25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Beethoven’ın çorbası Coelho’nun Casus’u

Yeni yayın dönemİNde okuyacaklarımız arasında HermaNn Hesse, Thomas Bernhard, OlIver Sacks gibi yazarların ilk kez Türkçede yayınlanacak eserleri de var, Coelho’nun Casus’u gibi tüm dünya ile aynı anda okuyacağımız kitaplar da. Sibel Eraslan’ın Rumeli Rüzgarı, Cihan Aktaş’ın Şirin’in Düğünü merakla beklenenlerden. Aret Vartanyan, Azra Kohen ve Metin Hara yeni kitaplarıyla yine çok okunacaklardan...

HALE KAPLAN ÖZ8 Eylül 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Beethoven’ın çorbası Coelho’nun Casus’u

Yapı Kredi Yayınları yeni dönemde Thomas Bernhard, Oliver Sacks, Hermann Hesse, Tuncer Erdem, Emrah Öztürk gibi yazarların Türkçe ilk kez yayımlanacak kitapları; Jonathan Holt’un The Carnivia üçlemesinin son kitabı; Roger Martin du Gard’ın Thibault’lar ırmak romanının ikinci ve üçüncü ciltleri; yayıncılığını yeni üstlendiği Richard Yates, Ben Lerner, F.Celalettin ve Romain Rolland’ın kitaplarını yayınlamaya hazırlanıyor. Orhan Duru, Cemal Süreya, Hulki Aktunç, Sabahattin Kudret Aksal gibi yazarların günlükleri, defterleri, eski ve yeni eserlerden derlenecek kitapları da tezgahta.

Armağan Kapı’da

Kapı Yayınları yeni yayın dönem yayın programında, okurları heyecanlandıracak yeni kitaplarla her okurun kitaplığında bulunması gereken klasik metinlerin özenle hazırlanmış yeni edisyonları bir arada yer alıyor.

Beşir Ayvazoğlu yeni dönemde okuyucularını İstanbul yazılarını topladığı bir kitapla karşılıyor. Mustafa Ulusoy’un yeni romanı Hayat Apartmanı, Sinan Yağmur’un yeni romanı Aşkın Meali 3 - Hz. Ali ve Fatma ve Sevinç Çokum’un yeni romanı Gözyaşı Çeşmesi okuyucunun ilgisini çekecek kitaplar arasında. Erol Göka’nın Kapı Yayınları etiketiyle yayımlanacak ilk kitabı olan Mutedil Müslümanların Günümüzdeki Düşmanları da ses getirecek kitaplardan. Yeni yayın döneminde Prof. Dr. Mehmet Said Aydın, Feridun M. Emecen gibi yetkin isimler de Kapı ailesinde yer alacak. Yayıma hazırlanan klasik metinler arasında ise Giritli Aziz Efendi’nin Muhayyelât’ı ve Murat Palta’nın minyatürleriyle bezenen Feridüddîn Attâr’ın Mantıkü’t-tayr’ı öne çıkıyor.

İki büyük müjdesi var yayınevinin: Mustafa Armağan’ın külliyatı artık Kapı Yayınları’nda yayımlanacak ve İskender Pala’nın yeni romanı 2017 başında raflarda olacak.

İnsan Art

İnsan Yayınları yeni yayın öne çıkan kitaplarının başında Ümit Meriç’in meşhur kitabı Babam Cemil Meriç geliyor. Kitap, yazarın yeniden gözden geçirmesiyle tekrar okurla buluşuyor. Bu kitapla birlikte İnsan Yayınları Ümit Meriç külliyatına başlıyor. Önümüzdeki aylarda yazarın diğer kitapları da yayınlanacak. Bunların başında uzun süredir baskısı olmayan Ahmed Cevdet Paşa ve Zamanı bulunmakta. Diğer kitaplar ise şunlar: Ziyaüddin Serdar’ın İslâm Medeniyetinin Geleceği, Seyyid Hüseyin Nasr’ın Kutsal’ın Peşinde ve Bir Kutsal Bilim İhtiyacı, Tage Lindbom’un Başaklar ve Ayrık Otları, Janefer Trusted’in Fizik ve Metafizik, Nakıb El Attas’ın İslâm, Sekülerizm ve Geleceğin Felsefesi, Abdullah Çaydemir’in hazırladığı Niyazi Mısrî Şerhleri, Julius Evola’nın Modern Dünyaya Başkaldırı, Savaş Barkçın’ın Medeniyet Yazıları, Mehmed Bayraktar’ın Tasavvuf ve Modern Bilim, Ebu’l-Fazlİzzeti’nin İslâm’ın Yayılış Tarihine Giriş, Marcia Elieda’nın Dinler Tarihi Sözlüğü, Toshihiko Izutsu’nun İslâm’da Varlık Düşüncesi. Ayrıca bu dönem İnsan Yayınları, İnsan Art markasıyla yeni bir yayınevini daha hayata geçiriyor. Bu yayınevinin ilk kitapları, Enver Gülşen’in Sinemanın Kökleri ve Celal Fedai’nin Şair Dağın Doruğunda. Yine İnsan Yayınlarının bir diğer markası olan Külliyat Yayınlarında yeni dönemin başında Hegel’in Tarih Felsefesi okurla buluşacak.

Çok satacaklar

Destek Yayınları yeni yayın dönemine tüm listeleri alt üst edecek çok satanlarla başlıyor. Ahmet Batman, Kahraman Tazeoğlu, Serkan Özel yeni kitaplarıyla okurlarıyla buluşurken, son iki yıldır yeni kitabı beklenen Metin Hara da Dem ile geri dönüyor... Aret Vartanyan, Azra Kohen, Seda Diker ve son dönem çok satan Ela Gözlü Pars Celile kitabının yazarı  Osman Balcıgil’den de yine listelere girecek yeni kitaplar bekleniyor. Gündem Ötesi Kitaplığı ile Kudüs ve Ayasofya’nın tüm gizemlerini okurlarıyla paylaşan Pelin Çift’den de yeni yayın döneminde yine bir araştırma kitabı gelecek...Gündemden düşmeyen Nuretttin Veren ve Mete Yarar gün yüzü görmemiş bomba açıklamalarla, meraklısıyla buluşacak.? Süper Dadı Gözde Erdoğan da yeni kitabıyla pek çok eve huzur getirmeyi vaadediyor.  Lube Ayar beklenen Fenerbahçe kitabıyla, Başak Sayan Kelebeğin Kaderi’nden sonra yine çok güvendiği yeni romanıyla okurlarıyla buluşacak. Ayrıca Destek Yapım alt markaları Kara Karga ve Beyaz Baykuş Yayınları da çeviri ve çizgide tüm dünya ile eş zamanlı Türkiye’de raflara girecek çok satanlarla kitap piyasasında yerlerini sağlamlaştıracak.

Biraz müzik  okuyalım

Pan Yayıncılık, Kenny Werner’in Zahmetsiz Ustalık, Fulya Özlem’in Ekmek Fabrikası Tanrıçası, Balazs Sudar ve Rumen Istvan’ın Osmanlı Askerî Müziği, Béla Bartók’un Küçük Asya’dan Türk Halk Musikisi ve Steven Isserlis’in Beethoven Çorbayı Neden Fırlattı? Kitaplarını yayınlamaya hazırlanıyor.

Tüm dünyayla  aynı anda

Paulo Coelho’nun yeni kitabı Casus tüm dünya ile aynı anda ülkemizde de okuyucularla buluşacak . Gabriel García Márquez Doğu Avrupa’da Yolculuk isimli kitabıyla raflarda yerini aldı bile. Márquez’in ölümünün ardından yayımlanan  Doğu Avrupa’da Yolculuk; Gabriel García Márquez’in 1950’lerde gazeteci olarak Doğu Avrupa’daki sosyalist ülkelere yaptığı seyahatin bir güncesi. Pınar Kür’ün yeni romanı  “Sadık Bey”  ve Mine Söğüt ile yaptığı söyleşi kitabı olan Aşkın Sonu Cinayettir yakın zaman içinde yayımlayacak kitaplardan. Bu yıl Erendiz Atasü’nün yeni romanı da okuyucularla buluşacak. Ayrıca Neruda’dan yeni bir şiir kitabı yayın hazırlığında.   Yekta Kopan’ın yeni kitabı da yakında yayınlanacak.

Kan Kardeşler

Timaş’ın iddialı kitaplarından biri Malcolm X ile geçtiğimiz aylarda hayata veda eden efsane boksör Muhammed Ali’nin çarpıcı dostluğunu anlatan bir biyografi kitabı. Kan Kardeşler adını taşıyan kitap “dostlukları Amerika’yı değiştirmiş iki adam”ın hikâyelerine odaklanıyor. Bahadır Yenişehirlioğlu’nun yayına hazır iki romanı var. Kitaplardan biri çok sıcak bir toplumsal meseleyi ele alıyor, ismi henüz belirsiz. Diğeri ise etkileyici bir aile-ilişkiler romanı, Tahta At. Okay Tiryakioğlu’dan Kayıp Sır isimli bir roman çalışması da okurla buluşmak üzere.

Ferrante’ye devam

Everest Yayınları’nın listesi de dopdolu: Geoff Dyer/ Yeniden Anımsanan Savaş, Javıer Cercas/ Saplantı, Casanova / Hayatımın Hikayesi, Thoreau / Doğa ve Yürüyüş Üzerine Denemeler, Peter Esterhazy / Basit Bir Hikaye Virgül Yüz Sayfa, Günter Grass / Kafadan Doğumlar, Hasan Ali Toptaş/ Ben Bir Gürgen Dalıyım - resimli hikâyeler Elena Ferrante/ Belalı aşk.

Cihan Aktaş ve Şirin’in Düğünü

İz Yayıncılık 2016-2017 yayın sezonunda, son iki senesinde kendini hissettiren edebiyat eserleri ağırlıklı yayın sürecini devam ettiriyor. Cemal Şakar’ın yönetmenliğinde ve Güray Süngü’nün editörlüğünde “Muhayyel Kitaplar” dizisi kapsamında, her ay iki veya üç yeni eser çıkarıyor yayınevi. Bunun dışında, İz’in her zamanki çizgisinden yeni eserler mutfakta harıl harıl hazırlanıyor. Tarihten felsefeye, ilahiyattan sosyolojiye, psikolojiden düşünce kitaplarına kadar uzanan yelpazede onlarca eser var tezgahta. Sezonun ilk kitaplarından bazıları şöyle: Cemal Şakar, Hasan Aycın’ın Çizgisi adlı eseriyle, Aycın’ın sanat anlayışını mercek altına alıyor. Güray Süngü’den sıfır kilometre bir öykü kitabı var: Vicdan Sızlar. Turan Koç sanat-dil ve hakikat altbaşlığına sahip Zamanın Gözleri adlı eserinde, bir sanat anlayışı çerçevesi resmediyor. Cihan Aktaş’ın uzun süredir üzerinde çalıştığı 600 sayfalık yeni romanı Şirin’in Düğünü de Ekim ayında yayınlanıyor.

Eraslan’dan  Rumeli Rüzgarı

10 yıldır yayın hayatını sürdüren Profil Kitap, yeni yayın dönemine dikkat çekici kitaplarla merhaba diyor. Gazeteci-yazar Cem Küçük’ün kaleme aldığı Cehennem Köpekleri: Fetö önümüzdeki haftalarda okuyucuyla buluşacak. ABD’li siyaset bilimci Francis Fukuyama’nın, geçtiğimiz Mart ayında yayınlanan çalışması Siyasi Düzenin Kökenleri’nin devam kitabı Siyasi Düzen ve Siyasi Çürüme de yeni dönemde raflarda olacak. Spor yazarı Barış Tut’un Başka Bir Dünyanın Oyunu, Kocaman Bir Adam, Futbol Nedir ki kitaplarını sporseverlerin beğenisine sunacak Profil. Bir dönem Türkiye’de de forma giyen, Avrupa basketbolunun önemli isimlerinden Sarunas Jasikevicius’un otobiyografisi Kazanmak Yetmez de spor kitapları arasında yerini alacak. Şair, yazar ve televizyoncu Selahattin Yusuf’un sevilen romanı İsa Hanginiz? bu dönemde Profil Kitap etiketiyle raflarda olacak. Spor yazarlığının yanı sıra çevirmen ve edebiyatçı olarak da tanınan Barış Tut’un İlahi Morluk isimli romanı ve Sibel Eraslan’ın Rumeli Rüzgârı kitabı da Eylül ayında okurlarla buluşacak.

Dalkavukname

Büyüyenay Yayınları’nın yeni dönemde ilk yayımlayacağı eserlerden ikisi alanında kaynak gösterilen Paul Van Tieghem’den Mukayeseli Edebiyat ve Philippe Van Tieghem’den Avrupa Edebiyatı Tarihi olacak. Samsatlı Lukianos’tan Dalkavukname ile  Bertrand Russell’dan Mistisizm ve Mantık düşünce dizisine katılacak eserler arasında. Siyasetname serisinden Herevî’nin kaleme aldığı Siyaset ve Savaş Stratejileri, yazarı belli olmayan Ebu Ali Sina Hikâyesi ile Dört Derviş Hikâyesi de fantastik edebiyatın medeniyet dünyamıza ait sıra dışı örnekleri olarak kültür dünyamıza katılacak. İki biyografi eser ve ilk kez yayımlanacaklar arasında: Farsçadan çevrilen Nizami-yi Bâharzî’den Makamat-ı Câmi ve Mehmet Ali Ayni’nin Fransızca olarak kaleme aldığı Abdülkadir Geylanî biyografisi.  Alev Erkilet’in Kent Yazıları ve Yusuf Çifci’nin Müzik ve Gürültü Arasında Siyaset isimli eserleri sosyoloji serisinin yenilerinden.

Nizar  Kabbânî’den  Aşk Kitabı

Hece Yayınları’nın ‘yeniler’ listesi şöyle: Manzum çevirisiyle (Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç’ın Türkçesiyle) 2 cilt halinde Mesnevî, yine Kırlangıç’ın Türkçesiyle İdrîs-i Bidlisî’nin Selim Şahnamesi, Margaret Rose’un Parodi, İlyas Huri’nin Şam’ın Kapısı,Hayriye Ünal’ın Şiir eleştirilerini bir araya getiren kitabı: Başkasının Sınırlarında Şair, Çağdaş Nogay Öyküsü derlemesi, Prof. Dr. Celâl Soydan’ın Muhammed İkbal Kitabı, Nizar Kabbânî’nin Aşk Kitabı, AzzamTamimî’nin Gannuşî, Thomas Sazz’ın Antifreud isimli kitapları.Ayrıca Mehmet Aycı, Eyyüp Akyüz ve Hasan Özlen’in şiir kitapları hazırlık aşamasında.