19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Anadolu kaplanı Kayseri Şeker

Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde, Vodafone Türkiye ve Fibabanka sponsorluğunda ilki Gaziantep, ikincisi Kayseri’de yapılan “Anadolu Markaları” paneli markaları bir araya getirdi.

6 Nisan 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Anadolu kaplanı Kayseri Şeker

Büyük markaların başarı hikâyeleriyle KOBİ’lere markalaşma sürecinde yol gösterdiği etkinlikler sonrasında İstanbul’da gerçekleşecek finalle “Anadolu’nun Yükselen Yıldızları” ödüllendirilecek.

Capital ve Ekonomist dergileri yayın yönetmeni Rauf Ateş bu tür toplantılarda markalaşmanın önemini ortaya koyan girişimcileri Anadolu’daki marka sahipleriyle buluşturduklarını kaydetti.

Panele katılan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker’in bataklıktan nasıl kurtulduğu, sektöründe en güçlü kuruluş haline gelme sürecinin nasıl gerçekleştiği konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Başkan Akay konuşmasında; 2010 Yılı sonunda Tarım Bakanlığı tarafından Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’ne heyet olarak atanıp, 2013 Haziran’ına kadar Kayyum görevi yaptıklarını ve 2013 Haziran ayından bu yana kooperatife seçilen yeni yönetim kurulunun görevine devam ettiğini söyledi.

AKAY: ZORU BAŞARDIK

Başkan Akay; Kayseri Şeker’i devraldıklarında 35 Milyon zarar ve 650 Milyon gibi bir borç bulunduğunu, fabrikanın cirosundan fazla borç yükü altında olduğuna dikkat çekerek zor bir süreç yaşandığını belirtti. Başkan Akay konuşmasını şöyle sürdürdü; “Kayseri Şeker Fabrikası 1955 yılında kurulmuş bir şeker fabrikası olup Türkiye’deki bütün pancar çiftçilerinin ortak olduğu bir fabrikadır. Kayseri Şeker Fabrikasının Türkiye’deki Şeker sektörü içerisindeki kapasitesi rolü ise yüzde 14’tür. Türkiye’de Şeker sektörü içerisinde 7 şirket içerisinde Kayseri Şeker üçüncü pozisyonda. Biz Kayseri Şeker olarak beş yıl içerisinde 650 Milyon borcu neredeyse sıfır noktasına getirdik. Öz kaynaklarda 550 Milyonluk artış sağladık. Şirketin Öz kaynağı yüzde 20’lerden 72’lere geldi. Bunları yaparken son sene vergi rekortmeni de olduk. Devr aldığımızda Kayseri Şekerin ürettiği ürünler 2 tüccar tarafından alınıyordu. Bir kere bu pazarlama şeklini değiştirerek üretiminde şeker kullanan ulusal ve uluslar arası kuruluşlarla irtibata geçerek onların şeker ihtiyaçlarını doğrudan fabrikadan almasını sağladık. O kuruluşların talepleri olan Kalite belgelerini de aldık. Şu anda Kayseri Şeker’in üretmiş olduğu şekerin yüzde 70’i kurumsal firmalara gitmektedir. Biz Kayseri Şeker olarak bu tehditleri fırsata döndürmeye çalışıyoruz. İşimizi Avrupa ile rekabet edebilir seviyeye getirmek istiyoruz.”

ANADOLU BULUŞTU

Panele; Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay’ın yanı sıra Başkan Vekili Avni Hokkaömeroğlu Üyelerden Nizamettin Çatak, Denetim Kurulu Üyelerinden Menderes Baran, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Başkan Vekili Atilla Yalçın, Üyelerden Hurşit Dede, Abdulkadir Güneş, Niğmetullah Sevim, Halis Lektemur, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli ve diğer yetkililerle birlikte tam kadro katıldılar. Panele konuşmacı olarak Kayseri ekonomisine yön veren kuruluşlara Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan tarafından plaket takdim edildi.