26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Bir Haziran’dı gittiler

Düşünce ve edebiyat dünyasının iki müstesna ismi: Cemil Meriç ve Cahit Zarifoğlu. Her ikisi de bir Haziran günü aramızdan ayrıldı. Bu ayın Dergah dergisi, Zarifoğlu’nu hiç yayınlanmamış aile günlüğüyle anıyor. Türk Edebiyatı da Meriç ve Zarifoğlu dosyasıyla çıktı.

BEDİR ACAR7 Haziran 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Bir Haziran’dı gittiler

İkisini de aynı yıl, ardı ardına uğurlamışız ebediyete. Şair Cahit Zarifoğlu önden giden atlı olmuş; 7 Haziran 1987’de. Ardından, büyük mütefekkir Cemil Meriç ‘Allahaısmarladık’ demiş 13 Haziran 1987’de. Türk şiirinde nevi şahsına münhasır tatlar bırakarak aramızdan ayrılan Cahit Zarifoğlu, bugün Küplüce’deki mezarı başında anılıyor. Çocuk Vakfı tarafından organize edilen anma törenine şairin ailesi, dostları ve sevenleri katılacak.

ZARİFOĞLU’NUN AİLE GÜNLÜĞÜ

Öte yandan bu ay yayınlanan Dergah Dergisi Zarifoğlu’nun bugüne kadar hiç yayınlanmamış aile günlüğüne yer verdi. Gazeteci Ayşe Olgun’un izini sürdüğü günlüklerde Zarifoğlu’nun çocuklarının yetişmesinde nasıl bir rol oynadığı gözler önüne seriliyor.  Günlüklerde, çocuğuna hikaye yazmayı, masal söylemeyi öğreten bir babanın heyecanı, sevinci var. Zarifoğlu günlükleri 1978-87 yılları arasında tutmuş ve vefatına kadar devam ediyor. Aynı  günlükte çocuklarının ve eşinin notları da yer alıyor.

ALİM OLASIN, KAMİL OLASIN SEN

Zarifoğlu’nun şu satırları oğlu Ahmet için: Alim olasın kamil olasın sen, bunların işaretleri var her şeyinde, duam seninle… Kızı Ayşe için: Sevgili Ayşe minik pırlanta, anan baban hayran sana, gayretli kızım sofra ustası, layık sana her şeyin ama her şeyin en alası, cici kız, minik kuş, bir de elin ağzında uyumasan…

Günlüklerde Zarifoğlu’nun Afganistan anıları, dergi çalışmaları, Berat Zarifoğlu’nun eşinin hastalığından bahsettiği bölümler de var. Bir Ramazan günü Berat hanım, şu notları düşmüş: Bugün oruca başladık. Cahit bey hasta, orucunu bozmak zorunda kaldı. Kömürümüz bitti. Havalar çok soğuk. Bugün odun aldık, odun yakıyoruz. Cahit Bey ilaç alıyor, pek tesir etmiyor. Allah hayırlı şifa versin, amin.

Aylık Türk Edebiyatı dergisi de değerli şair Cahit Zarifoğlu ve düşünce adamı Cemil Meriç kapağıyla çıktı. Dergide Senail Özkan, ‘Cemil Meriç pozitivist midir?’ sorusu etrafında şekillendiriyor yazısını. Mahmut Babacan, Meriç’in denemelerindeki dil ve üsluba dikkat kesiliyor. Recep Seyhan, Meriç’in aydın algısına bakış atıyor. Kızı Ümit Meriç de bir baba ve düşünce insanı olarak ünlü mütefekkiri anlatıyor.

Türk Edebiyatı’nda Cahit Zarifoğlu ile ilgili yazılarda ise Bahtiyar Aslan, Özcan Ünlü ve Şakir Kurtulmuş imzaları bulunuyor. Dergi okumak için iyi nedenlerimiz var.