16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Hayal değil gerçek: 500 yıllık gölge

Osmanlı coğrafyasına geleli 500 yıl olan Karagöz için bugün bir sergi açılıyor. Sergide 1970’lerde kaydedilen Hayali Küçük Ali’nin oyun kayıtları da izlenebilecek.

16 Mayıs 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Hayal değil gerçek: 500 yıllık gölge

Geçen yıl, Osmanlı Coğrafyasına gelişinin 500. yılı olarak çeşitli programlar hazırlanan Karagöz Oyunu, tarihsel geçmişi, devamı ve günümüzde ki varlığı bakımından kültür hayatımızın en önemli başlıklarından biri. Yüzyıllardan bu yana yaşatılan Karagöz, bir gölge tiyatrosu olarak, metin özellikleri bakımından Türk halk edebiyatının da en önemli bölümünü oluşturuyor. İstanbul’da bugün açılan bir sergiyle, İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü Koleksiyonunda bulunan oldukça zengin Karagöz oyunu karakter ve malzemeleri ilk kez sanatseverlerin dikkatine sunuluyor. Bazı örneklerin 1700’lü yıllara tarihlendiği seçkide ağırlıklı olarak bu oyunun en önemli Karagöz ustalarından olan Hayali Küçük Ali arşiv ve koleksiyonu da izleyici ile buluşacak. Yaklaşık dört yüz civarında Karagöz karakterine yine Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü arşiv ve koleksiyonundan çeşitli obje ve günlük hayat objeleri eşlik edecek. 

1970’İN KARAGÖZ’Ü

Ayrıca sergide Hayali Memduh’un Karagöz çizimlerinin yer aldığı defterleri ile TRT arşivinden özel izinle alınan 1970’li yıllarda kaydedilmiş Hayali Küçük Ali oyunlarının kayıtları da görülebilecek. Sergi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Binası Tek Kubbe Salonu’nda 16 Haziran tarihine dek izlenebilir.