20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Bu sevdalar sanata dahil

Gülper- Halit Refiğ, Berat- Cahit Zarifoğlu, İsmet-Mehmet Akif Ersoy, Meşkure- Ahmet Kabaklı ve diğerleri ... Her biri Türk sanatında iz bırakmış bu isimlerin evlilikleri de sanatlarına dahilmiş, Sağ Yanımda Aşk kitabının satır araları böyle söylüyor.

TAHİR BAL11 Ocak 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Bu sevdalar sanata dahil

Gazeteci –yazar Gülcan Tezcan bir aşk kitabıyla okurunun karşısında. Sağ Yanımda Aşk isimli kitabın üst başlığı: Aşka rağmen aşktan sağ çıkanların hikayesi... Epey ilgi çekici değilmi? Bir de konu aldığı aşklara bakalım: Gülper- Halit Refiğ, Berat- Cahit Zarifoğlu, İsmet-Mehmet Akif Ersoy, Meşkure- Ahmet Kabaklı, Fevziye- Cemil Meriç, Şirin Pancaroğlu- Utku Dervent ve Hicran- Ergun Göze çifti. Her biri Türk sanatında iz bırakmış bu isimlerin evlilikleri de sanatlarına dahilmiş, kitabın satır araları böyle söylüyor.  Erdem Yayınları arasından çıkan kitap, çiftlerin fotoğrafları ve birbirlerine yazdıkları mektuplarla daha anlamlı hale gelmiş. Kitap içinde meftun olacağınız onlarca naif hikaye var. Mesela Berat-Cahit Zarifoğlu çifti nişanlanırken, parmaklarına yüzük takılırken görmüşler ilk kez birbirlerini. Üstad Necip Fazıl Kısakürek vesile olmuş evlenmelerine. Kitaptan okuyalım: “Babası sormuş Berat’a “ Yavrum, Necip Fazıl’ın tavsiye ettiği biri var. Sizi birbirinize uygun görmüş.” Sessiz durmuş Berat. (...) Evlilik nasıl bir şey, arkadaşlık gibi mi?, Hem yaşı büyük, anlaşabilecek miyim?,  Sever mi beni?, Ben sever miyim onu? Bu sorular Berat’ın kalbiyle aklı arasında dolanırken kız isteme töreni yapılmış. ”

AYRILIĞA 48 GÜN DAYANABİLDİ

Ahmet Kabaklı, eşinin vefatından sonra fazla yaşamamış. 48 yıl aynı yastığa başkoyduğu eşinden 48 gün sonra vefat etmiş. Evleri sardunya kokarmış... Meşkure Hanım bir tek çiçeklerinden sakınmazmış sevgilisini. Kitaptaki şu diyalog çiftin evine davet ediyor adeta okuru: “Bugün yine küpe çiçeğini pek kayırdın Ahmetçiğim, sardunyan alınmasın.” -“Merak etme sevgilim, ben onun da gönlünü alırım. Bak hazırlığı var zaten bugün yarın çiçeklenecek.”

NİŞANLI MIYIZ?

Halit Refiğ’in eşi Gülper Refiğ’e yaptığı evlilik teklifi ise kitabın en ilgi çeken bölümlerinden.  Ünlü yönetmen eşine emrivaki yapmış, “Nişanlım” diye takdim etmiş onu aniden...

“-Merhaba Halit Bey nasılsınız?
-Teşekkür ederim efendim, sizler nasılsınız?
-Film işi nasıl gidiyor?
-Üzerinde çalışıyoruz. Devam ediyor.
-Ne güzel. Peki, hanımefendi kim? Tanıştırmadınız.
-Nişanlım.

Büylece tanışmış Gülper kendi kendisiyle Bu bir evlenme teklifi mi? Kabul edilmiş mi?”