24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Okuyucu da hazırsa, başlayalım…

Yayınevlerinin en yoğun çalıştığı, yazar ve okurların en heyecanlı olduğu günlerdeyiz. Yeni yayın döneminde okuyacaklarımız arasında Umberto Eco, Elias Canetti, Ian McEwan, Italo Calvino, Shadi Hamid, Eileen Myles, William McNeill’in kitapları var. Teoman Duralı ve Hüseyin Su yeni eserleriyle okur karşısında olacak. Selim İleri’nin önümüzdeki ay bir romanı, bir de öyküsü çıkacak…

HALE KAPLAN ÖZ 13 Eylül 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Okuyucu da hazırsa, başlayalım…
Rusça aslından Beyaz Geceler çevirisi
 
Hece Yayınları Shadi Hamid’in İslami Kendine Özgülük kitabını yayınlamaya hazırlanıyor.  Kitap, İslam dünyasının farklı noktalarından figürlerin anlatılarıyla zenginleştirilmiş. Hamid İslam’ın siyasetle ilişkisinde “kendine özgü” olduğunu savunurken tam da bu sebeple Batılı yönetim ve demokrasi modellerinin Orta Doğu’da yinelenemeyeceğini ileri sürmektedir. İtalyan gözüyle Osmanlı mutfağının detaylı anlatımı olan Osmanlı’nın Büyük Mutfağı Maria Pia Pedani kaleminden. Goethe’nin büyük eseri Batı-Doğu Divanı Gürsel Aytaç çevirisiyle, Birsen Karaca’nın Dostoyevski incelemesi, Vefa Taşdelen’den Edebiyat Dili, Gökhan Tunç’un Kavramlar ve Kuramlarla Modern Türk Şiiri İncelemeleri, Yunus Nadir Eraslan’ın ilk öykü kitabı Çırak okura sunulacak eserler arasında. Rusça aslından çevrilen Dostoyevski’nin Beyaz Geceler’i, Hasibe Çerko’dan öyküler Us Lekesi, Hayriye Ünal’ın yeni şiir kitabı Yüz Sene Daha diğer Eylül kitapları…
 
Dante ‘Cehennem’inin moden versiyonu
 
Can Yayınları, 2018’in yeni sezonunda Yekta Kopan’ın yeni romanını yayımlayacak. Ayrıca Barış İnce’nin romanı Sarsıntı da bu yıl içinde çıkacak bir başka roman. Televizyon dizisi  bu yıl yayınlanan ve büyük ilgi toplayan  Edward St Aubyn’in ünlü Patrick Melrose serisinin ilk üç kitabı da bu yıl içinde yayımlanacak. Serinin çevirisi okuyucular tarafından sabırsızlıkla bekleniyordu. 
 
Eileen Myles’ın Dante’nin İlahi Komedya’sının Cehennem bölümünün modern bir versiyonu olan Cehennem/ Bir Şairin Romanı bu yıl çıkacak kitaplar arasında.
 
1984, Hayvan Çiftliği ve Şeker Portakalı kitapları çok özel koleksiyon baskısıyla ketapseverlerle buluşturulacak.
 
Sevilen yazar Stefan Zweig’ın eserlerini farklı kategorilerle birleştirilen özel kutularda bu yıl içinde çıkacak. Bu seriye daha sonra Umberto Eco ile de devam edilecek. Yayınevi bu yıl klasikleri de yeni kapak tasarımlarıyla okuyucu karşısına çıkarma kararı aldı. 
 
Deli Ormandan Çıktım Yola
 
Profil Kitap yeni sezonda kıymetli birçok eseri okurlarla buluşturuyor. İspanyol edebiyatından Juan Pablo Villalobos’un Sana Bir Köpek Satacağım, Carlos Flores Arias’ın İstanbul Sendromu isimli romanları, İsveçli yazar Karin Boye’nin distopyası Kallocain, Timothy Ryback’in Hitler’in okuduğu kitapların onun düşünce dünyasını nasıl şekillendirdiğine dair bir keşif çalışması olan biyografisi Hitler’in Özel Kütüphanesi: Hayatını Şekillendiren Kitaplar, Marcus Ferrar’ın insan hakları konusunda mücadele eden büyük isimlerin anlattığı Özgürlük Savaşçıları, Benjamin Carter Hett’in Demokrasinin Ölümü: Hitler’in İktidarın Yükselişi ve Weimar Cumhuriyeti’nin Düşüşü isimli eseri yayımlanacak çeviri eserlerden. Bunların yanı sıra Emel Özkan’ın Deli Ormandan Çıktım Yola isimli hatıratı ve Seran Göçer’in Medikal Estetik isimli kitabı da bu sezon raflarda olacak…
 
‘Bilimsel Devrim diye bir şey olmamıştır’
 
Vadi Yayınları, yeni dönemde yoluna hız kesmeden devam ediyor. Bu dönemde de ana başlık olarak kapitalizm ve modernite eleştirisi, tarih eserleri, bilim tarihi eserleri ile birlikte gündelik hayata temas eden eleştirel metinler ve eğlenceli eserler yayınlayacak. Bazıları şöyle: 
 
Henri See - Modern Kapitalizmin Doğuşu: Modern dünyadaki siyasal ve ekonomik ilişkileri irdeleyerek kapitalist zihniyet üzerine düşünmeye sevkediyor.
 
Alper Bilgili – Darwin ve Osmanlılar:  Osmanlı dönemi Darwin tartışmaları hakkında derin bir birikim sunuyor.
 
William McNeill – Hakikatin Peşinde: Dünya tarihçisi olarak tanınan McNeill’ın hayatını anlattığı eser önümüzdeki aylarda okurla buluşacak…
 
Kieron Connoly – Amerika’nın Kanlı Tarihi: Amerikan kıtasının keşfindenKörfez Savaşı’na ve bugüne uzanan kitap, çok yönlü bir belgesel. 
 
Steven Shapin – Bilimsel Devrim: Bilimsel Devrim diye bir şey olmamıştır; bu kitap işte bunu anlatıyor. Bilimsel Devrim bilimsel bilgiye ve uygulamalarına ilişkin anlayışımızı derinden etkileyecek olan bir tarihsel, sosyolojik ve felsefi duyarlılıklar toplamı.
 
Cahit Koytak – İlk Atlas, Rüzgarların, Yağmurların ve Irmakların Mimarisi: Türk şiirinin otorite isimlerinden biri olan Cahit Koytak’ın bu dönemde iki eseri okur ile buluşacak.
 
Dünya Bir Gelindir
 
Yayın dünyasında 30. yılına yaklaşan Şule Yayınları, kurulduğu günden bu yana taşıdığı hakiki edebiyat sorumluluğunu hâlâ canlı tutuyor. Aynı heyecanla 2018-2019 döneminde de Türk edebiyatına yaraşır eserleri okurlarıyla paylaşmaya hazırlanıyor. Bu senenin yenilikleri arasında Sayın Teoman Duralı’nın Felsefenin Odağı ve Türklük ve Osmanlılık adlı eserleri; Hüseyin Su’nun Entelektüel Öfke: Nuri Pakdil; Prof. Dr. Ahmet Nedim Serinsu’nun Bilginin Bütünlüğü isimli eseri; Mehmet Sabri Genç’in Dünya Bir Gelindir, adlı ilk romanı; Nurettin Durman’ın Dünya Kaldı Başıma ve Âdem Yazıcı’nın Türkçe’nin Göklerinde isimli şiir kitapları hazırlık aşamasındaki çalışmalardan bazıları. Ayrıca Osmanlı döneminde dilimize Almanca’dan Keçecizade Macid Paşa tarafından çevrilen İberistan hem günümüz Türkçesine uyarlandı hem de yazarının en büyük hayallerinden biri olan resimlendirilmesi yapıldı.
 
Şule Yayınları her zamanki gibi Türk edebiyatını ileriye taşıyacak yeni isimlere de yer veriyor. Mustafa Sarı, Ali Seyyah, Sare Öztürk Eker, Bülent Özdemir ve Filiz Geç iken öyküde Aziza Rüya ve Berrin Erdoğan ikinci, Ali Murat Binark ve Emine Bayındır ilk kitap heyecanındalar. Romanda ise Şule Köklü ve Ali Sürmelioğlu, çocuk romanında Şükran Binark var. Bir önemli kitap da Mavi Marmara şehitlerinden Cevdet Kılıçlar’ın biyografi kitabı Cevdet: Bir Şehidin Hikâyesi’dir. Fotoğraflarla örülen bu hayat hikâyesinin yazarı, Cevdet Bey’in eşi Derya Kılıçlar. 
 
Aptallık Üzerine
 
Sel Yayınları’nın önümüzdeki aylar için yayınlamayı planladığı kitaplara bir göz atalım: Elias Canetti-Kurtarılmış Dil, Eduardo Galeano-Yürüyen Kelimeler, Michel del Castillo–Gitar, Robert Musil-Aptallık Üzerine, Henri Lefebvre-Diyalektik Materyalizm, Chris Brazier-Dünya Tarihi  (Giriş Dizisi - 2. kitap) 
 
Bunların yanında Onur Ünlü, Ayşen Işık ve Özgür mutlu gibi yazarların dosyaları da okurla buluşturulacak. 
 
Sel’in yeni dizisi Giriş Kitaplığı, evrensel düşünce haritamızı şekillendiren temel kavramların, akımların ve düşünürlerin izini sürmek üzere yola çıkıyor. Seri, Nicki van der Gaag’ın aktivist bir ruhla kaleme aldığı Feminizm ile başladı. Bu kitabı Chris Brazier’in Dünya Tarihi, Jean François Bert’in Foucault ve William Outhwaite’in Sosyal Teori kitapları izleyecek.
 
Zor Sevdalar
 
Yapı Kredi Yayınları’nın yenileri yine göz dolduruyor. Yayınevi yayın aşamasındaki kitaplarını şöyle sıralıyor: 
İpek Çalışlar/ Mustafa Kemal Atatürk Mücadelesi ve Özel Hayatı: Kitap; titiz, derinlikli bir araştırmaya, Mustafa Kemal’in hayatının geçtiği yerlere yapılan yolculuklara, tanıklıklara ve belgelere dayanıyor. Anlatıya eşlik eden fotoğraflar ve zengin kaynakçasıyla benzersiz bir biyografi. 
 
Ian McEwan – Amsterdam ve Kefaret: Yazarın en sevilen iki romanı uzun bir aradan sonra tekrar okurla...
 
Halit Ziya Uşaklıgil - Mai ve Siyah: En önemli Türk klasiklerinden Mai ve Siyah’ı, Handan İnci hazırladı.
 
Kazuo Ishiguro–Nobel Konuşması: 2018’in Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Kazuo Ishiguro’nun ödül gecesinde akademide yaptığı konuşmanın tam metni.
 
Elmore Leonard–Rom Kokteyli: Quentin Tarantino’nun Jackie Brown filminin esin kaynağı olan kitap.
 
Orlando Figes–Nataşa’nın Dansı: Rusya’nın kültür tarihi hakkında her şey...
 
Ayrıca, A.N. Wilson–Tolstoy, Ayfer Yavi–Yağmur Böreği, David Wooten–Bilimin İcadı, Sue Gerdhard–Sevgi Neden Önemlidir, Javier Marias–Ufkun Öte Yanı, Hannah Kent–İyi İnsanlar, Italo Calvino–Zor Sevdalar, Yüksel Pazarkaya–Çevirinin Estetiği tezgahta yayınlanmayı bekliyor. 
 
Modern Çağın Sonu
 
Bu yılın Mart ayında ilk kitaplarını yayınlayan Ketebe Yayınevi, Eylül ayında yayınladığı 10 yeni kitapla yedi ayda toplam 77 kitaba ulaştı. Kültürün her alanında yayın yapacak olan Ketebe, yeni dönemde de birçok önemli projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Balkan edebiyatında değerli eserleri Türkçeye kazandırmaya bu sezon da devam edecek. Nejad İbrişimoviç’in Uğursuz, Kim Mehmeti’nin Üsküp Dilencileri ve son olarak bu ay Cevad Karahasan’ın Sara ve Serafina romanları yayınlanmıştı. Ekim ayında bu seri Meşa Selimoviç ile devam edecek. Yayınevi Aliya İzzetbegoviç’in ailesiyle de sözleşme imzaladı. Önümüzdeki aylarda bilge lider Aliya’nın tüm eserleri Ketebe Yayınevi tarafından yayınlanacak. 
 
Prof. Dr. Bilal Kemikli editörlüğünde geniş bir akademisyen kadrosu tarafından hazırlanan 20 kitaplık “Türkçeyi Kuranlar” dizisi de Ekim yayında yayınlanacak son iki kitapla tamamlanacak. Kasım ayından itibaren Abdurrahman Munif’in Akdeniz’in Doğusu ve Abdurrahman Al Gosaibi’nin Usfuriya romanları kültür hayatımıza kazandırılacak. 
 
Mustafa Armağan’ın tüm kitapları Ketebe’den yayınlanmaya devam ediyor. Bunun dışında yıllarca Boğaziçi Üniversitesinde hocalık yapan Norman Stone’un İmparatorluk Oyunları adlı ilk kitabı yayınlanmıştı, gelecek aylarda diğer kitapları da Ketebe’de olacak. Modern Çağın Sonu kitabı yayınlanan ünlü tarihçi John Lukacs’ın tüm kitapları da gelecek aylarda raflarda olacak. 
 
Antik Yakındoğu
 
Alfa Yayınları’nın yenileri ise Umberto Eco- Antik Yakındoğu, David Crystal- Dilin Kısa Tarihi, Goethe- Faust, Philip K. Dick, Yetenekliler Dünyası (Bütün Öyküler, cilt 3), Bir Biyografi Richard S. Westfall- Newton, Michael Ondaatje- İngiliz Hasta, Amitav Gosh- Dumanlı Nehir, John Freely- Homeros’la Gezi Rehberi. Klasiklerden bahsetmeden olmaz. Jean- Jacques Rousseau- Yalnız Gezerin Hayalleri, Arthur Machen - Üç Sahtekâr, Cicero- Tanrıların Doğası, Gustave Flaubert- Madam Bovary, Gaston Leroux- Operadaki Hayalet onlardan bazıları.
 
Dünyanın En Olağanüstü Kitabı
 
Büyülü Fener Yayınları, Haldun Hürel’in, üç kitaplık Bizim İstanbul dizisini Eylül ayında okurlarıyla buluşturuyor. Hürel bu dizide İstanbul’u çocukların, Fatih Sultan Mehmet’in ve Mimar Sinan’ın gözünden bambaşka bir dille anlatıyor. Adnan Özyalçıner, Mustafa Kemal’in çocukluğundan başlayıp Cumhuriyetin ilanı ve Kurtuluş Savaşı yıllarını kapsayan anılarını çocuklar için özenle derledi: Büyük Önder Atatürk’ten Öyküler.  Yayınevi minik okuruna iki yeni kitap daha sunuyor. Naif bir baba kız öyküsü Babamla Bir Gün ve kitap sevdasına henüz tutulmamış miniklere kitapların büyülü dünyasının kapılarını aralayacak Dünyanın En Olağanüstü Kitabı.
 
Selim İleri’den bir öykü, bir roman
 
Everest, yeni sezonda, eserlerini külliyat olarak yayımladığı yazarlarının yeni kitaplarını basmaya devam ediyor. Selim İleri’nin, Buket Uzuner’in, Khaled Hosseini’nin ve Azra Kohen’in yeni kitapları çok yakında geliyor. Selim İleri’nin biri öykü, biri roman olmak üzere iki yeni kitabı çıkacak. Türkiye’de çok geniş bir okur kitlesine sahip Hosseini’nin de yeni romanı tercüme edilmekte. Türkçe edebiyatta, yayınevinin okurlarına bir sürprizi daha var: Fikret Ürgüp’ün bütün eserleri büyük bir özenle hazırlanıyor. Çok sevilen modern klasikler dizisi de olanca hızıyla devam ediyor yeni sezonda. En yakın verim olarak Joseph Conrad’ın Denizden Yansıyan adlı kitabından bahsedilebilir. Eliot’ın Toplu Şiirler’i, Paz’ın Yalnızlık Dolambacı, Baudelaire’in klasikleşmiş Kötülük Çiçekleri gibi kitaplar da okuyucunun karşısına çıkacak.
 
Emecen külliyatı
 
Feridun M. Emecen’in Osmanlı Klasik Çağı “savaş”, “siyaset” ve “hanedan”dan oluşan üç ciltlik seri, Eylül ayında genişletilmiş yeni baskılarıyla okuyucuyla buluşacak. Emecen, Osmanlı klasik çağı üzerine yaptığı bu derinlikli incelemesi şüphesiz bu alanda çalışanların başucu kaynağı olacak. Konusunda en yetkin yapıtlardan biri olan Ömer Rıza Doğrul’un 10 ciltlik İslam Tarihi eseri, iki cilt halinde Kapı Yayınları etiketiyle basılacak. Mustafa Ulusoy’un Bir Kere Daha Son ve Kemal Sayar’ın AĞ: Sanal Dünyada Gerçek Kalmak isimli son kitapları Ekim ayında bekleyenlerine ulaşacak.  Ayrıca her eseri merakla beklenen İskender Pala ve Beşir Ayvazoğlu’nun son kitapları da Kasım ayında raflardaki yerini alacak.
 
Frankenstein Bağdat’ta 
 
Timaş Yayınları’nda Ekim’in en iddialı kitaplarından biri Payitaht/Abdülhamid dizisinin Tahsin Paşa’sı Bahadır Yenişehirlioğlu’nun yazdığı Hünkarım romanı. Hünkarım’la eş zamanlı olarak Okay Tiryakioğlu’nun Attila’sı, Adem Güneş’in Cezasız Eğitim-2’si, Ali Satan’ın 100 Soruda Milli Mücadele kitabı ve Ahmet Şimşirgil’in Osmanlı Gerçekleri-2’si de raflara girecek. Sezonun diğer iddialı kitapları arasında Iraklı şair, yazar ve belgeselci Ahmed Sadaawi’nin Frankenstein Bağdat’ta romanını da sayabiliriz. Ayrıca Nouman Ali Khan’dan sonra İnanç Kitaplığına kazandıracağımız dünyaca ünlü iki ismin kitaplarıyla da yayınevi okura sürpriz yapmayı hedefliyor.
 
Türkiye’nin Yeni Kültürü
 
Pınar Yayınları önümüzdeki yayın dönemde öteden beri sürdürdüğü yayıncılık anlayışını daha da geliştirmeyi hedefliyor. Son yıllardaki kültür tartışmaları, kültürün gündelik hayatı belirleyici, siyasi ve iktisadi dönüşüm boyutlarıyla ele alınması gerektiğini ortaya koydu. Ercan Yıldırım bu ay çıkacak olan Türkiye’nin Yeni Kültürü kitabında Türkiye’nin esaslı meselelerinden biri olan kültüre eğilerek, kültürü piyasada tartışıldığı gibi “tek boyutlu” değil, “çok yönlü” ele alarak, başta gündelik hayatın dönüşümü, organizasyonu olmak üzere kültür endüstrisinin yönlendirdiği yaşam tarzımızı sorguluyor. Çağdaş İslâm düşüncesinin önemli simalarından Taha Abdurrahman’ın kitaplarının hazırlıkları devam ediyor. İslâmî ilimlere dair çalışmalarıyla fark yaratan Wael B. Hallaq’ın makalelerinden oluşan iki kitabı İslâm hukuku araştırmalarına önemli bir katkı sunacak. Pınar’ın Aliya İzzetbegoviç, Said Halim Paşa gibi isimlere dair de yayınları olacak. Ahmed er-Reysunî’nin kitaplarının neşrine ise Makâksıdı’ş-Şerîa ile başlanacak. Çağdaş şarkiyatçıların ünlülerinden olan Henri Laoust’un yazdıkları uzun ve yorucu araştırmaların ürünleri. Daha evvel İslâm’da Ayrılıkçı Görüşler ile Gazzâli’nin Siyaset Anlayışı adlı çalışmalarını yayımlayan Pınar, müellifin İbn Teymiye odaklı incelemesini de bu yıl çıkarmayı düşünüyor. Seyyid Hüseyin Nasr’ın, Kur’an çalışmalarında bir dönüm noktası olarak karşılanan The Study Qur’an kitabının tercümesi de devam ediyor. 
 
Arent’den Gazze’ye Ehveni Şer Siyaseti
 
Açılım Kitap dünyada entelektüel yoğunluğu yüksek tartışmalara, akademik sahaya odaklanan bir yayın anlayışına sahip. Başta sosyoloji, düşünce, felsefe olmak üzere dünyadaki olayları, siyaseti, iktisadi gelişmeleri takip ederek geleceğe yönelik bir ufuk çizmenin derdinde bir yayınevi… Bu minvalde önümüzdeki yayın döneminde okurun beğenisine sunulacak kitapların bazıları şunlar: Katleen Davis’n feodalizm ve sekülerleşme tasarımlarının zaman siyasetine odaklandığı Dönemlendirme ve Egemenlik, Evgeny Marazov’un internet özgürlüğünün karanlık dünyasına odaklandığı Sanal Ağ Yanılsaması, Lewis Mumford’un Yaşamın İdaresi, Eyal Weizman’ın insancıl şiddetin kısa tarihine odaklandığı  Arent’den Gazze’ye Ehveni Şer Siyaseti.Bill Maurer’in akıcı bir şekilde yazılmış çalışması Karşılıklı Yaşam, Limited, faizi engellemek isteyen İslâmî bankacıların ve ulusal ekonomilerin dışında konumlanmaya kalkan yerel para birimi taraftarlarının para ve finansı yeniden yaratmak için süregiden çabalarını belgeliyor. Yayına hazırlanan Ivan Ascher’in, Portföy Toplumu da finans piyasalarının modern toplumları nasıl etkilediği üzerine, dikkatlice ayarlanmış bir metin. Zamanların en önemli din sosyologlarından Peter L. Berger ile kudretli talebesi Anton C. Zijderveld’in birlikte kaleme aldıkları Şüpheye Övgü, toplum sorunlarını şüphe çerçevesinden ele alan değerli bir çalışma. Çağrı Taşgetiren Batı’nın Sekülerleşme Süreci adlı kitabında, 20. yüzyılın en önemli düşünürlerinden Charles Taylor’ın entelektüel serüvenine odaklanıyor.