23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Terörle mücadele literatürü oluşuyor

Hüseyin Alptekin’in etnik-ayrılıkçı terörü sistemli veriler ve bulgularla mukayeseli bir şekilde ele aldığı kitabı, akademik bir eksikliği kapatmanın yanı sıra Türkiye’nin terörle mücadelesine de katkı sunacak önemli bir eser.

BEDİR İLHAN10 Mayıs 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Terörle mücadele literatürü oluşuyor
Hüseyin Alptekin’in, Etnik Terör ve Terörle Mücadele Stratejileri adlı kitabı PKK terörünü ve buna karşı uygulanan mücadele yöntemlerini etnik-ayrılıkçı teröre maruz kalan başka örneklerle karşılaştırmalı olarak inceliyor. Kitapta bu karşılaştırma kapsamında PKK ile beraber ETA, IRA ve LTTE örgütleri ele alınıyor. Alptekin’in temel argümanı etnik bir terör örgütünü ortadan kaldıracak en işlevsel stratejinin örgütü hem çeşitli ağlarla dahil olduğu uluslararası zeminde hem de hükmetmeye çalıştığı etnik tabanı içinde izole etmeyi öngören “yalnızlaştırma” stratejisidir. Buna göre uluslararası boyutta örgütün finansal ve lojistik destek ağı kırılarak örgüt izole edilmelidir. Bunu sağlamak için teröre destek veren ülkelere yönelik, imkan ve fırsatlar dahilinde, cezalandırmaya ya da ödüllendirmeye dayalı bir politika yürütülmelidir. Örgütü etnik grup bazında yalnızlaştırmak için ise ilgili etnik grubun üyelerine siyasal, sosyal ve ekonomik mobilizasyon kanalları tamamen açılarak ülke toplumuna entegre olmaları sağlanmalıdır.
 
TERSİNE RADİKALLEŞME 
 
Kitapta vaka seçimi ve etnik terörle ilgili temel kavramların tanıtıldığı giriş bölümünün ardından, terör örgütlerinin örgütsel yapı ve liderlik tarzı ETA, IRA, LTTE ve PKK üzerinden değerlendiriliyor. Daha sonra kitapta bu dört terör örgütünün seçtikleri hedeflerin nitelikleri ve neden oldukları can kayıplarının karşılaştırmalı analizi sunuluyor. Kitabın dördüncü bölümünde terörün finansman ve lojistik destek temini, propaganda, militan edinimi ve eğitimi gibi farklı aşamaları karşılaştırmalı bir şekilde inceleniyor. Terör stratejileri ve terörle mücadele stratejilerinin ele alındığı beşinci bölümde ise ilk olarak IRA, ETA, LTTE ve PKK’nın izlediği temel stratejiler olan yıpratma savaşı, rakipleri yok ederek grubun tek temsilcisi haline gelme ve provokasyon stratejileri analiz ediliyor. Aynı bölümde daha sonra terörle mücadele stratejileri bağlamında çevreleme, caydırıcılık ve toptan imha gibi terörün yakın nedenlerini hedefleyen askeri terörle mücadele stratejileri ile ekonomik ve sosyal-psikolojik uzak nedenlere yönelik geliştirilen entegrasyon ve de-radikalizasyon/tersine radikalleşme stratejileri inceleniyor.