18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Yün ve örgü giysiler nasıl yıkanmalı?

Yün giysiler özellikle yaklaşan kış zamanı için çok önemlidir. Eğer nasıl yıkayacağımızı ve nasıl saklayacağımızı iyi bilirsek yün giysi ve örgü giysilerimizi uzun yıllar boyunca kullanabiliriz.

24 Şubat 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
 Yün ve örgü giysiler nasıl yıkanmalı?
Yün giysiler yıkanırken normal deterjan değil rendelenmiş sabun ile yapılmalıdır. Rendelenmiş sabun ilk önce sıcak suyun içerisinde eritilir ve sonra da yıkama işlemi uygulanır. Ancak yıkama öncesinde giysiler mutlaka ters çevirlmelidir. Önemli olan bir diğer husus da yün giysilerin ne çok sıcak suda ne çok soğuk suda yıkanmaması gerektiği ve yün giysilerin suyun içerisinde bekletilmeden ve hızlı bir şekilde yıkanması gerektiğidir.
 
Yün giysilerin üzerine sinmiş ter kokularını temizlemek için 10 litre kadar suya sadece 1 yemek kaşığı kadar kabartma tozu ekleyin. Bu yöntem ile hem ter kokusundan kurtulmuş olursunuz hem de yünlü kıyafetlerinizin renklerini yeniden canlandırırsınız.
 
Ter kokusunu gidermenin bir diğer yolu da 10 litre suyun içerisine 2 yemek kaşığı kadar sirke ya da tuz ekleyebilirsiniz.
 
Yıkama sonrasında ölçek olarak 10 litre suya 1 çay kaşığı kadar gliserin ekleyip giysiyi durularsanız yün giysiler çok daha yumuşak ve çok daha kabarık olurlar.
 
Yün giysiler durulanacağı zaman mutlaka durulama suyunun içerisine az miktarda olsa sirke ilave etmeyi unutmayın.
 
Kaynak: İpuçlarım