19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

3. Havalimanı’nın kapılarına talip

Türkiye’nin tek yerli döner ve kayar kapı üreticisi Metaxdoor, 24 metrekare bir dükkandan bugün 35 ülkeye ihracat yapan bir firma haline geldi. Mairutus’a kadar kapı gönderen firmanın hedefi 3. Havalimanı’na girmek.

Kaan Zenginli9 Mayıs 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
3. Havalimanı’nın kapılarına talip

Son yıllarda AVM’ler, restoranlar, hastaneler ve hatta evlerimize kadar giren otomatik kapılar Türkiye’de büyük bir sektör oluşturdu. Yabancı firmaların ağırlıklı olarak faaliyet gösterdiği döner ve kayar kapı sektöründe tek yerli firma olan Metaxdoor’un Yönetim Kurulu Başkanı Tuba Arslan’ı bu hafta Patron Katı’na konuk aldık. Bir bayan olarak Türkiye’deki yabancı firmalarla rekabet ederek pazardan ciddi pay almayı başaran Tuba Arslan ile şirketin kuruluşu ve sektörün gelişimi hakkında konuştuk. İstanbul’daki fabrikasından 35 ülkeye ihracat gerçekleştiren Arslan’ın ticaret yaptığı ülkeler arasında neredeyse tüm dünya var. Ancak Arslan, adını bile belki duymadığınız  Afrika’nın Mauritus adasına kadar Türk malı kapılar gönderiyor. Arslan’ın şimdiki hedefi ise 3. Havalimanı...

- Bir bayan olarak bu sektöre girmek fikri nereden çıktı?

Sektöre alüminyum giydirme cephe işine girerek başladım. Bir cephe firmasında çalışıyordum, sene 1993... Bu işi yapan firma sayısı çok azdı ve üç dört büyük firma vardı, o firmalar okul görevi görüyordu. Buralarda işi öğrenenler kendi işlerini yapıyor veya başka bir yerde çalışmaya başlıyorlardı. Alüminyum çok ilginç bir metal, onu sevdiniz mi bırakmanız pek kolay olmuyor. Ben yapı olarak hareketli bir insanım. Alüminyum ve camla oynamayı çok severim. En son bir fabrikada sistem danışmalığı yaptım. 2001 yıllarında eşimle kendi işimizi yapalım dedik. Farklı bir şeyler yapmak istedik, teknolojik olsun dedik ve kapı işine girmeye karar verdik. Yabancı firmaların çok fazla olduğu bir sektör. Yerli marka olarak sektörde yerimizi almalıyız diye düşündük. Son 4 yıla baktığımızda istediklerimizi başardığımızı gördük.

- Üretimi nerede yapıyordunuz o dönem?

2001 yılında İkitelli OSB’de 24 metrekare küçük bir dükkanda başladı bizim hikayemiz. 3 kişi çalışıyorduk, ilk dışarıdan malzemeleri alıyorduk. Kayar kapıların mekanizmasını oluşturan mekanikleri topluyorduk ve onların uygulamasını yapıyorduk. Kayar kapı ile başladığımız işe döner kapıyı da ekledik. Ar-Ge çalışmalarımız oldu. İhracata başladık. Irak, Rusya gibi ülkelere kapı gönderiyorduk. 2010 yılında Avrupa’dan da talep almaya başladık. Türkiye’de kayar ve döner kapı üretiminde ilk TÜV belgesini alan şirket biziz.

- Dikkatimiz çekti, neden şirket ismi Türk değil?

Türk şirketi olmamız rağmen ismimiz Metaxdoor, yabancı ülkelerle iş yaptığımızda bunun avantajını da görüyoruz. Ancak bir Türk malı demekten her daim gurur duyuyoruz. Metaxdoor’un ismi aslında ilginç şekilde ortaya çıktı. Metal var içinde, aksesuar var, kapı var, 2000 senesinde oğlumuz Metehan dünyaya geldi, oradan da esinlendik.

- İhracatınız var mı?

Toplam 35 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ortadoğu, Rusya, Afrika, Balkanlar ve Avrupa’ya ihracatımız var. Savaş öncesi Ortadoğu pazarında güçlüydük ancak malum durumlar sebebiyle ihracatımız durma noktasında. Ciromuzun yüzde 45’i ihracattan geliyor. Önümüzdeki 3 yılda hedefimiz cironun yüzde 75’inin ihracattan sağlamak. Mairutus Adası’na bile döner ve kayar kapı yaptık. Bizi internetten buldular ve bir proje yaptık. 

- Fabrikada üretim kapasiteniz nedir?

Kayar kapıları 1 haftada üretmek mümkün iken kayar kapıların 3-4 haftayı bulduğu oluyor. Ürün çeşidine göre üretim süresi değişiyor. İsteğe göre üretim yapabiliyoruz. Yılda 120 adet döner kapı üretebiliyoruz. Kayar kapılarda ise haftada 20-25 adet üretim kapasitemiz var.

- En büyük müşterileriniz hangi sektörlerden?

En fazla talep hastanelerden geliyor. Bunun yanından AVM’ler bizim en büyük müşterilerimiz. Yeme içme sektörüne de üretim yapıyoruz. Kayar kapılar artık neredeyse evlerimize girdi. Döner kapılar ise hastanelerde, AVM’lerde bir çok yerde kullanılır oldu. Artık kayar kapılar yerlerini döner kapılara bırakıyor. Sektör yenileniyor.

- Sektörün sorunları hakkında ne anlatırsınız?

Sektörde merdivenaltı üretim de var. Kalitesiz ve sorunlu üretim yapan markalar da var. Kaliteli ve yerli üretim yapan birkaç firma var. Benim verdiğim fiyatların bile yarısını veriyorlar. Büyük projelerde fiyat odaklı gidenler bazen kaybedebiliyor. Kalite bizim sektörde çok önemli. Bir de özellikle kamu projelerinde belli standartlara ulaşan firmalar işlere girmeli.Devlet tarafından bu soruna bir çözüm bulunabilir. Şartname konulmalı. Hangi özellikteki kapılarda neler olmalı diye bir şartname yazılabilir. Kamu kurumlarında özellikle belli standartlara uymayan ürünler kullanılmamalı.

- Hedefleriniz neler?

Bizim isteğimiz ve arzumuz 3. Havalimanının döner ve kayar kapılarını yapmak. Bunun için çalışıyoruz, çeşitli görüşmelerimiz oluyor. 3. Havalimanı’nda yerli bir üretici olarak yer almak istiyoruz. Azimliyiz...