25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Ortadoğu’yu Türkçe okumak isteyenlere

ORDAF Afrika’yı ve Ortadoğu’yu akademik disiplinler üzerinden Türkçe olarak okumak isteyen araştırmacılara hitap eden kitap külliyatını genişletiyor.

GÜLRU MUTLU12 Mayıs 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Ortadoğu’yu Türkçe okumak isteyenlere

Türkiye’nin tarihi bağlara sahip olduğu kendi coğrafi bölgesinde ve uzak coğrafyalarda ulaşmayı hedeflediği siyasi, ticari ve içtimai ortaklıklar dış politikayı şekillendirirken akademik dünyada Ortadoğu ve Afrika üzerine yapılan akademik çalışmaların sayısı da artıyor. Uzun süredir sürdürdüğü akademik faaliyetleri ile dikkatleri çeken, Aralık 2015’te Başbakanlığın desteğinde Türkiye’de ilk Türk-Afrika Düşünce Kuruluşları Zirvesi’ni organize eden ORDAF (Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği), 2012 yılından beri ilmi yayınlarıyla da düşünce hayatına katkı sunmakta. İlk yayınını 2012’de Trablusgarp: Hedefteki Ülke Libya’nın Tarihi ile başlatan ORDAF, 2015 yılına dek 10 akademik kitap neşretti. ORDAF’ın Taş Mektep Yayınları’ndan piyasaya çıkan kitapları ise Filistin ve Kenya ağırlıklı olmak üzere Ortadoğu ve Afrika tarihi ve siyaseti üzerine. ORDAF kitaplığının ve araştırmalarının yayın politikası ve hedefleri hakkında, düşünce kuruluşunun başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun ile kısa bir röportaj yaptık.

l Nasıl bir yayın politikası var ORDAF’ın?

Derneğimizin kuruluş felsefesi Türkiye’de, Ortadoğu ve Afrika’da üretilen bilginin bu coğrafyalar arasında dolaşımını sağlamak üzerine bina edilmiştir. Bu coğrafyalar arasında kurulacak ilişkilerin bilimsel zeminini hazırlamayı kendimize misyon olarak belirledik. Bu açıdan kendimize edindiğimiz görev, Ortadoğu ve Afrika’yı ilmi açılardan bakarak anlamak, tartışmak ve tespitlerimizi akademik neşriyat üzerinden araştırma ortamına kazandırmaktır.

l Ortadoğu ve Afrika’yı hangi yönleriyle ele alıyorsunuz? Bu alandaki nasıl bir boşluğu dolduruyor yayınlarınız?

Bu yayınlar ismi geçen bölge ülkelerinin siyasi tarihini, toplum yapılarını, ekonomik ve sosyal hayatını anlamayı hedefliyor. Dünyanın bu bölgelerinde yaşanan ihtilaflar ve meselelerin sebeplerini anlamaya çalışan yeni nesil araştırmacılara Ortadoğu ve Afrika üzerine ihtisas yapan bilim insanlarının eserlerini ulaştırırken aynı zamanda Türkçe yayın dünyasına Ortadoğu ve Afrika’yı ele alan eserler kazandırmaya çalışıyoruz. Gerek eğitim faaliyetlerimiz ve gerekse yayınlarımız Türkiye’de uzun zaman ihmal edilmiş bir boşluğu doldurmayı hedefliyor.

l Yakında yayınlanan ve yayınlamayı planladığınız kitaplarınızdan bahseder misiniz?

Ekim ayında piyasaya çıkan olan üç kitabımız var. Bunlardan biri Kenyalı Prof. Dr. Mohamed Bakari’nin kaleminden Doğu Afrika’nın Yakın Tarihi: Kenya’da Siyaset ve Müslümanlar. Kitap, Türkçe olarak Kenya’yı anlatıyor ve ülkenin siyasi – sosyal kalıpları içinde Müslümanları ele alıyor. Bu konuda ülkemizde yayınlanan ilk kitap. Genç bir araştırmacımızın (Ali İhsan Aydın) Filistin üzerine yaptığı çalışması Osmanlı idaresindeki Akka Sancağı’nı ele alıyor. Tamamen özgün Osmanlı belgeleri ile hazırlandı ve alana katkı verecek bir kitap. Bu arada yeni bir yayın serisi başlattık. Osmanlı’dan Bugüne Toplum ve Siyaset-1 ismiyle. Üçüncü kitabımız bu serinin ilk kitabı. Kitabımız çeşitli alanlardan araştırmacıların makalelerinin yer aldığı bir eser ve Osmanlı döneminde Anadolu, İstanbul, sahra altı Afrika’dan Ortadoğu dünyasına muhtelif tarih araştırmalarını ihtiva etmekte.