25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

KOBİ’leri yurtdışına açıyor

Türk şirketlerinin yurtdışına açılmaları ve hibelerden faydalanmaları için aracı kurum görevi yapan KOBİ Türkiye Genel Müdürü Koray Aksu “Hükümetin hibe ve destekleri çok fazla. Şirketler iyi değerlendirmeli” dedi.

Kaan ZENGİNLİ4 Ekim 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
KOBİ’leri yurtdışına açıyor

Türkiye ekonomisinin lokomotifi KOBİ’leri dünyaya açan ve teşvik almalarına aracılık yapan KOBİ Türkiye Genel Müdürü Koray Aksu, halen devlet desteklerinden haberi olmayan bir çok işletme bulunduğunu ifade etti. 2000 yılında kurulan KOBİ Türkiye’nin şirketlerin finansmana ulaşmasında aracı kurum olarak görev yaptığını belirten Aksu “Firmaları bilinçlendiriyoruz. Yıllık strateji planı hazırlıyoruz. Kısacası disipline etmeye çalışıyoruz. Örneğin; ‘Ben Hindistan’a ofis açacağım’ diyor. Şirketin dosyasına bunu giriyoruz ve hazırlıklarına başlıyoruz. O ülkede neye ne kadar para harcaması gerektiği konusunda bilgi veriyoruz. Şirketlerin yurtdışında nasıl hareket etmesi gerektiğini öğretiyoruz” diye konuştu.

PARA GEÇENE KADAR TAKİP

Firmalar’ın yurtdışını her zaman ekstra gördüklerini söyleyen Aksu, şirketlerin devlet hibelerinden yararlanmaları için KOBİ Türkiye’nin yaptığı işleyişi şöyle anlatıyor: “Firma ile bir sözleşme yapıyoruz. Firma angarya ile uğraşmıyor. Bize geliyor ve bilgileri verdikten sonra tüm işleyişi biz yürütüyoruz. İstenilen evrakları hazırlıyoruz. Firmaya kaşe imza yaptırıp ilgili kamu kurumlarına başvuruyoruz. Daha sonra hibenin çıkışını takip ediyoruz. Yani proje onaylanıp Merkez Bankası’ndan şirketin hesabına geçene kadar olan süreci takip ediyoruz. Bugüne kadar 1.000’e yakın şirketi yurtdışına açtık.”

HÜKÜMET DESTEĞİ ARTTI

Türkiye’deki şirketlerin istenilenleri yerine getirdiği takdirde hibe almamaları için hiçbir gerekçe bulunmadığını da söyleyen Aksu “Bizle hibe almama riskiniz kalkıyor. Uygun bulunmayacak diye bir şey yok. Vergi borcun bile olsa çıkacak hibeyi borcundan düşer hibeyi yinede alabiliyorsunuz. Devletin teşvik verme limiti de yok. Herkese hibe çıkartıyoruz” dedi. Ancak her işi bbir bilene bırakmak gerektiğini de ifade eden Aksu “Şirketler kendileri başvuruda bulundukları zaman, sorun çıkabiliyor. Biz bu işi yıllardır yapıyoruz” dedi. Aksu devlet teşviklerinin özellikle 2002 senesinden sonra çok ciddi şekilde arttığını da belirterek “Hükümet, Türk şirketilerin yurtdışına açılmaları için büyük çaba sarfediyor” diye konuştu.