17 Nisan 2024 Çarşamba / 9 Sevval 1445

Kaplanoğlu: Ariflerin hazinesi sanata referans olmadı

Anadolu’nun büyük arifler hazinesi olduğunu belirten Semih Kaplanoğlu, sanatın bu nefese yönelmesi gerektiğini söyledi. Ünlü yönetmen ‘Biz o nefesi 15 Temmuz’da hep beraber yaşadık’ dedi.

16 Ağustos 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Kaplanoğlu: Ariflerin hazinesi sanata referans olmadı

Sinema ile gelenek arasında bağ kurmayı amaçlayan ender yönetmenlerden biri olan Semih Kaplanoğlu yeni filmi Buğday ile gündemde. Dünya prömiyerini önceki gün Saraybosna Film Festivali’nde yapan Buğday, ele aldığı konuyu işlemedeki ustalığıyla göz doldurdu. Yakında Türkiye’deki festivallerde de boy gösterecek olan Buğday’ın yönetmeni Kaplanoğlu, Saraybosna’da gazetecilerin sorularını cevapladı. 

Kaplanoğlu, Anadolu’da büyük bir arifler hazinesi olduğunu ve Anadolu medeniyetinin o ariflerle canlandığını belirterek, “Tabii ki biz film yaparken, kendimizi anlatmaya çalışırken sırtımızı dayadığımız yer orası olmalı. Orada keşfedilmemiş bir hazine var. Onu bizim bütün sanat eserlerinde, yaptığımız her şeyde bir tür referans noktası olarak görmeye yeniden başlamamız lazım. Türkiye’nin birliğinin harcında o var, o nefes var. O nefesi biz tekrardan 15 Temmuz’da hep beraber yaşadık.” dedi.       

 Dünyanın büyük bir karmaşa yaşadığını dile getiren Kaplanoğlu, bütün bu kaos içinde insan kendini değiştirmediği sürece dünyanın değişemeyeceğini vurguladı. Tüm insanlığın tek bir dil konuşması halinde bile iletişim eksikliğinin var olacağını dile getiren yönetmen, ‘Demek ki konuştuğumuz dil anlaşmamız için yeterli bir argüman değil. Gönül dili eksikliğimiz var yani sevgisizlik. Aslında beşer dilinin de üstünde bir dil olduğunu hatırlamamız lazım. Sanat o dilin kurulabileceği yerlerden bir tanesi’ şeklinde konuştu.

Bal filminin 40’tan fazla ülkeye satıldığını belirten yönetmen, filmlerinin uzun vadede getirisi olmasında şikayetçi olmadığının altını çizdi. Kaplanoğlu ‘Maliyetten çok filmin getirisinin uzun zamana yayılmasını önemli buluyorum. Çünkü sonuçta bazen de harcadığımız şeyin karşılığını bu dünyada alamayabiliriz’ dedi.

İNGİLİZCE VE SİYAH BEYAZ BUĞDAY

Türkiye, Almanya, Fransa, İsveç ve Katar ortak yapımı ‘Buğday’ın başrollerini Jean-Marc Barr, Ermin Bravo, Grigory Dobrygin ve Cristina Flutur paylaşıyor. Saraybosna’nın ardından farklı festivallerde yer alacak film, parlak bir kariyeri ve bildiği her şeyi terk eden bilim insanı Cemil Akman ile tohum genetiği uzmanı Prof. Dr. Suat Erin’in yolculuğunu konu ediniyor.  Film,  23. Saraybosna Film Festivali’nin uzun metraj kategorisinde farklı ülkelerden 6 filmle yarışacak. Orijinal dili İngilizce olan film siyah beyaz olarak çekildi.