19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

KOSGEB KOBi’leri dünyaya hazırlıyor

KOSGEB KOBİ’lere verdiği desteği artırarak sürdürüyor. 6 yıldır 460 bin kişiye girişimcilik dersi veren KOSGEB aynı zamanda KOBİ’lere 450 milyon lira kredi sağlayarak 25 bin girişimcinin kendi işyerini açmasına destek oldu.

26 Mayıs 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
KOSGEB KOBi’leri dünyaya hazırlıyor
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99.8’ini oluşturan KOBİ’lere destek vermeye devam ediyor. KOSGEB Başkanı Recep Biçer “KOSGEB girişimcilikten itibaren mevcut işletmeleri destekleme, büyütme ve yurt dışına açma gibi genel bir fonksiyonu var. Yaklaşık 5-6 yıldır girişimcilik eğitimleri ve akabinde girişimcilik destekleri veriyoruz. Şuana kadar 2011 yılının başından itibaren ülke genelinde 460 bin kişiye uygulamalı girişimcilik eğitimi verdik. Yaklaşık 25 binin üzerinde kendi iş yerini açan girişimciler var.
 
Bunlara 5 yılda yaklaşık 450 milyon TL civarında destek verdik. Bunlar önemli rakamlar. Her yeni işletme ekonomiye ve istihdama yeni bir katkı anlamına geliyor. İstihdamı destekleyen kurumların başında KOSGEB geliyor. Biz de bundan büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu. 
 
GİRİŞİMCİYE DESTEK
 
Biçer şunları söyledi: “KOSGEB olarak küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemeye, geliştirmeye gayret ediyoruz. Yaklaşık Türkiye’de 3.5 milyon civarında işletme var. Ve bunların yüzde 99.8’i KOBİ vasfındadır. Dolayısıyla bu 3 milyon civarındaki KOBİ’mizi desteklemeye, ölçek atlattırmaya, Türkiye ekonomisine, istihdamına ve ihracatına katkıda bulunmaya gayret ediyoruz. Yereldeki paydaşlarımızın ne düşündüğü, hangi desteklere ihtiyaçları olduğu bizim merkezde yaptığımız çalışmaları yerelde yani yerinde bir şekilde tespit etmiş oluyoruz. Bartın’daki görüşmelerimizi yaptık ve bundan sonraki süreçte yapmaya da devam edeceğiz. İşletmelerimizle görüştük” 
 
DESTEK BÜTÇEMİZİ 3 KAT ARTIRDIK
 
‘Daha Fazla Ne Ne Yapılabilir’ anlamında saha ziyaretlerinin olanca hızıyla devam ettiğin belirten Biçer, “Hükümetimizin güzel destekleri var. Sonuçta biz kaynağı hazineden alıyoruz. Bu sene bütçemiz geçen yıla göre 3 kat arttı. Bu sevindirici bir hadise bizim ve işletmeler için. Bunu yerli yerinde kullandırmak gerekiyor. Bunun içinde istişare anlamında neyi nasıl yapabiliriz?, özellikle yörelere özgü destekler geliştirebilir miyiz? sektöre özgü yeni destekler getirebilir miyiz? diye çalışmalarımız sürüyor. Dinamik bir KOSGEB, dinamik bir destek modeli üzerine sürekli çalışıyoruz.  Türkiye genelinde yaklaşık 3 milyon civarında KOBİ var ve bu 3 milyon civarındaki KOBİ’mizi desteklemeye, ölçek atlattırmaya, Türkiye ekonomisine, istihdamına ve ihracatına katkıda bulunmaya gayret ediyoruz. Yereldeki paydaşlarımızın ne düşündüğü, hangi desteklere ihtiyaçları olduğu bizim merkezde yaptığımız çalışmaları yerelde yani yerinde bir şekilde tespit etmiş oluyoruz” dedi.
 
AR-GE VE İNOVASYONA ÖNEM
 
Girişimciliğin dışında, yürüyen işletmelere dönük nitelikli elemandan eğitime, ihracat ve yurt dışı iş gezilerine kadar birçok konuda destek sağladıklarını ifade eden Biçer, geçen yıl ‘Kurumsallaşma ve Markalaşma’ başlıklarıyla çıktıkları çağrıyla yaklaşık 900 işletmeye toplam 85 milyon lira civarında destek verdiklerini dile getirdi. Ar-Ge, inovasyon ve endüstriyel uygulama destek programlarına da büyük  önem verdiklerini ve bu programla katma değeri yüksek ürünler üreten müteşebbisleri geliştirmeye, desteklemeye gayret ettiklerini aktaran Biçer, “Bu anlamda hem sanayi hem üniversitelerle ciddi bir işbirliğimiz var. Özellikle katma değeri yüksek ürünleri de ülkemizde üretip yurt dışına pazarlama imkanını da araştırıyoruz.” diye konuştu.
 
BİR PROJEYE 2.980 BAŞVURU
 
‘KOBİ Gelişim Projesi’ olarak adlandırdıkları ve işletmelerin gelişmesine katkı sağlayacak yeni proje türünü de bu sene ilk defa çağrıyla duyurduklarını anımsatan Biçer, şunları kaydetti: “Aynı anda 2 çağrı yayınladık. Biri 600 bin lira üst limitli 150 milyon lira bütçeli geleneksel imalat sanayi KOBİ’lerinde katma değer artırılması çağrısı, diğeri 800 bin lira üst limitli, yine 150 milyon lira bütçeli Orta Yüksek, Yüksek Teknolojili KOBİ’lerde kapasitenin dönüştürülmesine yönelik bir çağrı. Toplamda 300 milyon lira bütçeli iki çağrıyla KOBİ’lerimize destek vereceğiz. Burada 2 bin 980 başvurusu aldık, bunlar değerlendirme aşamasında. Temmuzun başı itibarıyla projelerin destek süreçlerini başlatabileceğimiz.”