18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Trump’ın bir yılı nasıl geçti?

Kılıç Buğra Kanat, Serra Diptaş, Jackson Hannon, Lesley K. Dudden’in hazırladığı Trump’ın Bir Yılı, soru işaretleriyle dolu 2017’ye dikkate değer bir bakış imkanı sunuyor.

AHMET ERTÜRK9 Şubat 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Trump’ın bir yılı nasıl geçti?

Siyaset Toplum Ekonomi Araştırmaları Vakfı (SETA) rapor, analiz ve perspektifler yayımlayarak yerel ve küresel ölçekte okumalar yapan önemli bir düşünce kuruluşu. 2014’ten itibaren zaman zaman kitap da yayımlayarak değişik alanlara katkılarını sürdürdü. 2017’de yayımladığı 19 kitapla bir atılım gerçekleştirdiği söylenebilir. Trump’ın Bir Yılı ise SETA yayınları arasından yılın ilk günlerinde okura ulaştı.

Kılıç Buğra Kanat, Serra Diptaş, Jackson Hannon, Lesley K. Dudden’in imzalarını taşıyan kitap altı bölümden oluşuyor. İlk bölüm Trump’ın başkanlığa geçiş döneminin ve başkanlık koltuğuna oturmasından sonra yaptığı atamalarda yaşanan problemlerin sunumunu yapıyor. İkinci bölümde Trump’ın çevresi analiz ediliyor. Söz konusu “çevre” üçe ayrılarak incelenmiş: Yakın aile, ideologlar ve profesyonel ekip. Grupların ele alındığı bölüm Trump politikalarının nereden başlayıp nereye varabildiğini göstermesi açısından da önemli. Ailesi Beyaz Saray yolculuğunda etkin bir şekilde Trump’ın yanında yer aldı. Aynı şekilde “ideologlar”ın da Trump’ın başkanlığa uzanan yolu “başarıyla” yürümesindeki katkıları önemli. Bu bölümdeki değerlendirmelerden söz konusu isimlerin “Trump vizyonu”nun tayininde etkili olduklarını anlıyoruz. Üçüncü grup olarak mercek altına alınan “profesyonel ekip” kritik öneme sahip. İlerleyen süreçte “gruplar arasında kavga” olarak değerlendirilebilecek aralıkta daha belirleyici olan isimlerin bu grupta yer aldığını görüyoruz. Devlet tecrübesi olan (bürokrat, eski asker vs.) ya da deneyimli iş adamlarından oluşan bu ekibin Trump’ın söylemlerine rağmen ABD’nin geleneksel politikalarına yakın kararlar aldığına dikkat çekiliyor. Kitabın eksenini altı çizilen bu ayrışma oluşturuyor çünkü Trump’ın geleneksel ABD politikalarından ne kadar farklılaşabileceğinin sınırlarına işaret ediyor. Bu sınırlar, dış politikaya ayrılan üçüncü bölümü anlamak için de önemli. Dış politikada Kuzey Kore krizi, İran, Çin ve Körfez’le ilişkiler, Suriye meselesi ve uluslararası organizasyon ve anlaşmalara dair gelişmeler ayrı ayrı inceleniyor. Dördüncü bölüm ise“iç politika” başlığı altında ekonomi ve Trump’ın çevresinin Rusya ile bağlantılarının soruşturulmasına ayrılmış.

YÖNETİMDEKİ SİRKÜLASYON

Beşinci bölümde, Rusya soruşturmasının kitabın yayım tarihine kadar olan süre içerisinde aldığı boyut ele alınıyor. Sonra Trump yönetimindeki değişimler “Yönetimdeki Sirkülasyon” başlığı altında okumaya tabi tutuluyor. Kongre ve vergi yasası da ele alınan konular arasında. Trump’ın Kudüs kararı ve açıklanan ulusal güvenlik stratejisi içerdiği konu başlıkları üzerinden tahlil ediliyor. “Sonuç”ta yukarıda işaret ettiğimiz bütün konu başlıklarının genel bir değerlendirmesi yapılıyor ve birtakım öngörülerde bulunuluyor. Bütün olarak değerlendirdiğimizde kitabın, soru işaretleriyle dolu bir yıla dikkate değer bir bakış imkanı sunduğunu söyleyebiliriz.

Trump’ın Bir Yılı, kapak tasarımıyla da dikkat çekiyor. Kapağın tasarımını yapan Erkan Söğüt’ü hassaten tebrik ederim.