25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Yunan askerleri yine mültecileri soydu 

Geçtiğimiz günlerde 80 mülteciyi yarı çıplak halde Meriç Nehri’ne bırakan Yunan askerleri yine işbaşında. Dün Edirne’de yarı çıplak olarak bırakılan 13 mülteci daha bulundu.

1 Ekim 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Yunan askerleri yine mültecileri soydu 

Edirne’de yasa dışı yollardan geçtikleri Yunanistan’da polisin, üzerlerindeki kıyafetleri alarak geri gönderdiği öne sürülen 13 kaçak yakalandı. Birinin ayağı kırık olan kaçaklar, Yunan polisinin kendilerini dövdüğünü ve kıyafetlerini aldıklarını iddia etti. Edirne Jandarma Komutanlığı ekipleri, Yunanistan sınırındaki Bosnaköy’de bir grup kaçak olduğu bilgisi üzerine harekete geçti. Meriç Nehri üzerinden Türkiye’ye geldikleri belirlenen biri ayağı kırık 13 kaçağın bir çoğunun yarı çıplak halde bulundu. 

BİZİ DÖVDÜLER

Sağlık kontrolünün ardından kaçaklardan işlemleri için Edirne Göç İdaresi Müdürlüğü’ne götürüldü. Yeni elbiseler verilen kaçaklar Yunanistan polisin kendisini dövüp, üzerlerindeki kıyafetleri aldıktan sonra botla Türkiye tarafından gönderdiğini öne sürdü. “Geri itme/push back” de denilen uygulamanın son zamanlarda Yunanistan tarafından sıkça uygulandığı iddia edildi. Yunanistan’ın Türkiye ile kara sınırını tel örgü ile kapatması sonrası doğal sınır Meriç Nehri kaçaklar tarafından daha çok kullanılmaya başlandı. Botlarla Meriç’i aşan düzensiz göçmenler Yunanistan’a geçiyor. Ancak son yıllarda uluslararası anlaşmalara göre sınırı geçebilen kaçakların durumunu incelemekle yükümlü olmasına rağmen Yunanistan, AB mevzuatına da aykırı olarak toplu sınır dışı işlemleri yapıyor. Önceki günde çoğunluğu Pakistanlı ve aralarında kadınla çocuklarında bulunduğu 80 kaçak ‘geri itme’ (push back) yöntemiyle Türkiye’ye gönderilmişti.

Göçmen botu 5 kişiye mezar oldu

Edirne’nin Enez ilçesine bağlı Sultaniçe beldesi açıklarında düzensiz göçmenleri taşıyan lastik bot battı. Batan lastik bottaki 5 kişi hayatını kaybetti. Botta başka düzensiz göçmenlerin de olabileceği ihtimaline karşılık Sahil Güvenlik Ekipleri bölgede arama çalışması başlattı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.