24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Beyazperdenin kirli yüzü

Senaryo yazarlığının yanı sıra, yedinci sanat sinemaya dair kuramsal eserleriyle tanınan Serpil Kırel’in ‘Kültürel Çalışmalar ve Sinema’ adlı kitabı İthaki Yayınları’ndan çıktı.

21 Mayıs 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Beyazperdenin kirli yüzü

Sinemada Türler, Yeşilçam Öykü Sineması gibi kitapların da yazarı olan Kırel, görmenin ve izlemenin basit bir eylem olmadığı savından hareketle, filmlerin kitleler üzerindeki etkilerini irdeliyor yeni eserinde. Kırel’in çalışması, “seyirci filmlerle baş başa kalınca neler yaşar, ‘bakmak’ masum bir eylem olabilir mi” sorularına cevap arıyor. Sinema sanatının ‘derin’ etkilerini filmlerden örneklerle daha anlaşılır hale getiren yazar filmlerdeki ‘yönlendirmeci’ bakış açısına dair ilginç bir örnekler de veriyor.  

Buna göre, 1950’lerde ağırlıklı olarak CIA tarafından desteklendiği bilinen Şah rejimi sırasında İran ‘iyi’ bir Müslüman ülke olarak gösterilirken, İslam devrimi sonrasında süreç tam tersine işliyor ve Hollywood sineması için İran ‘kötü’ ülkeye dönüşüyor. Bu konuda Disney yapımı çizgi filmlerin başı çektiği de yine kitapta dile getirilen konular arasında. Sinema-seyirci ilişkisinden oryantalizme, kültür endüstrisi ve cinsiyetçi bakış açılarına kadar sinema sanatının dehlizlerinde dolaşan kitap, yedinci sanat üzerine düşünenler için önemli bir kılavuz niteliğinde.