19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Erdoğan’ın liderliği sınanarak pekişti

Yalçın Akdoğan, Erdoğan’ın karizmatik otoritesini oluşturan hadiselerin sadece başarı elde ettiği seçimler olmadığını, sosyal/ ekonomik/ siyasi her alanda yaşanan meydan okuma ve sınamalar karşısında Erdoğan’ın sergilediği her tavrın, liderlik meşruiyetine yeni bir halka eklediğin söylüyor.

Doğu Yıldız 9 Mart 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Erdoğan’ın liderliği sınanarak pekişti
Doç. Dr. Yalçın Akdoğan, siyaset bilimci olarak kaleme aldığı Siyasi Liderlik ve Erdoğan isimli kitabında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk siyasetine damga vuran liderliğini ele alıyor. Akdoğan’ın amacı Erdoğan’ın kişilik ve liderlik özelliklerini ele alarak aktüel gelişmeleri yorumlamak ve siyasi tarihe not düşmek. Kitapta liderlik olgusu tüm boyutlarıyla ve özellikleriyle ele alınıyor. Erdoğan’ın karizmatik bir lider olup olmadığı, popülizme, ahlaka, adalete nasıl baktığı değerlendiriliyor. Ayrıca siyasetin amacının ne olduğu ve olması gerektiği yönündeki teorik tartışmalar üzerinden Erdoğan’ın siyasete bakışı analiz ediliyor. Üç bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde liderliğin ne’liği tartışılıyor. İkinci bölüm siyasete ayrılmış. Ahlak ve adalet gibi konulara bu bölümde değiniyor yazar. Son bölüm ise Erdoğan’ın karşı karşıya kaldığı durumlarda nasıl bir siyasi tavır sergilediğini ortaya koyuyor.  “Bizim amacımız uygulamanın içindeki bir kişiye teorik elbise biçmek veya giydirmeye çalışmak değil. Erdoğan’ın tüm yapıp ettiklerinin ve siyasi hayatının röntgenini çekip siyasi yargılarda bulunmuyoruz” diyen Akdoğan, Erdoğan’ın siyasi hayatını ve uygulamalarını liderlik özelliklerine bakan boyutlarıyla ve yargılayıcı değil betimleyici bir tarzda ele alıyor.

Avrupa’da LiDERLiK saman alevi

Genel Başkan olarak girdiği her seçimi kazanan, uzun yıllar Türk siyasetine etki eden Erdoğan’ın tarihe geçen bir lider olduğuna şüphe olmadığını söyleyen Akdoğan, onun liderliğinin dünya siyaseti içindeki yerini de şöyle konumlandırıyor:  Erdoğan, Başbakanlığının ilk yıllarından itibaren etkili bir lider olarak kabul gören bir isim. Saman alevi gibi parlayıp sönen liderlerin olduğu Avrupa’da Erdoğan kadar uzun süre iktidar olan ve bölgesel liderlik konumuna erişen siyasetçi çok azdır. Erdoğan 2005 yılında Dünyanın En Güçlü ve Etkili 100 İsmi arasında gösterilir ve Time dergisine kapak olur.

Kitapta karizmatik liderlik ile ilgili birçok özellik sıralanıyor. Bu özellikler arasında en çarpıcı olanlar şunlar;

l Halkla bütünleşen bir halk önderidir.

l İlahi bir lütuf olan bir kişisel üstünlüğe ve halkın büyük kabulüne mazhardır.

l Kendi ideolojisini ve siyasi hareketini oluşturur.

l Toplumda heyecan oluşturan bir kişiliktir.

l Büyük meydan okumalardan geçer, büyük zaferler kazanan bir kahramandır.

lMağduriyetle değil azim, kararlılık ve ısrarla verilen büyük bir mücadeleyle gelişir.

l Halkın dayanak noktası olarak gördüğü kişidir.

l İktidar/ otorite/ gönüllü bağlılık sahibi olan muktedir liderdir.

l Uzun vadeli oyun kurma kabiliyetine sahip bir stratejisttir.

l Yaranan/ yalvaran/ ezik değil dik duran bir karakterdir.

l Konumunu/ makamını kullanarak değil özgül ağırlığını kullanarak iş yaptırandır.

l Yüksek siyaset yapan, paradigmayı değiştiren bir devrimcidir.

l Hayatı pahasına mücadele eden, zorluklardan yılmayan bir mücadele adamıdır.

l Ulvi hedeflere kilitlenen, idealleri peşinde koşan bir dava adamıdır.

l Dünyevi ödüllere tamah etmeyen bir şahsiyettir.

l Risk alan, yeni mecralara açılan, bilinmeyenlerin üzerine giden cesarettedir.

l Statükoya, geleneğe, müesses nizama meydan okuyan, protest karakterdir.

l Kişisel olarak manevi ve mistik cazibeye sahiptir.

l Hayattayken mitolojik figüre dönüşen bir efsanedir.

l Halka uzun vadeli projeler öneren bir vizyonerdir.

“Şimdi gelelim tüm bu anlatılanlar karşısında Erdoğan’ın nerede konumlandırılabileceğine ve karizmatik bir lider olarak görülüp görülmeyeceğine…” diyor Akdoğan ve şöyle devam ediyor: Erdoğan’ı büyük lider, başarılı lider, etkili lider gibi birçok şekilde niteleyenler olabilir. Burada mesele Erdoğan’ın sahip olduğu özellikler ve ortaya koyduğu liderlikle karizmatik olup olmadığıdır. Erdoğan iki milletvekilliği, bir yerel seçim kaybettikten sonra İstanbul büyükşehir belediye Başkanlığı’nı kazanır. Erdoğan’ın karizmatik liderliğinin bir süreç şeklinde ortaya çıktığı, özellikle Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı’nda karşılaştığı sınamalar, meydan okumalar ve krizlerle şekillendiği söylenebilir. Erdoğan belediye başkanlığındaki başarılı performansı ile ve ardından yaşadığı mağduriyet (hapse atılması ve siyasi yasaklı hale gelmesi) sebebiyle halkın ilgisini çeker. Erdoğan’ın bu süreçlerde sergilediği duruş onun umut olarak bir şans kazanmasını sağlar. Bu fırsatı iyi değerlendiren Erdoğan karizmatik lider olarak büyük bir etki gücüne ulaşır.

Siyasi sermayeyi güven büyüttü

Erdoğan’ın karizmatik otoritesini oluşturan hadiseler sadece başarı elde ettiği seçimler değildir (Bununla birlikte Erdoğan karizmatik lider olduğu Ak Parti döneminde girdiği hiçbir seçimi kaybetmez). Sosyal/ ekonomik/ siyasi her alanda yaşanan meydan okuma ve sınamalar karşısında Erdoğan’ın sergilediği tavır ve attığı adım liderliğin meşruiyetine yeni bir halka ekler. Erdoğan’ın ‘kriz teğet geçecek’ gibi birçok çıkışı zaman içinde doğrulanır ve güven katsayısının artması siyasi sermayeyi büyütür.