20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Dericiler, ticaret merkezi için Rusya’da yer bakıyor

Geçtiğimiz yıl Rusya’da yaşanan yüzde 50’lik ihracat kaybıyla rotasını dünyanın en büyük deri pazarlarına çeviren Türk deri sektörü, Moskova ile sıkıntının aşılması üzerine çıtayı yükseltti. Dericiler bu ülkede ticaret merkezi kurmak için yer arayışına başladı.

YAŞAR KIZILBAĞ29 Kasım 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Dericiler, ticaret merkezi için Rusya’da yer bakıyor

Rusya’da yaşanan sorunlar ile geçtiğimiz yıl rotasını dünyanın en büyük ihracat pazarlarına çeviren Türk deri ihracatçısı dünyanın en büyük deri ithalatçısı olan ABD, Almanya ve Fransa gibi pazarlara ihracatını artırırken bir yandan da Rusya’yı boş bırakmıyor. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, Rusya pazarında kıpırdanma başladığını belirterek, bu ülkede ‘Türkiye Ticaret Merkezi’ kurmak için harekete geçtiklerini söyledi. Şenocak “Yer bakmaya başladık. Kuracağımız ticaret merkezi tek başına da olabilir. Başka      sektörler de bize katılabilir” dedi. Geçtiğimiz aylarda Rusya’dan 300 alıcıyı Türkiye’ye getirdiklerini anlatan Şenocak “Bu yıl da 400 Rus alıcı daha getireceğiz” diye konuştu.

PAZAR PAYIMIZ ARTACAK

Şenocak “Ocak-Ekim 2016 döneminde Rusya’ya ihracatımız yüzde 59 düşmüş, bu da yaklaşık olarak 89 milyon dolarlık bir düşüşe tekabül ediyor. Rusya’yı hesaplamalardan çıkardığımız zaman sektörümüzün ihracatı değer bazında yüzde 5, miktar bazında ise yüzde 13 artış gözüküyor. Bu da sektör olarak ihracatta ne kadar Rusya odaklı ilerlediğimizin bir göstergesi. Bu durumu değiştirerek yeni pazarlara odaklandık” dedi. Şenocak “En büyük deri ithalatı yapan ülkelere deri ihracatımız artıyor. Bu pazarlarda Türkiye’nin payı yok denecek kadar azdı. Dünyanın toplam ithalat hacmi 250 milyar dolar. Dünyanın en büyük ithalatçısı ABD’den geçtiğimiz yıl aldığımız payı yüzde 22 artırdık. Almanya’dan aldığımız payı yüzde 7, Fransa’dan aldığımız payı ise yüzde 6 arttırdık. Rusya ve çevre ülkelerde kaybettiğimiz pazar payımızı ABD, Almanya, Kanada, Fransa, Japonya, Güney Kore gibi dünyanın en büyük deri ithalatçısı olan ülkelerle kapatmaya çalışıyoruz. Bu pazarlara yönelik gerçekleştireceğimiz tanıtım faaliyetleri, ticaret heyetleri ve fuarlarla etkinliğimizi artıracağız” dedi. Şenocak İran ile Tercihli Ticaret Anlaşması’na derinin dahil edilmesi halinde bu ülkeye ihracatın 57’ye katlanacağını da söyledi.

FASON İŞÇİLİKTEKİ KDV DÜŞÜŞÜ ÜRETİMİ DESTEKLEDİ

Şenocak “Sorunlarımızı Ekonomi Bakanlığına arz ediyoruz. Hükümetimiz taleplerimiz doğrultusunda fason işçilikteki KDV’yi düşürerek üretime doğrudan destek verdi. Önemli birkaç sorunumuz kalmış durumda. Krediye erişimi, kıymetli kürkte ÖTV indirimi, taklit ürün de sıkı kontrol ve denetim, ham derinin kayıt dışılığının önlenmesi ve iş kümelenmelerinin şehir içlerinde sağlıksız ve uygun olmayan yerlerden şehir yakınlarında devletimizin önereceği yerlere taşınması çözüm beklediğimiz sorunlarımız” diye konuştu. 

MICAM FUARI’NDA İPTAL YOK

Şenocak, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği’nin (TASD) MICAM Fuarı’nda bulunan Türk firmalarının standlarının haksız olarak yerlerinin değiştirilmesi üzerine Avrupa Ayakkabı Sanayicileri Konfederasyonu (CEC) üyeliğinden ayrılmasının hatırlatılması üzerine, bu fuara milli katılım kendilerinin düzenlediklerini belirterek “Fuara katılımda iptal yok” dedi. Şenocak dövizdeki yükselişle ilgili bir soru üzerine de “Dövizdeki artış bizim olumlu etkiliyor ama istikrar olması lazım. Dengede olması lazım. Dolarda 3-3.2 lira aralığı olması gereken aralıktır” dedi.