26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Herakles’in gurbeti Eylül’de bitiyor

Türkiye, yasadışı olarak çıkarılmış bütün kültür varlıklarının iadesi için girişmelerini sürdürüyor.

20 Haziran 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Herakles’in gurbeti Eylül’de bitiyor

Son olarak, İsviçre’de ele geçirilen Herakles lahdi Eylül’de kendi yurdu Antalya’ya dönüyor. Lahit, öncesinde son kez Cenevre’de sergilenmeye başladı.Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İsviçre’nin Cenevre Gümrüğünde ele geçirilen ve ülkemize iadesinden önce Cenevre Üniversitesi’nde sergilenen Herakles Lahdinin ziyarete açılış törenine katıldı. İsviçre’nin Cenevre Gümrüğünde 2010 yılında ele geçirilerek ülkemiz kökenli olduğu tespit edilen Herakles Lahdinin Cenevre Başsavcılık Makamınca yürütülen soruşturma sonucunda Türkiye’ye iade edilmesine 2015 yılında karar verilmişti. Karşı taraf konuyu üst mahkemeye taşıyarak iade kararına itiraz etmişti. Ancak karşı tarafın temyiz başvurusunu geri çekmesiyle lahdin ülkemize iadesi karşısında bir engel kalmamış ve karar kesinleşmişti. Eserin Türkiye’ye iadesinden önce 3 ay boyunca Cenevre Üniversitesi’nde sergilenmesi konusunda iki ülke fikir birliğine vardı. 

SONUÇ VEREN MÜCADELE

Bakan Avcı, Herakles lahdinin Türkiye’ye iade sürecinin uzun yıllardır verdikleri uluslararası mücadelenin yeni bir safhasını oluşturduğunu, bu başarının hem eserlerin götürüldüğü pazar ülkelerin resmî makamları ve yatırımcıları için hem de kaynak ülkeler için cesaretlendirici bir örnek olduğunu söyledi. 

Üç tonluk Herakles 

Yaklaşık 235 cm boyunda,112 cm genişliğinde ve 3 ton ağırlığındaki Herakles Lahdi, Perge antik kenti nekropolünde geçmiş yıllarda yapılan kaçak kazılarda bulunarak yurt dışına kaçırılmıştı. Lahit üzerinde Herakles’in 12 işi tasvir ediliyor.