20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Türk ve Japon KOBİ’ler Afrika’ya birlikte açılacak

Türk ve Japon girişimciler 4. Türk-Japon Yaz Gecesi’nde buluştu. Türk ve Japon KOBİ’lerinin birlikte iş yapma kabiliyetlerini geliştirmek amacıyla düzenlenen gecede her iki ülkenin Asya ve Afrika’da birlikte hareket etmesi gerektiği belirtildi.

27 Eylül 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Türk ve Japon KOBİ’ler Afrika’ya birlikte açılacak

Türk ve Japon iş adamları ile yatırımcılar 4. Türk-Japon Yaz Gecesi’nde buluştu. Aksan Hukuk Bürosu’nda gerçekleştirilen gecede iki ülkenin ekonomik işbirliğine dair önemli mesajlar verildi. Geceye 20’den fazla Japon şirket temsilcisinin yanı sıra içlerinde Japonya Başkonsolosluğu, Almanya Ticaret Odası, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) yetkilileri, İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri,  Japonya Dış Ticaret Teşkilatı (Jetro), MÜSİAD ve iki ülkenin önde gelen şirketlerinin temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 150’ye yakın davetli katıldı. Aksan Hukuk Bürosu’nun bahçesinde sağlanan Japonya ambiansı ile geceye ev sahipliğini yapan Av. Muhammet Aksan “Yol haritamızda Türk ve Japon KOBİ’lerinin birlikte iş yapma kabiliyetlerini geliştirmek; Japon teknolojisi ve sermayesi ile Türk gücünün atılım ve kolay iş alma kapasitesini bir araya getirerek Asya ve Afrika’da birlikte faaliyet göstermelerinin önünü açmak” dedi.

Gecenin onur konuğu Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara yaptığı konuşmada “Her ülke arasında ufak tefek de olsa problem olur, fakat Türkiye ile Japonya arasında gerek politik gerek ise ekonomik anlamda hiçbir problem bulunmamaktadır. Türkiye’de Japon firmaların sayısı artıyor ve artmaya da devam edecektir” dedi.

Tokyo Ticaret Başmüsaviri Musa Demir ise “Türk yatırımcılara, Japonya’daki fırsatları kaçırmamalarını ve koşulları iyi incelemelerini tavsiye ediyorum. Aksan Hukuk Bürosu’nun katkıları sayesinde geçtiğimiz yıl da 2 tane Türk firması Japonya’ya yatırım yaparak ilk ofislerini açtılar. Bunun için de Aksan’a teşekkür ediyorum” dedi.

Jetro Türkiye ve EMEA Genel Müdürü Yasuyuki Murahashi de 15 Temmuz girişimi, Suriye  ve göçmen sorunu sebebiyle dışarıdan bakan bir göz için Türkiye’nin endişe verici gözükmesine rağmen, günlük hayatın eskisi gibi güzel bir şekilde aktığını belirterek “Jetro olarak Japon yatırımcılar ile Türk yatırımcıların ilişkilerini güçlü tutmaları doğrultusunda tavsiyeler vermeye devam edeceğiz” dedi.

Hedef türkiye’ye daha çok yatırım

Fatih Sultan Mehmet ve İzmit Körfez Geçişi Köprüsü’nü inşa eden, çeşitli sanayi ve özellikle yüksek teknoloji gerektiren inşaat, enerji gibi sektörlerde faaliyet gösteren Japon şirketleri önümüzdeki dönemde Türkiye’ye daha fazla yatırım yapmayı planlıyorlar. Özellikle Japon KOBİ’lerin de Türkiye’yi yeni bir pazar olarak gördükleri ve önümüzdeki dönemde bu pazara açılacakları tahmin edilirken Japon KOBİ’lerin Türkiye pazarına girmesiyle ilgili sektörlerin canlanması bekleniyor.

İlişkiler 2010’da hız kazandı

Türk-Japon diplomatik ilişkileri son olarak Türkiye’de 2010 yılının Japonya Yılı olarak ilan edilmesiyle hız kazanmıştı. Türk-Japon Yaz Gecesi’nin gündemini de iki ülke arasındaki ilerleyen ticari ilişkiler oluşturdu. Organizasyon’da iki ülkenin ekonomik açıdan birlikte atabileceği adımlar ve bu adımların nasıl geliştirilebileceği konuşulurken, gecede konuşmacılar büyük Japon yatırımcıların ardından Japon KOBİ’lerin de yeni odak noktasının Türkiye pazarı olduğunu dile getirdiler.