16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Ferhat Akmermer: Bunlar ülkemizin önündeki en önemli hedeftir

Kayseri Düşünce Okulu ve Stratejik Düşünce Enstitüsü tarafından ortaklaşa ‘Alevi Sorunları ve Talepleri’ konulu çalıştay yapılırken, çalıştayda konuşan Kayseri Düşünce Okulu Genel Koordinatörü Ferhat Akmermer, “Gerek alevi açılımı gerekse çözüm süreci ülkemizin önündeki en önemli hedeftir” dedi.

6 Şubat 2015 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Ferhat Akmermer: Bunlar ülkemizin önündeki en önemli hedeftir
Düzenlenen ‘Alevi Sorunları ve Talepleri’ konulu çalıştaya, Kayseri Düşünce Okulu Genel Koordinatörü Ferhat Akmermer, Stratejik Düşünce Enstitüsü adına Dr. Murat Yılmaz, İstanbul Hacı Bektaşi Veli Derneği adına Prof. Dr. Haluk Alkan, Liberal Düşünce Topluluğu adına Arda Çiçek, araştırmacı Hamza Aksüt, Avukat Ferhat Çakır, CHP Milletvekili aday adayı Feyzullah Keskin, LDT Alevi Bektaşi Araştırma Merkezi Direktörü Şenol Kaluç, Kayseri Hacı Bektaşi Veli Derneği eski başkanı Kenan Akpınar, Hacı Bektaşi Veli Derneği adına Rüstem Gümüş, Hacı Bektaşi Vakfı Derneği Cemevi Dedesi Ali Doğan, Araştırmacı Yazar Abbas Tan ve İlim Yayma Cemiyeti adına Hasan Arpacık katıldı.
 
Çalıştayda açılış konuşmasını yapan Kayseri Düşünce Okulu Genel Koordinatörü Ferhat Akmermer, “Türkiye’nin en önemli ve saygın kuruluşlarından birisi olan Stratejik Düşünce Enstitüsü ile birlikte Kayseri Düşünce Okulu olarak, Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisini masaya yatırmak, bilim insanları, akademisyenler, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Alevi Bektaşi Derneklerinin temsilcileri, Alevi dedeleri, araştırmacılar ve gazeteciler ile birlikte fikir jimnastiği yapmak, görüş alışverişinde bulunmak ve Türkiye’nin yüzyıllardır kanayan yarasına, belki bir çare olabilir düşüncesi ile gün boyu bir beyin fırtınası estirmek için bir araya gelmiş bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Akmermer ayrıca, “Umarım, bugün gerçekleştireceğimiz bu beyin fırtınası, ülkemizde dostluğun, birliğin, beraberliğin, hoşgörünün, barışın ve kardeşliğin yeşermesinde ve büyümesinde atılmış bir adım olur. Ülkemiz çok önemli bir süreç yaşamaktadır. Türkiye bütün dikkatlerini çözüm sürecine çevirmiş bulunmaktadır. Türkiye’nin gelişmesi; kalkınması ve refah seviyesinin yükseltilmesi için bu sürecin kesinlikle başarıya ulaşması gerekmektedir. Türkiye’nin enerjisini boşa kullanacak vakti artık kalmamıştır. Çözüm sürecini ancak toplum olarak el ele vererek aşabiliriz. Şartlar oluşmuş hükümetimiz bu alanda son derece cesaretli adımlar atmış, kararlar almıştır. Toplum alınan karaların hayata geçirilmesini ve toplumlar arasında atılacak adımları merakla beklemektedir. Bizlerden çözüm sürecine katkı yapmamız, destek olmamız, barış ve kardeşlik adına üzerimize düşen görevi, sorumluluk anlayışı yerine getirmemiz beklenmektedir. Türkiye bu sorununu çözmeden kalkınmayı, gelişmeyi ve refahı hiçbir zaman yakalayamayacaktır” diye konuştu.
 
"Çözüm süreci inanıyorum ki yakın bir zamanda sonuçlanacak" diyen Akmermer, “Türkiye toplumu barış ve kardeşlik yolundaki tüm engelleri bir bir kendisi yıkacaktır. Türkiye’nin önünde bekleyen bir diğer önemli bir konu ise, Alevi vatandaşlarımızın talepleridir. Hükümet, ‘Alevi Açılımı’ adı altında başlattığı çalışmalara ara vermeden bütün hızı ile devam etmektedir. Tartışmalara bir yandan alevi gözü ile diğer yandan da sünni gözü ile bakabiliriz. Bilimsel, sosyal ve dinsel yönüyle ele alınıp enine boyuna her şeyi bugün burada tartışabiliriz. Türkiye 2023 hedeflerine ulaşma yolunda büyük çaba harcamaktadır. Gerek alevi açılımı gerekse çözüm süreci ülkemizin önündeki en önemli hedeftir. Hedef daha çağdaş daha demokratik ve daha özgür bir Türkiye içindir. Türkiye’nin bu hedeflere ulaşmasının tek çaresi vardır oda Türkiye’nin prangalarından artık kurtulması gerekmektedir. Bu prangalardan kurtulmanın tam zamanıdır” şeklinde konuştu.
 
Anayasa ile ilgili konulara değinen Akmermer, “Bu demokratik yapının oluşması için önümüzde bir engel daha vardır. Yeni Türkiye’nin yeni bir Anayasaya ihtiyacı vardır. Türkiye önümüzdeki döneme yeni anayasa ile yola çıkarsa başta çözüm süreci ve alevi açılımı olmak üzere tüm zorlukları iç ve dış düşmanlara rağmen aşmayı başaracaktır. Yüzyıllardır bir arada kardeşçe ve hoşgörü içinde yaşayan bu topluma nifak sokmak isteyenlere izin vermeyelim. Bu topraklarda el ele verip barışı, hoşgörüyü ve kardeşliği biz egemen kılalım. Sadece sabırlı olmamız, samimiyetimizi ortaya koymamız ve empati yapmamız yeterlidir. Kim bu topraklarda hoşgörüyü ve kardeşliği egemen kılmak için çaba sarf ederse onun yanına koşalım. Bu kardeşliğimizi dışarıdan ve içeriden etnik ve mezhep farkı gözeterek bozmak isteyenlere asla izin vermeyelim” ifadelerini kullandı.
 
Stratejik Düşünce Enstitüsü adına konuşan Dr. Murat Yılmaz ise, “Buraya Ankara’dan geliyoruz. Kayseri Düşünce Okulu ile Stratejik Düşünce Enstitüsü olarak bu çalıştayı gerçekleştiriyoruz. Eşit bir vatandaşlık temeli üzerinde anayasal bir düzen çerçevesinde Alevilerin de dahil olduğu herkesin eşit haklara sahip olacağı bir durumdur. Bu durum Türkiye’nin Alevileri dinlemeye hazır olduğunu ve dinlemeye başladığını gösterir. O açıdan yapılan çalıştayın fayda getireceğini umuyorum” dedi.