25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Kalandar Soğuğu içinizi ısıtacak

Pek çok ulusal ve uluslararası festivalden ödülle dönen Kalandar Soğuğu bugün gösterime giriyor. Mustafa Kara’nın yönettiği film ‘sabır-selamet’ ilişkisini incelikli bir sinema diliyle işliyor.

16 Eylül 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Kalandar Soğuğu içinizi ısıtacak

önetmenliğini Mustafa Kara'nın üstlendiği "Kalandar Soğuğu" uzun bir bekleyişin ardından bugün gösterime giriyor. TRT'nin ortak yapımcısı olduğu film, insan-doğa ilişkisini arka fona alarak kişisel bir mücadeleyi ele alıyor. Yüksek kalite görüntü yönetimi ve oyunculuklarıyla dikkat çeken film, ailesini geçindirmek için kuş uçmaz kervan geçmez dağlarda maden arayan Mustafa’nın (Haydar Şişman) umutsuz çabalarını konu alıyor. Ancak tüm olumsuz şartlara rağmen mücadelesinden vazgeçmeyen Mustafa’ya sonunda madeni bulduracak olan şey ise, önüne çıkan tüm engellerin aslında onu ‘ödüle’ doğru götüren araçlar olması…

sabırla gelen ödül

Bu bağlamda ‘sabrın sonu selamettir’ sözünü doğrulayan Kalandar Soğuğu, incelikli metaforlarla örülü sinemasal bir gösteriye dönüşüyor.  Kalandar Soğuğu, 28. Uluslararası Tokyo Film Festivali'nde "En İyi Film" ve "En İyi Yönetmen", 52. Uluslararası Antalya Film Festivali'nde Uluslararası yarışmada "En İyi Erkek Oyuncu" ve "En İyi Müzik" ödülü, ulusal yarışmada "En İyi Kadın Oyuncu" ve "Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü", Festival Premiere Plans'de jüri özel ödülünü kazandı. İstanbul Film Festivali'nde "En İyi Yönetmen", "En İyi Erkek Oyuncu", "En İyi Kurgu" ve "En İyi Görüntü Yönetmeni" ödüllerini alan filmde Nuray Yeşilaraz ve Haydar Şişman başrolleri paylaşıyor. Filmin senaryosu da yine Mustafa Kara ve Bilal Sert imzası taşıyor.  Film, 16 Eylül'de İstanbul’da 7, Ankara'da 1, Trabzon’da 2 sinema salonunda gösterime girecek. Kalandar Soğuğu, Eylül'ün son haftası Bursa, Ekim'de ise Eskişehirli sinemaseverlerle buluşacak. Tartışmasız haftanın en iyi filmi.

FİLM HAKKINDA NE DEDİLER

Nazif Tunç/Yönetmen: Unutulmayacak bir eser

Onca çabanın, uğraşın bitti dendiği, ipin koptuğunu sandığımız yerde hayatın ve iyiliğin yeniden başladığını göstermesi bakımından insan için yeni umutlar aşılıyor.

BEDİR ACAR/Editör:Türk sineması için yeni bir ses

Kalandar Soğuğu, usta isi bir senaryo ve yönetmenlik eşliğinde, olağanüstü emeklerle kotarılmış bir film. Türk sinemasının bu filmle yeni bir yönetmen kazandığını düşünüyorum. Evet üç saat gibi biraz uzun bir film, ancak, sabırlı seyircinin damağında unutulmaz tatlar bırakan da bir film.

SUAT KOÇER/Sinema Yazarı: Bana göre yılın en iyi filmiydi

Kalandar Soğuğu’nu 2015 yılında 'En İyi 10 Filmi' listeme almıştım. Bence uzun yıllar ‘en iyiler’ listesinde görmeye devam edeceğiz bu filmi.

Bu hafta vizyona giren diğer filmler

- YILDIZLAR DA KAYAR

Yavuz Seçkin, Altan Gördüm, Altan Erkekli, Serenay Aktaş, Larissa Gacemer ile Ali Erkazan'ın oynadığı "Yıldızlar da Kayar: Das Borak", işleri ters giden ve kurdukları cast ajansıyla küçük çaplı organizasyonlara oyuncu ve dansçı gönderen iki kardeşin, ses getirecek bir projeye imza atmaya karar vermeleri sonrasında başlarına gelen komik olayları konu alıyor. Yavuz Seçkin'in yıllar önce canlandırdığı tiplemesi "Das Borak"ın sinema versiyonunun yönetmen koltuğunda Levent Görgeç bulunuyor.     

- KÖSTEBEK

Daniel Ragussis'in yönetmenliğini üstlendiği filmin başrolünde Harry Potter'dan tanınan Daniel Radcliffe, Toni Collette, Tracy Letts ile Devin Druid oynuyor. Film ABD yapımı bir gerilim filmi.