25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Yaralarınızı çabuk iyileştirmek için keten bitkisini kullanın!

Keten bitkisi iplik elde etmek amacı ile üretilen bir bitkidir. Keten bitkisinin lifleri beziryağı yapımında ve tıbbi amaç ile kullanılmak üzere tohumları ekilmektedir. Keten bitkisi bu amaç ile üretilmek için M.Ö. 5000 yılından bu yana ekilmektedir.

25 Mart 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Yaralarınızı çabuk iyileştirmek için keten bitkisini kullanın!
Keten tohumlarının içerisinde bulunan müsilaj bağırsağın içerisinde su çekip şişerek mekanik bir müsilaj olarak hizmet eder. Ketenin aynı etkiyi göstermesi ise biraz daha fazla zaman almaktadır ancak tahriş yapmama özelliğine sahiptir. Bu özelliğinden dolayı keten bitkisi diğer müshillere göre çok daha uzun bir süre boyunca kullanılabilir. Bunun dışında içeriğindeki yağda müsilaj etkiye yardımcı bir faktör oluşturur.
 
Keten bitkisinin bu özelliğinden dolayı özellikle Eski Mısırlılar tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Müsilajın yumuşatıcı etkisi nedeni ile gastrit türündeki yani sindirim sisteminde meydana gelen hafif tahriş durumlarında ayrıca da anjin rahatsızlığında gargara olarak oldukça faydalıdır.
 
Lapa olarak temiz bir tülbent içerisine konan keten tohumları sayesinde öksürük sorunu hafifletilebilir. Burada meydana gelen etki daha çok mekanik bir etkidir. Ağrılı bölgelere yerleştirilen lapa da aynı derecede etki göstermektedir.
 
Beziryağı haricen kullanıldığında yanık ve yaraların tedavisinde fayda sağlamaktadır. Yine yanık ve yaraların tedavisinde kullanılmak üzere keten tohumlarından da fayda sağlanabilir.
 
Fakat günümüzdeki modern yanık tedavi ilaçlarının ortaya çıkması nedeni ile artık neredeyse keten bitkisinin yanıklarda tedavi amacı ile kullanılması yok gibidir.