20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

FETÖ’nün mankurtları

Edebiyatçı yazar Bahtiyar Aslan, Cengiz Aytmatov’un dünya edebiyat literatürüne kazandırdığı ‘Mankurt’ sözcüğünün FETÖ’cülere tamı tamına uyduğunu söyledi.

8 Eylül 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
FETÖ’nün mankurtları

Eylül’de 515. sayısına ulaşan aylık Türk Edebiyatı dergisi, Türk halkının darbecilere karşı verdiği destansı direnişini konu alan özel bir sayı hazırladı.  Sanat ve edebiyat dünyasından isimlerin 15 Temmuz gecesi yaşananlara dair görüşlerinin yer aldığı derginin Yayın Yönetmeni Bahtiyar Aslan da ‘Mankurtlar ve 15 Temmuz’ başlıklı dikkat çekici bir yazı kaleme aldı. Türk dünyasının büyük yazarı merhum Cengiz Aytmatov’un Gün Olur Asra Bedel romanında anlattığı ‘mankurt’ hikayesine değinen Aslan, Cuntacıları ‘mankurt’a benzetti. Mankurt’u ‘Kişisel tarihi unutturulmuş, ötekileşmiş, sahibine kayıtsız şartsız itaat eden robotlaştırılmış’ varlıklar olarak tarif eden Aslan, Aymatov’un romanda anlattığı efsanenin çağımız gerçekleriyle de örtüştüğünü yazdı. Aslan ‘Kendisini dünyanın efendisi olarak kabul eden milletler ve devletler, köle olarak gördükleri/köleleştirdikleri milletlerin hayatlarını mankurt olarak sürdürmeleri için her türlü yola başvurmaktadır’ yorumunda bulundu. FETÖ’cüleri de mankurtlaşmış bireyler olarak tanımlayan Aslan, bu örgütün, bireyleri ailelerinden koparıp (küresel üst aklında işine yarayacak biçimde) aidiyet duygularını değiştirdiğini dile getirdi.

‘Batı dünyasının demokrasi anlayışının kendi sınırlarının bittiği yere kadar olduğunu, insan haklarının kendi ırklarının haricinde yürürlükten kaldırıldığını bir çok pratik ispatlamıştır’ diyen Aslan, Batı’nın kendi dışındaki topluluklara/milletlere mankurtlaşma politikası uyguladığını kaydetti ve ekledi: Bu bağlamda Batı, amaç birliği edebileceği her yapıya yardımcı olmaktan geri durmamıştır. 15 Temmuz kalkışmasında bunu gördüğümüzü düşünüyorum.’  

ASLINI UNUTAN İNSAN

Mankurt sözcüğünü dünya edebiyat literatürüne kazandıran Cengiz Aytmatov Mankurt’u şöyle tarif ediyor: Eskiden aslını unutmuş, robotlaştırılmış insanlara ‘mankurt’ denirdi. Bugün de aynı şekilde duygusuzlaştırılmış, kökünden koparılmış, neyi niçin yaptığını bilmeyen ve kendisine verilen emirleri hiç düşünmeden uygulayan insanlar da bir çeşit ‘mankurt’tur.

ENES KANTER MANKURT MU?

‘Mankurtlaştrılmış birey, edendisi ve ailesi arasında tercih zorunluluğuyla yüzleştiğinde hiç tereddüt etmeden ailesini yok sayar’ diyen Türk Edebiyatı dergisi Yayın Yönetmeni Bahtiyar Aslan, 15 Temmuz sürecinde ABD’deki Türk asıllı basketbolcu Enes Kanter’i örnek gösterdi. Aslan ‘Kanter’in Ailesi tarafından evlatlıktan reddedilmesi, kendisinin de soyadını hiç tereddüt etmeden değiştirmesi, efendisinin (Gülen) soyadını alması, ailesini inkar etmesi tam bir mankurtluk örneğidir’ yorumunda bulundu.