25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Türkiye-Rusya ilişkileri eski seviyesinin üzerine çıkacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Türkiye-Rusya ilişkilerinin eski seviyesini yakalayıp daha da üzerine çıkacağını söyledi. Tüfenkci “Rus-Türk ilişkilerinin vizyonu bir kez daha çizilmiş oldu. Bu atılan adımları ekonomik anlamda gayet olumlu buluyoruz” dedi.

6 Eylül 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Türkiye-Rusya ilişkileri eski seviyesinin üzerine çıkacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci “Yaş sebze ve meyve ihracatının da başlamasıyla Türkiye-Rusya ilişkileri eski seviyesini yakalayıp daha da üzerine çıkacak” dedi. Türkiye olarak uluslararası sözleşmeler ve anlaşmalar çerçevesinde, ülkelerin karşılıklı çıkarları doğrultusunda komşu ülkelerle ilişkileri geliştirmek istediklerini belirten Bakan Tüfenkci, Çin’in Hangcou kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ikili görüşmede bulunduğunu hatırlattı. Tüfenkci, şunları söyledi:

VİZYONU TEKRAR çizdik

“Rusya ile ilgili özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın attığı adımlar ortada. G20 Liderler Zirvesi’nde de Erdoğan ve Putin görüştü. Erdoğan ve Putin’in St. Petersburg’daki görüşmelerin üzerinden geçilerek yeni gerçekleşmeler ve neler yapıldı, neler yapılması gerektiği, geleceğe yönelik Rus-Türk ilişkilerinin vizyonu bir kez daha çizildi. Bu atılan adımları ekonomik anlamda olumlu buluyoruz. Geçtiğimiz günlerde charter seferlerinin başlaması ve 309 Rus vatandaşının Türkiye gelmesiyle başlayan düzenli charter seferleri de devam ediyor. Öyle umut ediyorum ki bu adımlar hızlanarak sürecek. Yaş sebze ve meyve ihracatının da başlamasıyla Türkiye-Rusya ilişkileri eski seviyesini yakalayıp daha da üzerine çıkacak.” Tüfenkci, Başbakan Yıldırım’ın, göreve geldikten sonra “Dostlarımızın sayısını artıracağız, düşmanlarımızın sayısını azaltacağız” dediğini anımsatarak, bu kapsamda çalıştıklarını ifade etti.

ANTALYA GAYET GÜVENLİ

Rusya’nın Antalya Konsolosu Aleksandr Tolstopyatenko, Rusya’nın çeşitli birimlerinin temsilcilerinden bir araya gelen komisyonun Antalya’nın dünyanın diğer turizm merkezlerine göre turistler için gayet güvenli olduğunu doğruladığını bildirdi. Antalya’ya ilk charter seferiyle gelen gazetecilere açıklama yapan Konsolos “4 hafta önce Antalya’ya Rusya’nın çeşitli birimlerinin temsilcilerinden oluşan heyet geldi ve havalimanlarından diğer tüm yapılara kadar turistlerin bulundukları noktaların güvenlik koşullarını değerlendirdiler. Heyet, güvenlik konusunda olumlu not verdi. Ülkemizin yönetimi Türkiye’ye charter seferlerinin yeniden başlaması kararını öylesine almadı” dedi. Tolstopyatenko “Antalya’da güvenlik düzeyinin yeteri kadar üst düzeyde olduğunu düşünüyorum. Hiç kimse dünyanın hiçbir yerinde yüzde 100’lük güvenliği garanti edemez. Fakat diğer bölgelere kıyasla Antalya yeterince güvenli” dedi.