24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Eski Yunan hakkında her şey

YUNAN MİTOLOJİSİ, ESKİ YUNAN ÖYKÜ ANLATICILIĞINA İLİŞKİN EN SON ARAŞTIRMALARDAN YARARLANILARAK HAZIRLANMIŞ YETKİN BİR KİTAP.

ARZU AKGÜN8 Aralık 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Eski Yunan hakkında her şey

İnsan merak eder: Nereden geldiğini, nereye ait olduğunu, kimlerle bağı olduğunu bilmek ister. Kökünü, hikâyesini, her şeyin başlangıcını öğrenmeye çalışır. Köken arayışı evrenseldir. Bireylerin atalarının izini sürmeye çalışması gibi toplumlar da uygarlıklarının nereye dayandığı konusunda iddialarda bulunur. Bu iddialarda bulunmanın en etkili yollarından biri mitlerdir çünkü mitler yalnız toplumsal düzenden söz etmekle kalmaz, insan soyunun hatta bizzat evrenin kökenine kadar geri giderler.

Yunanlar başlangıçla ilgili pek çok hikâye anlattı. Kentlerin, toplumların, Tanrıların geçmişine dair birbirinden ilginç sorular sordular. Hiçbir uygarlık Yunanlar kadar bol mit üretmemiştir. Doğrudan kanıtlara sahip olduğumuz ilk mitler genellikle MÖ 8. ila 7. yüzyıllara tarihlenen Homeros’a ve Hesiodos’a ait metinlerde bulunur. Mit anlatma geleneği ise çok daha eskilere dayanır ve daha sonraki yüzyılların imgelerini de pençesinde tutmaya devam eder. Eski sanatçıların hikâyeleri tasvir ederken kullandıkları görsel imgelerin zenginliği bu durumu kısmen açıklar. Bunlar aynı zamanda Yunan mitlerine dair temel kaynaklarımızdan birini oluşturur. Heykeller, duvar resimleri, mozaikler, vazo resimleri, sikkeler, oyma değerli taşlar ve süslü ayna gibi araçlar, hepsi ayrı ayrı mitlerin sırlarını taşırlar.

Alfa Yayınları’ndan çıkan Yunan Mitolojisi kitabı 139’u renkli 330 görseliyle bizi bu dünyanın içinde keyifli bir yolculuğa sürüklüyor. Yunan mitlerinin genel karakteristikleri, mit anlatma bağlamları, kozmogoni, Olympos Tanrıları, mitlerin manzaraları, “Roma Yunanistan’ı nasıl yeniden hayal etti, Yunan mitlerinin yeniden anlatılma biçimleri nasıldı?” gösterirken bütün bunların topografik bağlamlarını da sunuyor.

YER ALTI DÜNYASI

Kahramanların soyağaçlarındaki gizleri, kader mahkûmu Atreus ve Oedipus’un başlarına gelen dramları, Herakles’in işlerini, Theseus’un yiğitliklerini, Iason’un ve Argonautların yolculuklarını, Troia Savaşı’ndaki grupların izlerini, mit dünyasındaki başlıca dağların, ırmakların, mağaraların, yeraltı dünyalarının yerlerini öğrenip, Yunan mitlerinin Rönesans’tan bugüne kadar yazarlara ve sanatçılara nasıl ilham olduğunu görebiliyorsunuz. Büyüleyici hazinelerin ve yerleşim yerlerinin resimleri ve özel olarak hazırlanan haritalarıyla mitleri daha net bir şekilde gözünüzde canlandırabiliyorsunuz.

Yunan Mitolojisi, Yunan mitlerinin yeniden anlatımı ile içinde geliştikleri dünyanın ayrıntılı bir dökümünü, Eski Yunan öykü anlatıcılığına ilişkin en son araştırmalardan yararlanarak yetkin bir üslupla sunuyor.

Daha fazlasını öğrenmek isteyen okuyucu için kitabın sonunda şahane bir ek okuma listesi de var. Altını çize çize satır satır okumak, bir masal diyarında gezinmek, sanatta, gelenekte pek çok şeyin kaynağına inmek hatta sadece resimlerine bakmak için bile almak isteyeceksiniz bu kitabı.