25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

İçimizdeki insan parçacığını bulmaya mecburuz

Genetik bilimini konu alan Buğday filmiyle dikkatleri üzerine çeken ve Tokyo Uluslar arası Film Festivali’nden büyük ödülle dönen Semih Kaplanoğlu bu ayki Genç dergisine röportaj verdi.

16 Ocak 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
İçimizdeki insan parçacığını bulmaya mecburuz

Ömer Faruk Özbil’e konuşan Kaplanoğlu, bilim kurgu tarzı olmasına rağmen tasavvufi bakış açıları da sunan Buğday filmiyle ilgili soruları cevaplandırdı. Filmde, tohumların genetiğiyle oynayan insanlığın ziyanda olduğunu vurgulayan Kaplanoğlu, bireyin sadece haz almaya, nefsinin gereklerini yerine getirmeye yönelik davranışları yüzünden, ‘insanın güzelliği ve kulluğu’ gibi meselelerin azıldığını ve insan fıtratının yavaş yavaş erozyono uğradığını söylüyor. Kaplanoğlu ‘İnsanız, içimizdeki insan parçacığını bulmaya muhtacız’ diyor. 

AHİR ZAMAN DERTLERİ 

Dergide ayrıca, Star Gazetesi tarafından 4’üncüsü verilen Necip Fazıl Ödülleri’nde şiir dalında ödüle layık görülen şair Ahmet Murat ile de bir söyleşi yer alıyor. Şair Murat, ‘Herkes kendi yolunu tek başına yürür’ diyor. ‘Belki de Üzülmeliyiz’ adını taşıyan son kitabı etrafında gerçekleşene söyleşide Murat, kitabının ‘Ahir zaman dertleri’ üzerine yazılan yazılardan oluştuğunu dile getiriyor.