16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Eğitim alan gebelerin yüzde 80'i normal doğuma yöneldi

Tunceli Devlet Hastanesinde anne adayları için 6 ay önce başlatılan eğitim programı sayesinde korkularını yenen gebelerin yüzde 80'i normal doğuma yöneldi.

6 Nisan 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Eğitim alan gebelerin yüzde 80'i normal doğuma yöneldi

Hastanede kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile fizyoterapist öncülüğünde, gebelerin normal doğuma yönlendirilmesi amacıyla başlatılan eğitim programından başarılı sonuçlar elde edildi.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Çağdaş Özdemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilk göreve başladığında Tunceli'yi "Türkiye'nin en yüksek sezaryen doğum yaptırma oranına sahip il" olarak gördüğünü söyledi.

Gebelerin, normal doğumla ilgili yanlış bilgi ve korkuları olduğu için sezaryene yöneldiğini ifade eden Özdemir, bu algının değişmesi için fizyoterapist ile gebe eğitim çalışmaları başlattıklarını bildirdi.

Verilen eğitimlerin sonuçlarını almaya başladıklarını aktaran Özdemir, "Başladığımız bu gebe eğitimiyle bir kez bile gelen hastalarımızda normal doğumda inanılmaz bir başarı yakaladık. Öncesinde yüzde 60-80 seviyelerinde olan ilk doğumların sezaryen olma olasılığı yaklaşık yüzde 40'ın altına düştü. Bazen yüzde 20'lere ulaştığımız aylarımız oluyor. Bunlar son 6 ay içinde ulaştığımız rakamlar." dedi.

"Korkularını yenerek, normal doğuma yöneldiler"

Özdemir, Tunceli'de normal doğum sayısının artmaya devam edeceğini belirterek şöyle devam etti:

"Türkiye'nin en çok okuyan nüfusu burada, en çok sezaryen olan nüfusu burada. İnsanlar normal doğumun çok iyi olduğunu biliyorlar, okuyorlar ama kafalarındaki bu soruları, korkuları atamıyorlardı. Nüfusunda yaşlı olmasına bağlı sezaryen oranını ne kadar düşürmek istesek de tabii ki belli oranlara düşüremeyiz. Çok ileri yaş popülasyonumuz var. Ona rağmen normal doğum sayısında inanılmaz bir artış sağladık. Buraya eğitime gelen hastaların yaklaşık yüzde 80'i normal doğum yaptı."

Tunceli'de anne adaylarının büyük bölümünün üniversite mezunu olduğunu ve doğum konusunda bilgi sahibi bulunduğunu vurgulayan Özdemir, gebelerin verilen eğitimler ile korkularının giderildiğini dile getirdi.

Özdemir, normal doğumun anne ve bebek sağlığı için en ideal olduğunu, normal doğum yapan annelerin, ikinci ve üçüncü çocuk için istek gösterdiğini gözlemlediklerini sözlerine ekledi.

Anne adaylarına eğitim veren fizyoterapist Nurel Ertürk ise "Gebe eğitim programı"nda fizyoterapist olarak çalıştığını belirtti.

Anne adaylarını aldıkları eğitimle normal doğuma yöneldiğini anlatan Ertürk, "Amacımız, normal doğum yapmak isteyen anne adaylarının sağlıklı, keyifli ve rahat bir süreç yaşamalarına öncülük etmektir. Doğumda ihtiyacı olan pozisyonları, nefes tekniklerini gebeye anlatıyoruz. Eğitim programında doğum sürecini ve neler yaşayacaklarını anlatıyoruz. Anne adaylarına haftada bir kere eğitim veriyoruz. Gereken kişilere de servise çağırırlarsa doğum koçluğu yapıyoruz." diye konuştu.