20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Böyle olur şehzadenin sünneti

RENGÂRENK ÇADIRLAR, HÜNERLERİNİ SERGİLEYEN SANATÇILAR, HANENDE VE SAZENDELER, HAVAİ FİŞEK GÖSTERİLERİ, MAYTAPLAR VE ŞEHRÂYİNLER... 1720: ŞEHZÂDELERİN SÜNNET DÜĞÜNÜ: SÛR-I HÜMÂYÛN LÂLE DEVRİ’NDEN DOYUMSUZ BİR ŞENLİK SUNUYOR.

11 Kasım 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Böyle olur şehzadenin sünneti

Sultan III. Ahmed’in 1720 yılında dört şehzadesi için yaptırdığı dillere destan sünnet düğününü anlatan Sûrnâme KÜLTÜR AŞ. tarafından 1720: Şehzâdelerin Sünnet Düğünü: Sûr-ı Hümâyûn adıyla yeniden yayımladı. Bu renkli kitapta sünnet düğününe dair her türlü detayı bulmanız mümkün. Şehzadeler dışında 3 bin 902 çocuğun sünnet edildiği tören Hâfız Mehmed Efendi tarafından kaleme alınmış. Resimleyen ise Osmanlı saray ressamı Nakkaş Levnî. Kitap, Osmanlıca orijinal metnin transkripsiyonu ve günümüz Türkçesi beraber sunuluyor.

BALIK DİŞİNDEN KILIÇ

Resmigeçit, müzikli temsiller, cambazlık, havai fişek gösterileri, esnaf localarının geçiş törenleri... Minyatür sanatının son büyük temsilcisi Levnîbu özel töreni anlatan 137 minyatür yapmış. Rengârenk çadırlar, hünerlerini sergileyen sanatçılar, halkı eğlendirmek için çalıp söyleyen hanende ve sazendeler, geceleri düzenlenen havai fişek gösterileri, maytaplar ve şehrâyinler... Hâfız Mehmed Efendi tüm bunları öyle sade ve keyifli bir üslup ile anlatıyor ki... Osmanlı’nın Lâle Devri’nde şenlik nasıl olurmuş? Merak edenler mutlaka okumalı. Şenliklere İstanbul esnafından somuncular, mumcular, debbağlar, haffaflar, kavukçular, bezzazlar, attarlar, kalaycılar, kürkçüler de katılır ve gümüş şamdanlardan buhurdanlara, incili zümrütlü çizmelerden zerduz yorganlara, sırmalı peşkirlerden balık dişi kabzalı kılıçlara, badem şekerlerinden miskli sabunlara hazırladıkları çeşitli hediyeleri padişaha ve şehzadelerine sunmuş.

2 BİN GÜVERCİN

Hâfız Mehmed Efendi’nin kaydettiğine göre, tören için dört şehzadenin her birine birer büyük nahil ile birer şeker bahçesi, fakir çocuklar için al çuka takke, birer iplik kuşak ve pabuç hazır edilir. Düğün ziyafetinde ikram edilmek üzere Tekirdağı, Şarköy, İnecik ve Bursa sancağında Göynük, Gölpazarı, Yenice ve Taraklı kazalarından 7 bin 900 adet tavuk ve bin 450 adet Mısır tavuğu (hindi) ve 3 bin adet piliç satın alınır. Bin adet ördek ve 2 bin adet güvercin de İstanbul’dan satın alınır. Aydınlatma ve mahyalar için 15 bin adet kandil ve 10 bin adet mahya kutusu hazırlanır.