23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Kasım ayı SiHiR DOLU

POTTERHEAD’LERİN YEDİ YILLIK HASRETİ HARRY POTTER VE LANETLİ ÇOCUK’LA SON BULDU. HEMEN ARDINDAN DA HARRY POTTER VE SIRLAR ODASI 2-RESİMLİ ÖZEL BASKI’SI GELDİ.

BÜŞRA UĞRAŞ11 Kasım 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Kasım ayı SiHiR DOLU

Harry Potter serisinin tutkunları için ‘sihir’ dolu bir ay oldu kasım. Hayranlar son kitabın çıkmasından yaklaşık yedi yıl sonra yüreklerine su serpecek bir eserle buluştu: Harry Potter ve Lanetli Çocuk. Öte yandan Harry Potter ve Sırlar Odası 2-Resimli Özel Baskı’sı geldi. Serinin yan kitabı olarak 2001 yılında Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Fantastik Canavarlar Nelerdir? Nerelerde Bulunurlar?’ın filmi de yine bu ay izleyiciyle buluşacak! Kasım ayının her anı Potterseverler için heyecan dolu oldu!

YEDİ YIL SONRA YENİ ÖYKÜ

John Tiffany ve Jack Thorne tarafından yazılan, J.K. Rowling tarafından desteklenen Harry Potter ve Lanetli Çocuk aslında bir tiyatro oyunu. İngiltere’nin başkenti Londra’da sahnelenmeye başladığından beri kapalı gişe oynuyor. Peki ama dünyanın geri kalan kısmı ne olacak? Bunu da düşünen yazarlar oyunu izleme fırsatı bulamayacak olan Harry Potter fanları, bir diğer deyişle Potterhead’ler, için Sahne Metni Özel Baskısı’yla oyunu tüm kıtalara ulaştırdı. Türkiye’de de bu ayın başında önceki hikayelerde olduğu gibi Sevin Okyay tarafından çevrilen ve Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan kitap, tüm Potterhead’lerin yedi yıllık hasretine su serpti, bizi hikayenin kaldığı yerden 19 yıl sonrasına götürdü.

HASRET BİTTİ

19 yıl sonrasını okuyacağız. Bu demek oluyor ki çocukluk yıllarına şahit olduğumuz Harry Potter, arkadaşları Hermione Granger ve Ron Weasley artık birer yetişkin, üstelik birer ebeveyn! Yeni hikayede Harry kendi geçmişiyle boğuşuyor. Öte yandan oğlu Albus da babasından aldığı mirasın yükünü omuzlarında hissediyor. Babasının şöhreti altında ezilen Albus’un verdiği yanlış kararlar geçmiş ve gelecek arasında uzun bir yolculuğun da kapısını aralıyor. Bu yolculuk sırasında önceki hikayelerde karanlıkta kalan pek çok gerçek de su yüzüne çıkıyor. Baba-oğlun hem kendi içlerinde hem bir birbirleriyle hesaplaşması okuyucuyu kendine bağlıyor. Kitapla ilgili pek çok yorum yapıldı kimi yerlere göklere sığdıramadı kimiyse hiç beğenmedi. Ancak tüm yorumlar sonunda tek bir cümleyle bağladı: Hasret bitti.

ROWLING’İN EVRENİNE YOLCULUK

Kasım ayını Potterhead’ler için özel kılan bir diğer gelişme de yine Yapı Kredi Yayınları arasından çıkan Harry Potter ve Sırlar Odası 2-Resimli Özel Baskı. Yeni özel baskıya geçmeden önce hikayeden biraz söz etmekte fayda var. Kötü kalpli teyze ve eniştesinin yanında yaz tatilini geçirmek zorunda olan Harry, Hogwarts’a gitmeyi dört gözle bekler. Ancak küçük sefil ev cini Dobby bir anda ortaya çıkarak Hogwarts’a geri dönmemesi konunda ısrar eder! Çünkü orada Harry’i ölümcül bir tehlike beklemektedir! Tüm bu uyarılara kulak asmayan Harry’i Privet Drive’dan kurtarmaya yakın arkadaşı Ron Weasley uçan arabayla gelir. Harry kısa sürede Dobby’nin çılgın uyarılarını unutur. Ama okulda karanlık bir koridorda Dobby’nin korkunç şeyler olacağına dair öngörülerini yineleyen korkunç bir mesaj bulunur...

İşte şimdi ödüllü illüstratör Jim Kay bir kez daha Harry Potter serisi için kalemi kağıdı eline aldı. Kay’in çizgileriyle Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın ilüstrasyonlu baskısında tanışmıştık. Serinin ikinci kitabını da yine onun yorumuyla okuyoruz. Hayal dünyamızın sınırlarını zorlayan çizimlerle bizi büyülü dünyanın renkli atmosferine bir kez daha davet eden eserde Kovuk’ta Weasley’lere sorun çıkaran gıcık, patates kafalı yercüceleri, dişi bir ankakuşunun güzel illüstrasyonunu, Hogwarts kalesinin fantastik gece görünüşünü, adam otlarının Da Vinci’yi hatırladan, detaylı incelemelerinden tutun da kitabın kilit isimleri Rubeus Hagrid, Droco Malfoy ve Gilderoy Lockhart gibi karakterlerin oldukça gerçekçi portrelerine kadar pek çok detayı görebilirsiniz. 21 farklı dile çevrilmesi beklenen eserin kapağındaysa Bay Weasley’nin ikonlaşmış uçan Ford Angela’sı yer alıyor. Okuyucuyu J.K. Rowling’in renkli evrenine yolculuğa çıkaran Jim Kay’in serinin yedi kitabıyla da çalışmaya devam edeceği müjdesi de şimdiden verildi. Koleksiyonculara duyurulur!