan dahilinde dağıtılacak. Gümrük kapılarında kullanılacak araç ve gereçler ilgili seçim kurullarına gönderilmeye başlanacak.
 
27 Mart: Gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemine başlanacak.
 
30 Mart: TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin radyo ve televizyonda propaganda başvuruları ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak temsilcisi ile TRT temsilcilerinin YSK'ya bildirilmesinin son günü olacak. Konuşma yapmayı dilemesi halinde, Cumhurbaşkanı'nın yapacağı konuşmalar için yayın zamanı ve sırası tespit edilecek.
 
31 Mart: Başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSKtarafından ad çekilecek.
 
9 Nisan: Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek. Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak. Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarına başlanacak.
 
12 Nisan: İlçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.
 
15 Nisan: Seçim propagandası saat 18.00'de sona erecek.
 
16 Nisan: Oy verme günü."
 
Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler "secmen.ysk.gov.tr" ve "turkiye.gov.tr" adreslerinden seçim hakkındaki gerekli tüm bilgilere erişim sağlayabilecek.
 
Yurt dışı seçmenlere, 57 ülke 119 temsilcilik ve 32 gümrük kapısında kurulacak sandıklarda oy kullandırılması planlanıyor.
 
OY VERME SAATLERİ
Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulmasında oy verme işlemi Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde 07.00 - 16.00, bunlar dışındaki illerde ise 08.00 - 17.00 saatlerinde olacak.
 
Halk oylamasında "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranlı sarı renkteki zarflar ve beyaz renk üstünde "Evet", kahverengi renk üstünde "Hayır" ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları ile "Tercih" mührü kullanılacak.