16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Güz için bir okuma listesi

Okuma listeleri yapmak ya da paylaşmak hem sizi daha yetkin bir okur yapar, hem de okuma hafızanızı tazelemenizi sağlar. Okuma listelerinin bir güzel yanı da bu listeye kapılan yeni okurlar kazanmak.

ERDİNÇ AKKOYUNLU13 Eylül 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Güz için bir okuma listesi
İster yazmak iste, isterse asıl işin olan okurluğu kutsa, ne yaparsan yap, iyi bir okuma listesi her zaman elinin altında bulunmalı. Ben okuma listelerini başlangıç, ileri, üst düzey ve özel diye ayırıyorum. Her zaman da zihnimdeki bir okuma listesiyle kitaplara yaklaşıyorum. Liste yaparak okumak kişiye okuma zevki kazandıracaktır ki, bu da onu popüler eser saldırısından koruyarak bir hamal okur olmaktan sakınacaktır. Böylece her metni iyi niyetlerle okuyarak zaman ve algı kaybetmemiş olur. Şanslıydım. Çünkü okurluğa dair hiçbir fikrim yokken Kadıköy sahaflarında bu soruya yanıt aradığım zamanlarda kader karşıma çok iyi kitapları ardı ardına çıkarttı. Önce Cengiz Atmatov’un Toprak Ana’sını aldım, ardından Sait Faik’in Havuzbaşı kitabıyla tanıştım. Sonra Montaigne’nin Denemeler’ini aldım daha sonra da Yaşar Kemal’in Yer Demir Gök Bakır’ını okudum. Bunların hiçbirini hiçbir yönlendirme olmadan sadece içgüdülerim ve paramın yettiği kadarıyla edindim. Ama okumaya ilişkin müthiş bir itici güç sağlayan bu kitaplar sayesinde okumaya başlayabildim.
 
BİR LİSTE GEREKİYOR
 
Eğer 1990’ların ortasında orijinal kitapları daha ucuza satın almak için, o dönem vefat eden aile büyüklerinin bitli kitaplarını evlerinde istemeyen yeni dönemin züppeleri sahaflara yok pahasına o kitapları satmasa ve kaderin oluşturduğu o okuma listesine doğal yollardan ulaşamasam, asla bir okur olamazdım. Elbette yazamazdım da. Herkesin bu konuda benim kadar şanslı olmasını beklemek kaderi zorlamak olur. Bu güz dönemini biraz daha okumaya ayırarak geçirmek ya da okurluğu bir başkasına da sevdirmek için bir liste yapılacak olsa neleri yazardım diye düşündüm. Ortaya da böylesi bir çalışma çıktı. O zaman yola çıkmak için bu kez roman, öykü, tiyatro, tarih ve felsefi metinlerinden oluşan karışık bir liste önereyim:
 
- Platon: Sokrates’in Savunması
-G.G. Marquez: Kırmızı Pazartesi
-Adalet Ağaoğlu: Bir Düğün Gecesi
-Metin Kaçan: Ağır Roman
-F.M. Dostoyevski: Kumarbaz
-E. Hemingway: İhtiyar Adam ve Deniz
-W. Shakespeare: Atinalı Timon
-Orteya y Gasset: Sevgi Nedir
-İ. Calvino: Amerika Dersleri
-U. Eco: Orta Çağı Düşlemek
-Selim İleri: Her Gece Bodrum
-J. Joyce: Dublinliler
-D. Buzatti: Tanrı’yı Gören Köpek
-K. Oe: Kurbanı Beslemek
-Halil İnalcık: Devlet-i Aliye 1-2-3
-Murat Belge: İstanbul Gezi Rehberi
-Refik Ahmet Sevengil: İstanbul Nasıl Eğleniyordu
-J. Conrad: Casus
-C. Aytmatov: Elveda Gülsarı
-A.Hamdi Tanpınar: Beş Şehir
-Oğuz Atay: Korkuyu Beklerken
-Tolstoy: Diriliş
-Yaşar Kemal: Kuşlar da Gitti
-S. Zweig: Amok Koşucusu
-Montaigne: Denemeler
-S. Hawking: Zamanın Kısa Tarihi
-Ahmet Kekeç: Cumhuriyet Apartmanı
-Orhan Pamuk: Beyaz Kale
-Murat Gülsoy: Bu Kitabı Çalın
-Ayfer Tunç: Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek
-Yekta Kopan: Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri
-Faruk Duman: Piri
-Ahmet Büke: Çiğdem Külahı
-P.Bayard: Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz
-İzzer Yasar: Dönüşü Olmayan Hikayeler