25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Bin yıllık mezar taşları koruma altına alındı

Erzurum'un Pasinler İlçesi'ne bağlı Ovaköy'de uç beylerden biri olan Alâeddin Ali Bey türbesi birçok tarihi mekân ve eserler gibi define avcıları tarafından yerle bir edildi. Tarihi kaynaklara göre içinde 7 mezar bulunan türbede sadece iki mezar taşı kaldı.

DHA16 Mayıs 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Bin yıllık mezar taşları koruma altına alındı

Erzurum'a 21 kilometre uzaklıktaki Ovaköy'e ait arazide kurulan Alâeddin Ali Bey türbesi zamanla köy halkı tarafından mezarlığa dönüştürüldü. Köyün dışında kalan mezarlık içindeki türbe bakımsızlık ve define avcıları tarafından kazılarak köstebek yuvasına dönüştürüldü. Günümüzde bir meteor çukurunu anımsatan görüntüye kavuşan türbe yeri görenleri üzüyor. Tarihi kaynaklara göre içinde 7 mezar bulunan türbede sadece iki mezar taşı kaldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, bu mezar taşlarını kepçe ve kamyon yardımı ile kent merkezine getirtti. Almaz, bir mezar taşının da toprak altında olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Özellikle bu coğrafyada her biri Türk- İslam mührü niteliğindeki sanat, kültür ve tarih motiflerini görmemizin mümkün olduğunu belirten Almaz şunları söyledi:

DEFİNE AVCILARI CİDDİ ZARARLAR VERMİŞ

"Türk İslam unsurları Anadolu'ya 1048 Pasinler savaşı ile girmeye başlamış uç beyliği niteliğindeki siyasi süreç Pasinler ovasından başlayarak tüm Anadolu coğrafyasına yayılmıştır. Özellikle bu coğrafyada her biri Türk İslam mührü niteliğindeki sanat, kültür ve tarih motiflerini görmemiz mümkündür. Onlardan önemlilerinden biride ova köy yakınlarındaki Alâeddin Ali Bey türbesidir. Yaklaşık bin yıl önce bu civardaki uç beylerinden biri olan Alâeddin Ali Bey ve ailesine ait 7 mezar tespit edilmiş ancak bunlardan birinin toprak altında sağlam diğer 4'ününde zaman içerisinde ciddi tahribata uğramış özellikle define avcıları ciddi zararlar vermişlerdir. Türbe yerinde kazı çalışmaları yaparak neleri kurtarabileceğimize bakacağız. Daha sonra burada bir restorasyon çalışması başlatacağız. Müdürlüğümüz yaklaşık 2 yıldır bu coğrafyadaki kültür varlıklarını bir merkeze toplama çalışması yapmakta olup merkez Aziziye Belediyesi ile öngörülen bir protokol dahilinde Dadaşkent mevkiinde bölgenin en büyük açık müzesi oluşturulup bu kültürel değerler halkımızın ziyaretine açılacaktır."