19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kim, ne okuyor?

14 Ekim 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Kim, ne okuyor?

Leyla İpekçi (Yazar):

Osman Kemali’ye ait Aşk Sızıntıları’nın şerhini yayınlayan Mustafa Tatcı’nın (H Yayınları 2016) kitabını masamda, çantamda, her yerde taşıyorum bugünlerde. Aynı şekilde Tatcı’nın Cemal Kurnaz ile birlikte hazırladıkları ve Keşkül Yayınları’ndan sonra H Yayınları’ndan ikinci kez basılan (2016) Türk Edebiyatında Hu Şiirleri de gözümün önünde bugünlerde.

Enver Gülşen’in Sinemanın Kökleri adlı eseri masamda, henüz birkaç bölüm okudum ve son derece yararlandım. Bütün sinema öğrencileri ve sanatla ilgilenenlerin edinmesi gerektiğine inanıyorum. İnsan Yayınları’nın İnsanart adlı yeni dizisinden yayınlandı. Gülşen’in Sinemanın Hakikati ve Hakikatin Sineması adlı kaynak oluşturan eserleriyle birlikte okunmalı.

Birkaç aydır masamda Hemedani’nin Temhidat adlı eseri var. (Aşk ve Hakikat Üzerine Konuşmalar. Dergah Yayınları 2015) Dönüp dönüp okuyorum. Zevk aldıkları ölçüde taliplerin elinden bırakamayacakları bir kitap. Yasin Şen’in Sohbet Medeniyeti adlı kitabını da yeni bitirdim, fakat henüz masamdan kitaplığa koymadım, çünkü yazacaklarımda yararlanma niyetindeyim. (Erdem Yayıncılık, 2016) Türklerin sohbet kültürü üzerine bir araştırma.

Masamda Büyüyen Ay’dan iki kitap üst üste duruyor. Akif Emre’nin ‘İz’ler’i (ikinci baskı 2015) ve Genceli Nizami’nin Mehmet Emin Yümni çevirisiyle Heft Peyker’i. (Yedi Suret, 2013) Yanında da Dursun Gürlek’in Ayaklı Kütüphaneler’i (Kubbealtı) ile Mehmet Nuri Yardım’ın Edebiyatçılarımızın Çocukluk Hatıraları (Çağrı Yayınları, son baskı 2016) adlı her kitaplıkta olması gereken eserleri var.

Selim İleri (Yazar):

Masamdaki üç kitaptan bahsetmek isterim. Hepsi yakın dönemde yayınlandı. Severek okudum. Bunlardan ilki Gülriz Suriri’ye ait. Doğan Kitap etiketiyle okura sunuldu. Beş yılda yazılmış, 424 sayfalık geniş hacimli, anılarla örülü bir kitap:  Zefiros - Ebedi Gençlik Rüzgarı. Adını Yunan Miolojisi’ndeki karayelden alıyor ve bu rüzgar Sururi’nin ta kendisi.

Everest’in Deneme dizisinden çıkan Melih Cevdet Anday imzalı Kalabalığın Şiiri, bahsetmek istediğim bir diğer kitap. Yalçın Armağan’ın yayına hazırladığı kitapta Anday’ın 1937-48 yılları arasında kaleme aldığı şiir merkezli yazıları ve Orhan Veli - Garip akımı hakkındaki yazıları bir arada bulunuyor.

Edip’in Lastik Topu: Dostlarının ve ailesinin anlatımıyla Edip Cansever Yapı Kredi’nin yakın zamanda yayınladığı en iyi kitaplardan biri. Ülkü Uluırmak’ın arşivinden... Vedat Günyol, Cemal Süreya, Fethi Naci, Memet Baydur, Selçuk Baran ve daha birçok önemli edebiyatçının, şair hakkındaki düşüncelerini keyifle okudum. Mefharet Cansever’in ses kaydı deşifresi, kitabın en önemli sürprizi.

Hayriye Ünal (Şair):

İşimin okumak olması çok güzel. Yayıma hazırladığım harika kitaplarla meşgulüm.

Hece Yayınları için çevirtip hazırladığımız İroninin Retoriği adlı kitabı bugün bitirdim. Kitapta incelenen iki öykü özellikle beni etkiledi: Swift’in “Alçakgönüllü Bir Öneri” taşlaması ve içerdiği müthiş ince alaylarla Flannery O’Connor’ın “Her Şeyin Bir Sonu Vardır” öyküsü.

Nesimî’nin belirsizlikle dolu yaşamını birçok açıdan ele almış çok emek içeren bir çalışma var TDK yayımlamış. Onu okuyorum. Yaşamıyla, direnciyle, görüşleriyle etkili bir şair. Nesimî’nin üç dilde birden eser vermekle birlikte asıl Türkçede etkili olduğunu, divan edebiyatındaki birçok mazmunu oluşturduğunu, bu konuda öncü olduğunu öğrendim. Erhan Altan’ın Garip Üzerine Yepyeni Tezler kitabı okuma sırasında.

Şiir ve eleştiri dışında en önemsediğim tür romandır. Şu an Hans Fallada’nın Herkes Yalnız Ölür romanını okuyorum. Okuyacak yeni, iyi, sarsıcı öykü bulmakta ümitsizlik içindeyken Wolfgang Borchert’e başladım ve içime su serpildi. Evren Kuçlu’nun muhteşem öykü kitabını okuduğum en iyi öykü kitaplarından biri olarak kayıt altına almak isterim, en kısa zamanda basılmasını umuyorum.