16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

88 yılın bir anını bile boşa geçirmedi

Hekim, tıp tarihçisi, ilimler tarihçisi, folklor araştırmacısı, etnograf, yazar, arşivci, ressam, şair, hattat, ebru sanatçı ve müzehhib Ord. Prof. Dr. Ahmet Süheyl Ünver, doğumunun 120’nci yılı dolayısıyla anıldı.

26 Şubat 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
88 yılın bir anını bile boşa geçirmedi

KÜLTÜREL MİRASININ KAYDINI TUTAN ADAM: SÜHEYL ÜNVER

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde gerçekleşen etkinlikte konuşan Prof. Dr. Çiçek Derman, Ünver’in sanatçı kişiliğini ele alarak, “Hocamız örnek alınacak bir hayat yaşamıştı. Tam 88 yıl, bir anını boşa geçirmeden yaşadı. Muhteşem bir yaşayış ve programlı bir hayat sayesinde tabii bunlar elde edilmiş” dedi.  

İCAZET, DİPLOMADAN MÜHİM

Ünver’in sekreteri olarak 22 ay birlikte çalıştıklarını anlatan Derman, “22 ayda, 22 sene kadar bana yön verdi. Hayatımın şekli değişti. Süheyl Hocam sayesinde Türk kültürünü, tezhip sanatını, yaşayan sanatkarları, İstanbul kültürünü öğrendim. Üzerimde hakkı çok büyüktür” ifadelerini kullandı. Derman, Ünver’in icazete çok önem verdiğinin altını çizerek, -‹cazet diplomadan daima kıymetli- derdi ve çok da haklı” diye konuştu. 

‘SÜHEYL ÜNVER’ KİTABI 

Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar da Ünver ile iftihar edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “İki bine yakın makale, kitap, risale, gazete yazısı var. Sadece İstanbul’a ait yazdıkları toplam 5 cilt” dedi. Süheyl Ünver’i anlatan bir kitap çalışması içinde olduğunu söyleyen Sayar, “Biz Türkler sohbeti severiz. Leyleğin ömrü lak lakla geçer derler. Nice kıymetler uçup gitmiştir böyle. Geriliğimizin temel sebeplerinden biri de yazma alışkanlığımızın olmaması. Süheyl Bey emretti, yazın dedi. Ben de yazdım. Defterlerim var. Onları inşallah bu topluma hediye etmek düşüncesindeyim” şeklinde görüşlerini dile getirdi.