20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Yurt genelinde 15 Temmuz destanı böyle anıldı

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle yurt genelinde anma programları düzenlendi. İstanbul, Ankara, Sakarya, Bursa başta olmak Tüm Türkiye'de böyle kutlandı.

AJANSLAR15 Temmuz 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Yurt genelinde 15 Temmuz destanı böyle anıldı

Şırnak’ta demokrasi nöbetine binlerce kişi katıldı  

15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişiminin 2’inci yıldönümünde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri Şırnak’ta demokrasi nöbetiyle devam etti. Etkinlikler kapsamında 16 Temmuz sabahına kadar Şırnak Valiliği yanında bulunan miting alanında tutulacak demokrasi nöbetine Şırnak Valisi Mehmet Aktaş, Belediye Başkanvekili Turan Bedirhanoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Patlak, Çakırsöğüt 1’inci Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ercan Yaşin, il jandarma komutanı Selçuk Yıldırım, İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy, STK temsilcileri ve binlerce vatandaş katıldı. Vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları ile geldikleri alanda kurulan sahneden okunan Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından dua etti. Herhangi bir parti bayrağının olmadığı alanda, Türk bayrakları ile kırmızı beyaza büründü. 

Şırnak Valisi Mehmet Aktaş, “2016’nın 15 temmuz gecesi daha önce bu topraklarda benzeri görülmemiş bir ihanet ile yüzyüze kaldık. O gece FETÖ’cü hainler bu milletin helal paraları ile alınmış, silahlarla maalesef bu millete savaş açtılar. Bu milletin meclisini bombaladılar. Cumhurbaşkanlığı külliyesini bombaladılar. Ve doğrudan millete ateş ettiler. Ama bu kahraman millet,  Cumhurbaşkanımız ve Başkomutanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine yurdumuzun bütün meydanlarını doldurarak ülkesine, devletine, demokrasisine,  özgürlüğüne sahip çıkmış; tanklara, uçaklara, bombalara, kurşunlara göğsünü siper etmiştir. Ve tıpkı Çanakkale’de olduğu gibi, kurtuluş savaşında olduğu gibi bir kez daha bir destana imza attılar. Allah onların hespisnden razı olsun. Bu aziz milletimiz Çanakkale’de, Sakarya’da Dumlupınar’da olduğu gibi 15 Temmuz’da da istiklal ve istikbali için bir kez daha bedenlerini kalkan yapmış. Mermilere, bombalara, tanklara etten duvar olmuşlar. Ve yüzlerce şehit vermiştir. Hepsinin mekanı cennet olsun.  Şanlı tarihimiz boyunca uğruna canımızı verdiğimiz vatan sevgisi, millet sevgisi, ezan sevgisi bizim ortak paydamız olmuştur. Biz bir oldukça ne FETÖ’cü teröristler, ne PKK’lı teröristler ne de türlü oyunlar çeviren dış güçler bize diz çöktüremeyecektir. Allah’ın izni ile 2023 hedeflerimize mani olamayacaklar. Bugün bu alanda ve ülkemizin dört bir yanında toplanan gencinden yaşlısına, işçiden, patronuna milletimizin her bir ferdi ülkemiz üzerinde hain planlar içerisinde olan tüm şer odaklarına biz buradayız, kararlıyız, omuz omuzayız, iriyiz, diriyiz demiştir” dedi.

Program protokol konuşmalarının ardından şiir ve ilahi dinletisi, 15 Temmuz konulu çeşitli videoların gösterimi ile devam etti. Gece selaların okunmasından sonra demokrasi nöbeti gece boyunca devam edecek. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı meydanın etrafı demir bariyerlerle çevrildi.

Ağrı’da 15 Temmuz yürüyüşü

 Ağrı’da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla yürüyüş yapan vatandaşlar valilik önünde devam eden nöbete katıldı.  

15 Temmuz hain darbe girişiminin 2’nci yıl dönümünde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında Ağrı’da Kardeşlik ve Dayanışma Platformu (AKADAP) bileşenleri tarafından akşam namazından sonra basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını okuyan Kerem Engin, 16 Temmuz darbe girişimini kınadı. Darbeye karşı olduklarını ve demokrasiden yana olduklarını belirten Engin, 15 Temmuz’un halkın zaferi olduğunu dile getirdi. Engin, “15 Temmuz 2016 yılında vicdanları satılmış, ruhları kirlenmiş hain bir oluşum tarafından milletimizin varlığına birlik ve beraberliğine ülkemizin geleceğine kastedilmek istendi. Yapılmak istenen alçak darbe girişimi bu vatanın doğusundan batısına her karış toprağındaki inançlı, onurlu ve izzetli evlatlarının canları pahasına ortaya koyduğu direnişle bertaraf edildi. Onun için her birimiz şu an içinde bulunduğumuzu tutumu ve konumu doğru muhasebe etmeli ve ona göre davranmalıyız. Aksi takdirde hiçbir zaman bu küresel zorbaların boyunduruğundan kurtulamaz ve bizlere takılmaya çalışılan prangalara mahkum olmaya devam ederiz. Bu vesile ile bizler Ağrı Kardeşlik ve Dayanışma Platformu bileşenleri olarak bir kez daha 15 Temmuz hain darbe girişiminde bulunan hain FETÖ yapılanmasını ve alçak işbirlikçilerini lanetliyoruz. 15 Temmuz hain darbe girişiminin 2’nci yıl dönümüze girdiğimiz bu günlerde her türlü darbe girişimine karşı olduğumuzu bir ker daha buradan ilan ediyoruz” dedi.

Basın açıklamasının ardından vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları ve Başkan Erdoğan’ın fotoğraflarını ellerinde dalgalandırarak Cumhuriyet Caddesi’nden başlayarak yürüyüş yaptı. Yürüyüşte sık sık ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez, ‘Dik dur eğilme bu millet seninler, ‘Kahrolsun FETÖ’ ve ‘İdam isteriz’ sloganları atıldı. Yaklaşık olarak 2 kilometre yürüyen vatandaşlar Ağrı Valiliği önüne gelerek burada devam eden 15 Temmuz nöbetine katıldı. Valilik önünde devam eden nöbete yediden yetmişe Ağrılı binlerce vatandaş ellerinde Türk bayrakları ile katıldı. Nöbette yerel bir ilahi sanatçısı tarafından birbirinden güzel ilahiler seslendirildi. Duygu dolu anların yaşandığı nöbet devam ediyor.

Valilik önünde devam eden nöbete, Ağrı Valisi Süleyman Elban, 12. Mekanize Tugay Komutanı Ahmet Ömercikli, AİÇÜ Rektörü Abdulhalik Karabulut, İl Özel İdaresi Sekreteri Erhan Tenekeci, vali yardımcıları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, AK Parti il teşkilatı ve binlerce vatandaş katıldı.

 

 

SAMSUN

Samsun Valisi Osman Kaymak ve protokol üyeleri, Kıranköy ve Asri Mezarlığı'nda şehitlerin kabirlerini ziyaret ederek, karanfil bıraktı.

Kıranköy Mezarlığı'nda İl Müftüsü Veysel Çakı tarafından Kur'an-ı Kerim okunarak, dua edildi.

Daha sonra Büyük Cami'de protokol üyeleri ve vatandaşların katılımıyla mevlit okundu.

Ardından Samsun Büyükşehir Belediyesi Erol Olçok Salonu'nda, FETÖ'nün darbe girişimi gecesi ve sonrasında Anadolu Ajansı foto muhabirleri tarafından çekilen fotoğrafların yer aldığı sergi ile 19 Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr Metin Eker'in "15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Zaferi" adlı resim sergisi açıldı.

Açılışa, Samsun Valisi Osman Kaymak, AK Parti Samsun Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zihni Şahin de katıldı.

Program akşam Cumhuriyet Meydanı'nda devam edecek.

ÇANKIRI

Çankırı Garnizon Şehitliği'nde düzenlenen anma etkinliği, Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Çankırı Müftüsü Bürhan Keleş'in şehitler için ettiği duanın ardından, şehit kabirlerine karanfiller bırakıldı.

Çankırı Müzesi'nde de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Anadolu Ajansı (AA) muhabirlerinin FETÖ'nün hain darbe girişimi sırasında ve sonrasında çektiği fotoğraflardan oluşan sergi açıldı.

Anma etkinliklerine, Vali Hamdi Bilge Aktaş, AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Milletvekili Salim Çivitcioğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Kurumahmut, Belediye Başkanı Hüseyin Boz, kurum müdürleri ile şehit ve gazi aileleri katıldı.

 

KASTAMONU

Kastamonu'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Valilik tarafından Kastamonu Şehitliği'nde düzenlenen tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Kur'an-ı Kerim okunup dua edilmesinin ardından Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Cumhuriyet Başsavcısı Bülent Kantarcı, Adalet Komisyonu Başkanı Gökhan Oflaz, kurum temsilcileri, gaziler ve şehit yakınları, şehit mezarlarına karanfil bırakıp, dua etti.

Vali Karadeniz, şehit aileleri ile bir süre sohbet etti.

Buradaki programın ardından Nasrullah Kadı Camisi'nde şehitler için mevlit okutuldu.

 

SİNOP

Darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde şehit düşen TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Ömer Can Açıkgöz, Ayancık ilçesindeki mezarı başında anıldı.

Anma programına, Açıkgöz'ün ailesinin yanı sıra Vali Köksal Şakalar, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, Belediye Başkanı Baki Ergül, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Jandarma Komutanı Albay Halil Altınbaş, diğer ilgililer vatandaşlar katıldı.

Programa katılanlar şehit Açıkgöz'ün mezarına karanfil bırakarak, dua etti.

Vali Şakalar ve beraberindeki heyet, daha sonra Açıkgöz'ün ailesine ziyarette bulundu.

AMASYA

Amasya Şehitliği'nde, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Daha sonra Amasya Valisi Osman Varol, AK Parti Milletvekili Mustafa Levent Karahocagil, Belediye Başkanı Cafer Özdemir, protokol üyeleri ve vatandaşlar şehit kabirlerine karanfil bıraktı.

Vali Varol, burada yaptığı açıklamada, 15 Temmuz'un dünya üzerinde eşine az rastlanacak bir milli birlik ve beraberlik örneği olduğunu belirtti.

Hem Türkiye genelinde hem de Amasya'da dik duruşlarıyla memleketine ve geleceğine sahip çıkan milletin, gece boyunca sayısız kahramanlık destanları yazdığını vurgulayan Varol, "Tarihi boyunca dünyaya birçok alanda öncülük etmiş ve örnek olmuş Türk halkı, dost gibi görünüp hürriyetini ve iradesini zincire vurmaya çalışan hainlerin karşısında göstermiş olduğu dik duruşuyla bir kez daha emsalsiz bir destan yazmıştır." dedi.

Şehitlik programının ardından protokol üyeleri, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında TÜRKSAT AŞ'nin Gölbaşı'ndaki tesislerini işgal eden darbecilere karşı direnirken şehit düşen Ahmet Özsoy'un ailesini ziyaret etti.

ÇORUM

Çorum'daki etkinlikler kapsamında öğle namazından önce Ulucami'de şehitler için mevlit okutuldu, şehit mezarları ziyaret edildi.

Ulucami'de düzenlenen programda, Kuran-ı Kerim okunarak, dualar edildi. Vali Necmeddin Kılıç, Belediye Başkanı Zeki Gül, Garnizon Komutanı Albay Çetin Öcal, İl Jandarma Komutanı Albay Abdurrahman Başbuğ, İl Emniyet Müdürü Murat Kolcu ile siyasi parti temsilcileri, daire amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, şehit ailelerinin de katıldığı programda, Türkiye'nin huzuru için de dua edildi.

Daha sonra Çorum Belediyesi tarafından cami bahçesinde vatandaşlara yemek ikramında bulunuldu. Vali Kılıç ve Gül, vatandaşlara yemek servisi yaptı.

Vali Kılıç ve beraberindekiler daha sonra Garnizon Şehitliği ile Ulumezarlık'ta bulunan şehit kabirlerini ziyaret etti. Mezarlara karanfil bırakan Vali Kılıç ve protokol üyeleri, şehitler için dua etti.

ERZURUM
 
Erzurum’da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla binlerce vatandaş ellerinde Türk bayraklarıyla sabaha kadar sürecek olan demokrasi nöbetini tutmaya başladı.  
 
15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişiminin 2’inci yıldönümünde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri Erzurum’da başladı. Kutlamalar kapsamında 16 Temmuz sabahına kadar Cumhuriyet Caddesi’nde tutulacak demokrasi nöbetine Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, AK Parti Milletvekilleri Prof. Dr. Recep Akdağ, Zehra Taşkesenlioğlu, Selami Altınok ve İbrahim Aydemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, STK temsilcileri ve binlerce vatandaş katıldı. Vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları ile geldikleri alanda kurulan sahneden okunan Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından dua etti. Herhangi bir parti bayrağının olmadığı cadde, Türk bayrakları ile kırmızı beyaza büründü.
 
Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı meydanın etrafı demir bariyerlerle çevrildi. Sahne önünde Demokrasi Nöbetine katılan engelli vatandaşlar için de özel bir alan ayrıldı. 20 bin bayrağın dağıtıldığı meydanda vatandaşlar Erzurum Büyükşehir Belediyesi mehteran takımının mini konserine bayraklarla eşlik etti. Vatandaşların 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde Erzurum’da tuttuğu Demokrasi Nöbeti sürüyor.
 
 
SAKARYA
 
Sakarya'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Gençlik Yürüyüşü yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.  

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarınca gerçekleştirilmek istenen 15 Temmuz hain darbe teşebbüsünün 2'nci yıl dönümü dolayısıyla Sakarya’da, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü kongresinde birçok sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Milli İrade Sivil Toplum Kuruluşları tarafından Milli Birlik Günü Gençlik Yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürüyüşe AK Parti milletvekilleri, belediye başkanlarının yanı sıra yüzlerce vatandaş katıldı. Demokrasi nöbetleriyle eş zamanlı başlayan yürüyüşe katılan vatandaşlar, ellerinde Türk bayrakları ve 15 Temmuz şehitlerinin fotoğraflarını taşıdı. Yürüyüş sırasında ellerindeki Türk bayraklarını taşıyan vatandaşlar sık sık 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganları attı. Eski Sakarya Atatürk Stadyumu önünden başlayan yürüyüş Çark Caddesi istikametinden Demokrasi Meydanı'nda son buldu.

Yürüyüş esnasında geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü.

MANİSA

Kulalı esnafın 15 Temmuz hassasiyeti dikkat çekti

(Manisa’nın Kula ilçesinde market işletmeciliği yapan bir esnaf, yaklaşık 1 yıldır biriktirdiği 15 Temmuz baskılı 1 Türk Liralarını, hain darbe girişimine dikkat çekmek amacıyla para üstü olarak veriyor.  

Manisa’nın Kula ilçesinde kuruyemiş dükkanı sahibi Tarık Atak, 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehit edilen ve gazi olan vatandaşlar anısına bastırılan 1 Türk Liralarını, yaklaşık 1 yıldır biriktiriyor. Atak, bugüne kadar biriktirdiği toplamda 450 Türk Lirası civarındaki 15 Temmuz baskılı 1 Türk Liralarını, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ikinci yıldönümünde müşterilerine para üstü olarak vererek, hain darbe girişimini unutmadıklarını ve unutmayacaklarını söylüyor.

Eline geçen 15 Temmuz baskılı 1 Türk Liralarını biriktirdiğini ve hain darbe girişiminin ikinci yıl dönümünde müşterilerine para üstü olarak verdiğini ifade eden Atak, “İşletmemizi açalı yaklaşık bir yıl oldu. Bu süre zarfında elimize geçen 15 Temmuz baskılı 1 Türk Liralarını biriktirdim. Bu hain darbe girişimini unutturmamak adına, şehitlerimiz, gazilerimiz, vatanımız ve milletimiz anısına bu paraları biriktirdim. Bugün de hain darbe girişiminin ikinci yıl dönümünü yaşarken, müşterilerimize 15 Temmuz baskılı 1 Türk Liralarını dağıtıyorum. Müşterilerimiz de bu hassasiyete seviniyor. Çok güzel ve olumlu tepkiler aldık. Allah vatanımıza ve milletimize zeval vermesin. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum. Vatanımız ve milletimiz sağ olsun. Birlik ve beraberliğimiz daim olsun.” ifadelerini kullandı.

MALATYA

Anı defterlerine büyük ilgi  

15 Temmuz darbe girişiminin 2'inci yıldönümünde Malatya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından açılan anı defterlerine vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor.  

FETÖ/PDY Terör örgütü tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişiminin ikinci yıl dönümünde Malatya'da çeşitli anma programları düzenleniyor. Etkinlikler kapsamında Malatya Valiliği İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından şehrin çeşitli noktalarına halkın darbe girişimi ile ilgili düşüncelerini paylaşacağı anı defterleri konuldu.

15 Temmuz Millet meydanının yanı sıra Soykan Parkı, Emekliler Parkı ve Malatya Park AVM'de açılan statlarda vatandaşlar 2 yıl önce yaşanan kara geceye ilişkin duygu ve düşüncelerini dile getiriyorlar.

İZMİR

Tire 15 Temmuz’da tek yürek oldu

İzmir’in Tire ilçesi 15 Temmuz Şehitleri Anma Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde tek yürek oldu. Etkinliklerde fenalaşan bir öğrencinin yardımına ise AK Parti'li yönetici koştu. 

Tire Kaymakamlığı tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz Şehitleri Anma Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri, 11-15 Temmuz tarihleri arasına yayıldı. Çeşitli camilerde şehitlerin ruhlarına Kuran-ı Kerim okutulurken, resmi program ise Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk anıtında gerçekleştirildi. Anıta, Tire İlçe Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven tarafından çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Tire 80’nci Yıl Cumhuriyet Ortaokulu’ndan Şüheda Uysal ve İsa Bey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Yaren Şenyıl adlı öğrenciler şiirlerini seslendirdi. Kaymakam Hasan Tanrıseven, “15 Temmuz, cumhuriyetimizin kuruluşundan buyana yaşadığı en tehlikeli ve en yıkıcı saldırı olarak belleklerde yer almıştır. 15 Temmuz destanı ile hain darbecilerin ihanet planını boşa çıkaran aziz milletimiz hür ve bağımsız yaşama iradesini bir kez daha tüm dünyaya göstermiştir. Bu gün hafızalara milli direniş destanı olarak yazılmıştır” dedi. 

Aşırı sıcak öğrenci bayılttı

Saat 13.30’da Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenlerde aşırı sıcak hava yüzünden Özel Çağdaş Koleji 6’ sınıf öğrencisi Aysun Nalçakan fenalık geçirdi. Atatürk anıtının önünde yere yığılan öğrenciye AK Parti Tire İlçe Teşkilatı yönetiminden Mert Falakalı müdahale etti. Falakalı, fenalık geçiren öğrenciyi kucaklayıp ambulansa kadar taşıdı.

KONYA

Akşehir'de 15 Temmuz Şehitleri Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü Etkinlikleri  

Konya'nın Akşehir ilçesinde Konya'da 15 Temmuz Şehitleri Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı. 

Etkinlikler kapsamında ilk olarak Akşehir İlçe Şehitliği ziyaret edilerek burada şehitler için Kuran-ı Kerim okunup dua edildi. Şehitlikteki programa, Akşehir Kaymakamı Mehmet Türk, Garnizon Komutanı Tolga Yuvalı, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, ilçe protokolü şehit yakınları ve gaziler katıldı. Daha sonra Akşehir İplikçi Cami’nde şehitler için Mevlid-i Şerif okundu. Öğle namazının ardından Akşehir Kültür Merkezi’nde 15 Temmuz temalı fotoğraf sergisi açılışı yapıldı. Sergiyi gezen protokol üyeleri daha sonra 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişiminde Ankara’da gazi olan Mesut Zeybek’in Gazi mahallesindeki evine gitti. Gazi Mesut Zeybek’in babası Veli ve Annesi Eşe Zeybek tarafından karşılanan protokol üyeleri gazi Mesut Zeybek’in Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki programa katılması nedeniyle Mesut Zeybek’i telefonla arayarak geçmiş olsun temennisinde bulundu. Buradan yine 15 Temmuz 2016 tarihinde İstanbul’daki olaylarda gazi olan Hüseyin Öztürk’ün evine geçen heyet gazinin eşi Hatice Öztürk ile görüştü. Hüseyin Öztürk’ünde Cumhurbakanlığı Külliyesindeki programa katılması nedeniyle kendisi ile cep telefonu ile görüşme yapılarak geçmiş olsun temennisi sunuldu. Son olarak 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişimde İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde G3 mermisi ile bacağından yaralanarak gazi olan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya’nın oğlu Muhammed Cihat Akkaya’yı ziyaret eden heyet, Muhammed Cihat Akkaya’dan olay günü yaşanan gelişmeleri dinledi. Akşehir’deki etkinlikler akşam Nasreddin Hoca Meydanında yapılacak çeşitli programlarla devam edecek.

Demokrasi Üniversitesi'nden 15 Temmuz anması  

İzmir Demokrasi Üniversitesi tarafından 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle önce Narlıdere Şehitliği’nde anma programı düzenlendi, ardından 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Hatıra Ormanı için ağaç dikim töreni gerçekleştirildi.

“Tarih yazdılar”

Programda konuşan İzmir Demokrasi Üniversitesi Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, “15 Temmuz 2016 gecesi; ülkemizi, milletimizi, demokrasimizi, cumhuriyetimizi, aydınlık geleceğimizi yok etmek isteyen vatan hainleri harekete geçmiş, milletin silahlarını yine bu aziz ve fedakâr millete doğrultarak kanlı bir darbe girişiminde bulunmuşlardır. Tarihi kahramanlıklarla dolu, bağımsızlık ve özgürlüğünden hiçbir zaman ödün vermemiş bu yüce millet, o gece, adeta ikinci kurtuluş mücadelemize imza atmıştır. Türk milletinin aziz mensupları, 15 Temmuz gecesi, cesaretleriyle, dirayetleriyle, kararlı ve dik duruşlarıyla tarih yazdılar. Vatan için canlarını feda etmekten çekinmediler. Hiç şüphesiz ki, şehitlerimiz, kalplerimizdeki mümtaz yerlerini daima muhafaza edecekler” diye konuştu.

“Çok ama çok çalışacağız”

“İzmir Demokrasi Üniversitesi mensupları olarak, milletimizin teröre karşı sergilediği dik ve kararlı duruşun sürekli destekçisi, demokrasimizin bekçisi olacak, ülkemizin hak ettiği güç ve değere kavuşması için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz” diyen Tunçsiper, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bize atalarımızdan miras, çocuklarımızın ve gelecek nesillerimizin değerli bir emaneti olarak gördüğümüz ülkemizi, eğitimde, bilimde, sanatta, kültürde, sağlıkta, teknolojide, sanayide, ticarette, hemen her alanda dünyada söz sahibi ülkeler arasına sokmak için çok ama çok çalışacağız.”

“Eşi bulunmaz manevi bir miras”

Tarihin bu vatan için yaşanan pek çok kanlı mücadeleye tanıklık ettiğini kaydeden Tunçsiper, "İşte bu çarpıcı olaylardan bir tanesi de bugün manevi huzurunda bulunduğumuz Süleyman Fethi Bey’dir. Bugün burada Albay Süleyman Fethi Bey, 1. Dünya Savaşı sırasında İngiliz Deniz Topçusu tarafından iki kez topa tutulan Sancakkale’de ilk saldırıda şehit olan altı subay, sekiz asker ve çeşitli zamanlarda şehit olan dört görev şehidi ile birlikte ebedi istirahatgahlarında yatmaktadırlar. İki sene önce, 15 Temmuz 2016’da bunun en güzel örneği Anadolu’nun dört bir yanında vatan hainlerine karşı verilen onurlu mücadelede gözler önüne serilmiştir. Türk milletinin kahraman evlatları bir kez daha vatanları için, demokrasileri için canları pahasına mücadele etmişlerdir. Bizim bugün yapmamız gereken vatan için toprağa düşen kahramanlarımızı anmak ve genç nesillere anlatmaktır. Onların azim ve cesareti gelecek kuşaklar için eşi bulunmaz manevi bir mirastır” dedi.

2 bin ağaçlık hatıra ormanı

  15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü anısına bir hatıra ormanı yeşerteceklerini kaydeden Prof. Dr. Tunçsiper, sözlerini şöyle sonlandırdı: "İstedik ki bu ağaçlar bu aziz kahramanların anısını korusun, gelecek nesillere aktarsın, demokrasiye olan inancımız, bağlılığımız tıpkı bu ağaçlar gibi dallansın, budaklansın, büyüsün. Bu amaçlarla çıktığımız yolda 2 bin ağaçlık bir hatıra ormanı kurmak için çalışmalarımıza başladık. Orman Müdürlüğü ile bir protokol imzaladık. Hatıra Ormanımızın adının '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Hatıra Ormanı' olmasını kararlaştırdık. İzmir Demokrasi Üniversitesi’nin mensupları olarak bu vatana ve aziz şehitlerimize olan borcumuzu yine vatan toprağına yatırım yaparak bir nebze de olsa ödeyelim istedik."

TRABZON

Trabzon’da 15 Temmuz darbe girişiminin 2. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe binlerce kişi katıldı. Etkinlik kapsamında sanatçı Uğur Işılak bir konser verdi.

15 Temmuz Etkinlikleri kapsamında Ortahisar İlçesi Öğretmenevi önünde toplananlar ellerinde Türk bayrakları eşliğinde mehteran takımının çaldığı marşlar eşliğinde etkinliğin yapılacağı 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüşe Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrüçüoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Muhammet Balta, Adnan Günnar, Salih Cora, Bahar Ayvazoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, daire amirleri ve vatandaş katıldı.

Yürüyüşün ardından sanatçı Uğur Işılak bir konser verirken etkinlikler gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürecek.