20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Dergilerden ne haber

Şiirden hikayeye, söyleşiden kültür yazılarına kadar edebiyatın renkli bahçesinde gezinen dergilerin Ağustos sayılarına kısa bir göz attık. Bakalım hangi derginin gündeminde ne var?

7 Ağustos 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Dergilerden ne haber

İZDİHAM

Şair Bülent Parlak’ın genel yayın yönetmenliğinde çıkan İzdiham dergisi, kapak tasarımları ve içeriğiyle orjinalliğini korumaya devam ediyor. Dergide, ele alınan konuları işleyişteki üslup dikkat çekiyor. Biraz mizahi biraz sıra dışı bakış, dergiye asıl rengini kazandırıyor. Ağustos-Eylül sayısında Gökhan Özcan, Ali Ayçil, Nurettin Durman, Zeliha Yurdaer, Kaan Murat Yanık, Yunus Meşe ve daha pek çok şair ve yazarın deneme, şiir ve inceleme türündeki yazılarına yer verilen dergiden bazı konu başlıkları şöyle: ‘Necip Fazıl’ın Hikaye Kitabı’, ‘İşsizliğin Hicranlı Hikayesi’, ‘Hint Edebiyatına Bakış’, ‘Hakikatin Peşinde Bir Adam: Hans-Georg Gadamer.’

İTİBAR

İbrahim Tenekeci’nin yönetimindeki İtibar ise, usta çizer Hasan Aycın’ın çizgilerini yayınlamaya devam ediyor. Her zaman olduğu gibi şiirleriyle dikkat çeken dergi, Said Yavuz’un “Poetika” isimli eseriyle şiir sayfalarını açıyor. Mustafa Muharrem, Mehmet Şamil, Raşit Ulaş, Orkun Elmacıgil, Enes Talha Tüfekçi, Hasan Hüseyin Çağıran, Adem Yazıcı yeni sayıda yer alan şairlerden bazıları…Sibel Eraslan, Güray Süngü, Muhsin Macit, Aynur Dilber, Neslihan Soydaş, Silvan Alpoğuz ve Fatma Balcı ise hikayeleriyle İtibar’dalar.

Dergide ayrıca öykünün yükselen yıldızları Handan Acar Yıldız ve Mustafa Çiftci ile yapılan röportajlar ve İbrahim Kalın’ın Ahmed Yesevi’nin kültürel mirası üzerine kaleme aldığı yazı  da dikkat çekiyor. 

TÜRK EDEBİYATI

Geçen ay peş peşe Türk kültür ve sanatına önemli hizmetlerde bulunmuş iki büyük isim hayata gözlerini yumdu. Önce Bişkek’ten geldi acı haber: Türk dünyasının büyük ressamı Prof. Dr. Mehmet Başbuğ, geçirdiği beyin kanaması sonucu 7 Temmuz’da vefat etti. Hemen bir hafta sonra da özellikle erken dönem Türk sanatı üzerine yaptığı çalışmalarla Türkoloji’ye hizmet etmiş olan Prof. Dr. Nejat Diyarbekirli… Türk Edebiyatı dergisi bu iki kayıp ile ilgili başsağlığı diledikten sonra Mehmet Başbuğ hakkında bir dosyayı okurlarıyla paylaşıyor. Dergi gelecek sayılarda Nejat Diyarbekirli hakkında hazırlayacakları dosyanın duyurusunu da yapıyor. 

Mehmet Başbuğ ile ilgili ilk yazı Lütfü Şehsuvaroğlu’na ait. Başbuğ ile 40 yıllık dostluğu olan Şehsuvaroğlu, Başbuğ’un sanat tecrübelerini, onun resimlerinin tarihî ve kültürel anlamını belirliyor. Şehsuvaroğlu’nun ‘Asım’ın Neslinin Resmi’ başlıklı yazısını İsmail Karakurt ve Nâmık Açıkgöz’ün yazıları takip ediyor. 

Farklı isimlerin şiir ve öykü verimlerine de sayfalarını açan Türk Edebiyatı’da ayrıca, Hoca Ahmed Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kutalmış ile yapılmış bir röportaj var. Kutalmış, üniversitenin tarihî ve kültürel misyonunu ve vizyonunu anlatıyor.