19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Büyük Doğu lisede ‘Suç’ ortağımızdı

TİKA, 314 bin kelime içeren 10 ciltlik “Büyük Türkçe Sözlük”ü prestij eser olarak yayımladı. Sözlük dünyadaki önemli kütüphanelere, üniversitelerin Türkoloji ve şarkiyat bölümlerine, bilim insanlarına ulaştırılacak. 35 yıllık bu emeğin altında imzası olan Yaşar Çağbayır, Star Gazetesi’nin Kültür Bakanlığı işbirliğinde verdiği Necip Fazıl Fikir Araştırma Ödülü’nün bu yılki sahibi oldu. Büyük Doğu fikriyatı ile tanışmasını STAR okurları için kaleme alan Çağbayır, bundan elli yıl önce ekilen tohumun bugün 'Necip Fazıl Ödülü' olarak hasat edildiğini söylüyor.

Yaşar ÇAĞBAYIR 13 Ekim 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Büyük Doğu  lisede ‘Suç’ ortağımızdı

Biraz düşünmeye, çevremizde olup bitenleri anlamaya; kendimize göre birer fikir geliştirmeye çalıştığımız yıllar... Lise yıllarım... 1960'lar... Bir yandan ağır bir müfredatın konuları arasında cebirden astronomiye, biyolojiden tarihin bitmez tükenmez savaşlarına ait konulardan geçer not almaya çalıştığımız yıllar...

Nereden geçmişse elime "BÜYÜK DOĞU" mecmuası... Aradığımız, arayıp da ders kitapları arasında bulamadığımız sorularımızın ipuçlarını bulur gibi olduğumuz bir dergi... Yazılarını defalarca okuyoruz... Çoğu yerleri, konuları, ifadeleri anlamakta zorluk çekiyoruz... Arkadaşlarla aramızda fikir yürütüyoruz. Anlayamasak da bizi büyülüyor yazılar... Her sayıyı birkaç arkadaş harçlıklarımızdan biriktirdiğimiz kuruşlarla edinebiliyoruz.

BÜYÜLÜ GÜNLER

Bazen terimleri öğretmenlerimize soruyoruz. Onlar da "Nereden çıktı bu da..." ile karşılık veriyor. "Büyük Doğu"yu söyleyemiyoruz. Çünkü bazen toplatıldığını duyuyoruz. Okul idaresi açısından suçlu duruma düşmek istemiyoruz. Derken, "Büyük Doğu'nun Sahibi"nin ilimizde konferans vereceğini duyuyoruz. Tam tekmil salondayız.

Çıkışta kafamız karma karışık. Ama büyüleyici bir konuşma. Söylenenleri ifade gücümüz olmadığı gibi anlama kapasitemiz de yok. Olsun. Büyüleniyoruz. Büyük Doğu gözümüzde biraz daha büyüyor, anlam kazanıyor.

Yıllar geçiyor, öğretmen oluyorum... Aldığım eğitim ve gördüğüm bazı dersler ve merak edip okuduğum felsefe, psikoloji ve özellikle Türk tarihi ile ilgili kitaplar sayesinde Büyük Doğu sahibinin yazılarını, şiirlerini ucundan kıyısından anlamaya başlıyorum. Üzerine gidiyorum. Necip Fazıl üzerine yazılmış yazılar, kitaplar ediniyorum, Necip Fazıl imzalı kitaplar şiirler, hikâyeler yanında. Bu arada tiyatro eserlerini okumaya başlıyorum. Düşünce yüklü olduğunu görüyorum. Kurguları ne kadar sıradan olsa da taşıdığı felsefi görüşün, insana yön veren tezin büyüklüğü ve etkisi kolay kolay silinesi değil. Mesleğimi, hayat görüşü etkilediğini görüyor ve ona göre davranıyordum. Öğrencilere, halka ve her türlü insana bu açıdan yaklaşmaya başladığımı zaman zaman sezinliyor ve düşünüyordum: "Acaba yanlış mı yapıyorum?" diye. Etraflıca düşününce "Hakkın rızasına uygun" olduğu kanaatine varıyor ve sakinliyordum. Çünkü, o yolda / çizgide ne kavga var, ne de savaş... Her şey düşünce bazında, ahlâkî zeminde...

O TOHUM FİLİZ VERDİ

Star Gazetesi Necip Fazıl Ödülleri’nde tarafıma da ödül verilmiş olmasındaki kıvancın, şahsıma değil de, gençliğimde edindiğim Necip Fazıl düşüncesinin bir ürünüdür diyebileceğim "BÜYÜK TÜRKÇE SÖZLÜK"e ait olduğunu düşünüyorum. Ben aracıyım, Yüce Yaradan nasip etti, ben de gayret ettim bu eser çıktı.

Sözlük çalışmalarımda, Allah'tan "İlâhî Rıza"sı hilafına bir husus olmamasını dileyerek bilgisayar başına oturmuşumdur. Bundan elli yıl önce ekilen tohumun bugün "Necip Fazıl Ödülü" olarak hasat edildiğini görüyor, Rabbime şükrediyor ve "BÜYÜK TÜRKÇE SÖZLÜK"ün hedeflenen amaca hizmet etmesini diliyorum.

PORTRE YAŞAR ÇAĞBAYIR

- 1945, Kocapınar (Denizli-Serinhisar) doğumludur. 1968 yılında Bursa Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünden mezun oldu ve aynı yıl Konya Halkapınar Ortaokulunda öğretmenliğe başladı. Daha sonra çeşitli okullarda öğretmenlik ve yöneticilik yaptı. 1997 yılında Söke Ziraat Teknik Lisesi Edebiyat öğretmeni iken emekli oldu.

- Emekli olduktan sonra yoğun bir çalışma ile daha önceden derlemesini yapmış olduğu kelimeleri sözlük hâline getirdi. Emekli olduktan tam on yıl sonra 2007 Mayısında 246 bin kelimelik Ötüken Türkçe Sözlük, 2016'da da TİKA tarafından 314 000 kelimelik Büyük Türkçe Sözlük prestij eserler arasında yayınlandı.

- Deneme hâlindeki bazı hikâyeleri Çağrı, Türk Dili, Sarızeybek, Akpınar ve Pamukkale gibi dergilerde yayınlandı.

- Söke’de yayınlanan Yeni Söke Gazetesinde köşe yazarlığını sürdürüyor. İlesam ile Gazeteciler Cemiyeti Söke Şubesi üyesi.

- Eserlerinden bazıları: Büyük Türkçe Sözlük, (D. Mehmet Doğan, Rekin Ertem, Doç. Dr. Tuncer Gülensoy ile birlikte), Kutadgu Bilig, Bugünün Diliyle Atabetü’l-Hakāyık, Bayrak Mücadelemiz ve İstiklal Marşı, Yanık Çaydanlık – Hikâyeler