20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Vakıfbank kaynağa erişimin önündeki engelleri kaldırıyor

Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı M. Lütfü Çelebi “Vakıfbank olarak tüm şubelerimiz aracılığıyla yenilenen KGF uygulamaları kapsamında KGF kefaletli kredi kullandırımlarına başlamış bulunuyorz” dedi.

23 Şubat 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Vakıfbank kaynağa erişimin önündeki engelleri kaldırıyor

Çelebi “Ayrıca KGF teminatının etkin ve tabana yaygın bir şekilde destekten yararlanabilecek nitelikte olan hem mevcut hem de potansiyel müşterilerimize ulaştırılması için özel çalışmalar yapıyoruz. Bu vesileyle kredi ihtiyacı olan ancak teminat yetersizliği nedeniyle kredi kullanamayan veya diledikleri miktarda kredi kullanamayan, halihazırda Bankamız müşterisi olmasına bakılmaksızın destekten yararlanabilecek nitelikte olan tüm işletmeleri KGF teminatlı kredi taleplerini iletmek üzere şubelerimize bekliyoruz” diye konuştu.

KOBİ DIŞI FİRMALAR

Çelebi, şunları söyledi: Kredi Garanti Fonu (KGF) teminat yetersizliği yaşayan KOBİ’lerin kullanacakları kredilere belirli oranlarda kefalet vermesiyle KOBİ’lerin daha rahat finansman kaynağına erişmelerine imkan tanıyan bir kurum. KGF, bu görevini 2009 yılına kadar kendi özkaynaklarından karşılamaya çalışırken, 2009 yılında Hazine Müsteşarlığı’nın verdiği garanti kapsamında da KOBİ’lere Hazine destekli kefaletler vermeye başladı. Hazine destekli KGF kefaletinin kapsamı o günden bugüne kadar giderek genişledi. KOBİ’lerin yanı sıra gemi inşa sanayiinde faaliyet gösteren işletmeler, seyahat acenteleri ve 2016 yılındaki değişiklikle ihracatçılar ile turizm işletmeleri de destekten yararlanabilir hale geldi. Ayrıca 2016 yılında alınan Bakanlar Kurulu Kararı ile bu kapsamda verilebilecek kefaletin tutarı 20 milyar TL’ye çıkarılmış, bu karar sonrasında yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında ise bu tutarın 250 milyar TL’ye yükseltilmesi kararlaştırıldı. Söz konusu tutar bankacılık sektörünün toplam nakdi ticari kredilerinin neredeyse yüzde 20’sine tekabül ediyor. 

Hazine desteği kapsamında KOBİ dışı firmalara da KGF tarafından kefalet verilebiliyor. KOBİ dışı ihracatçı firmalar 20 milyon dolara kadar kefalet talebinde bulunabilirken, bu tutar belirli kriterlere sahip havayolu işletmelerinde  45 milyon dolara çıkabiliyor.”