20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Tek tip 9 ay askerlik gelecek mi?

Zorunlu askerlik kalkıyor mu? Yeni askerlik süresi ne kadar olacak? Tek tip 9 ay askerlik gelecek mi?

13 Ağustos 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Tek tip 9 ay askerlik gelecek mi?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni bir askerlik sistemi üzerinde çalışıldığını açıklamasının üzerine dikkatler bu çalışmaya yöneldi. AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, yeni sistem için tarihi, “Ekimden sonra” diye açıklarken, kulislerde 9 aylık tek tip sistem konuşuluyor.

 YENİ sisteme ilişkin kulislerde farklı seçenekler dillendiriliyor. Bu seçenekler arasında, uzun ve kısa dönem askerliğin yerine 9 ay süreli tek tip askerlik sistemi öne çıkıyor. Bu sistemde 3 aylık temel askerlik eğitiminin ardından 6 aylık süreye ilişkin ise isteyenlerin bedelini ödeyerek terhis olabileceği, isteyenlerin ise belirlenecek aylık ücret karşılığında askerlik hizmetine devam edebileceğinden söz ediliyor.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NEDİR?

Yeni sisteme ilişkin kulislerde farklı seçenekler dillendiriliyor. Bu seçenekler arasında, uzun ve kısa dönem askerliğin yerine 9 ay süreli tek tip askerlik sistemi öne çıkıyor. Bu sistemde 3 aylık temel askerlik eğitiminin ardından 6 aylık süreye ilişkin ise isteyenlerin bedelini ödeyerek terhis olabileceği, isteyenlerin ise belirlenecek aylık ücret karşılığında askerlik hizmetine devam edebileceğinden söz ediliyor. Bunun asgari ücret üzerinden belirleneceği bildirilirken, temel askerlik eğitimi sonrasına ilişkin ihtiyaç duyulan alanlarda kamu hizmeti seçeneğinin gündeme getirilebileceği de konuşuluyor. Kulislerde buna ilişkin, “Kamu hizmeti seçeneği, öğretmenlik ve doktorluk gibi ihtiyaç duyulan alanlar için düşünülebilir” değerlendirmesi yapılıyor.

ASKERLİK SÜRESİ DÜŞECEK Mİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz salı günkü grup toplantısı sırasında “Gereken hazırlıkların ve planlamaların yapılmasının ardından Türkiye’yi bir daha bedelli kanunlarına ihtiyaç duyulmayacak bir askerlik sistemine kavuşturmuş olacağız” dedi. Bunun üzerine dikkatler yeni sistemin ayrıntılarına çevrildi.

Kulislerdeki yeni sistemle ilgili öne çıkan 9 ay tek tip askerlik fikri gerçek olursa hali hazırda devam eden 12 ay zorunlu askerlik süresi 9 aya düşmüş olacak. Ancak lisans mezunu erlerin 6 ay olan zorunlu askerliği ise 9 aya çıkmış olacak. Kulislerde konuşulan yeni sitem yasalaşırsa; bedelin ödenmesi halinde ise 9 aylık askerlik 3 ay temel eğitimden ibaret olacak.

ASKERLİK SİSTEMİ ELE ALINACAK

Erdoğan’ın çalışılmasını istediği bedelli askerliğin yanı sıra askerlik süreleri, iller ve bölgelerde ordu yapılanmaları, ücret politikalarından, terfilere kadar komple askerlik sisteminin değerlendirileceği kaydedildi.

ASKERLİK SÜRESİ KISALABİLİR

TSK’nın teknik personel, sivil personel, mühendis, doktor gibi ihtiyaçları ve bu ihtiyaçların karşılanma modelleri de tüm bu yeni sistem içinde çalışılacak. Askerlik süresinin kısalmasının da gündemde olduğuna dikkat çeken kaynaklar, TSK’nın kısmen de olsa zaten yapılanma itibariyle profesyonel ordu modeline geçtiğini, terörle mücadele bölgelerinde özel birliklerin görev aldığını ifade ederken, tam anlamıyla profesyonelleşmenin de bu çalışma kapsamında ele alınacağını kaydetti.

ZORUNLU ASKERLİK KALKMIYOR

Kaynaklar, zorunlu askerlik uygulamasından kesinlikle vazgeçilmesinin gündemde olmadığını, ancak zorunlu askerlik modellerinin de ele alınıp değerlendirileceğinin de altını çizdi.

ERDOĞAN TALİMAT VERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarında yer verdiği yeni sistemde askerlik konusuna ilişkin ayrıntılar netliğe kavuşmaya başladı. Yeni dönemde 9 Aylık Tep Tip Askerlik uygulamasının hayata geçirilmesi için adım atılarak, profesyonel ordu sistemine geçiş için ilk adımlar atılıyor.

 9 Aylık Tek Tip Askerlik şeklinde adlandırılan yeni sistemde; 3 ay boyunca verilecek Temel Eğitimin akabinde 6 ay süresince asgari ücret miktarını ödeyenler terhis edilecek. Öte yandan belirtilen miktarda parayı ödemeyi tercih etmeyip askerde kalmaya devam eden vatandaşlar için ise 6 boyunca asgari ücret miktarının ödeneceği bilgisine ulaşıldı. İşte, eğitimli ve eğitimsiz kişiler arasındaki farkın ortadan kaldırılmasının hedeflendiği 9 Aylık Tek Tip Askerlik geliyor.

Her dönem gündeme gelen askerlik süresinin kısalması konusunda son dönemde olumsuz gelişmeler yaşansada geçen yılın son döneminde profesyonel askerlik gündeme gelmişti. Bu durumun askerlik süresine etki edeceği düşünülürse 2018 yılında gelişmeler yaşanması ihtimaller arasında yer alıyor.

 Bedelli askerliğin çıkmasıyla birlikte askerlik süresinde değişiklik olacağı iddia edilirken AK Parti Grup Başkanvekili'den önemli açıklamalar geldi. Mustafa Elitaş, askerlik çağı gelenlerin sayısının fazla olduğuna dikkat çekerek 'ya bedelli askerlik çıkacak ya da askerlik süresi kısalacak' dedi.