20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Van, Hakkari ve Şırnak’a gümrüksüz sınır pazarı

Yeni teşviklerin hayata geçirilmesi için çalışmalara hız verildi. Teşviklerin devreye girmesiyle birlikte Van, Hakkari ve Şırnak’ta sınır kapılarının iki tarafına serbest pazarlar kurulacak. Türkiye’den ve komşu ülkelerden gelenler, mallarını bu pazarlarda gümrüksüz olarak satacak.

ŞERİFE GÜZEL15 Kasım 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Van, Hakkari ve Şırnak’a gümrüksüz sınır pazarı

Güneydoğu’da terörden zarar gören bölgelerin imarı için hummalı bir çalışmaya girilirken, hükümet, diğer yandan da bölgenin ekonomik kalkınması için sürecin verimli işlemesini sağlayacak tedbirler için çalışmayı yoğunlaştırdı. Özel teşvik kapsamına alınan 23 ilde hangi yatırımların destekleneceğine ilişkin Kalkınma Bakanlığı’nın yaptığı çalışma, bölge illerinden gelen öneriler çerçevesinde çeşitlendiriliyor. Kalkınma Bakanlığı’nın yaptığı çalışmada belirlenen sektörlerde teşviklerin nasıl işletileceğiyle ilgili hem iş dünyası, hem de bölgenin önde gelenleriyle görüşmeler yoğunlaştırıldı.

GÜMÜŞHANE’YE MADEN TEŞVİKİ

AK Parti Teşkilat Başkanlığı da 23 ilin il başkanlarıyla Genel Merkez’de değerlendirme toplantıları düzenleyerek, yeni uygulanacak teşviklerin, geçmiştekilere benzer olumsuz sonuçlara ulaşmaması için neler yapılabileceğiyle ilgili görüş ve önerileri alıyor. Ayrıca ilgili bakanlar da bölgelere giderek teşvik edilecek sektörlerle ilgili bölgedeki önde gelen kurum ve kişilerle toplantı yapacak.Bölgedeki yatırımcılar ve illerin farklı potansiyellerinin değerlendirilebileceği de bu toplantılarda ortaya kondu. Örneğin belirlenen sektörlerin yanısıra, Ağrı’da termal tesisler, Gümüşhane’de maden işletmeciliğinin teşvik edilebileceği belirtildi. Kalkınma Bakanlığı yetkilileri de, bu sektörlerin teşvik paketi kapsamına alınması için çalışma başlattı.

ATIL BİNALAR YENİ YATIRIMCIYA VERİLECEK

Terör nedeniyle yatırımcının zorlanacağı düşünülen Van, Hakkari ve Şırnak’ta ise sınır kapılarının iki tarafına serbest pazarlar kurulacak. Türkiye’den ve komşu ülkelerden gelenler, mallarını bu pazarlarda gümrüksüz olarak satacak. Bu toplantılarda ortaya çıkan bir başka durum da, bölgede daha önce teşvik kapsamında yapılmış, ancak işletilmemiş fabrika binaları, ya da atıl kamu binalarının yeni teşvik kapsamında değerlendirilmesi oldu. Kalkınma Bakanlığı yetkilileri tarafından, bu tür tesislerin kendilerine bildirilmesi istendi ve “Bu arazi ve tesisler yatırımcıya verilebilir” önerisi gündeme getirildi.

HANGİ İLDE HANGİ SEKTÖRLER TEŞVİK EDİLECEK

- Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin’in merkez olduğu illerde; yapı malzemeleri üretimi, mobilya, hayvancılık, meyvecilik, ayakkabıcılık, hazır giyim, kuru gıda ve turizm teşvik edilecek.

- Van merkezli illerde, tekstil, arıcılık, küçükbaş hayvancılık, meyvecilik, tıbbi ve aromatik bitki üretimine destek verilecek.

- Kars merkezli illerde lojistik, hayvancılık, et-süt ürünleri, turizm, meyvecilik teşvik edilecek.

- Malatya ve Elazığ merkezli illerde, konfeksiyon, yapı malzemesi, küçükbaş hayvancılık, arıcılık, meyvecilik desteklenecek.

- Erzurum merkezli illerde doğaltaş işleme, seracılık, kış turizmi yatırımları teşvik edilecek.

5 BÖLGEDE 23 İLİ KAPSIYOR

Kalkınma Bakanlığı’nın yaptığı çalışma kapsamında Doğu ve Güneydoğu bölgeleri 5 bölgeye ayrılmıştı. İlk bölgede Kars merkez olmak üzere Ardahan, Iğdır, Ağrı; ikinci bölgede Van merkez olmak üzere Muş, Bitlis, Hakkari; üçüncü bölgede Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin merkez olmak üzere, Batman, Siirt, Şırnak; dördüncü bölgede Erzurum merkez olmak üzere Erzincan, Gümüşhane, Bayburt; beşinci bölgede Malatya ve Elazığ merkez iller olmak üzere Adıyaman, Tunceli, Bingöl illeri bulunuyor.ş