24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Maraş’ta gönüllü kitap okuma ordusu

Kahramanmaraş’ın merkez Onikişubat Belediyesi 72 bin öğrenciyi kitapla buluşturdu. Okuma kampanyasına dönüşen projede öğrenciler, Peyami Safa’dan Tolstoy’a Necip Fazıl’dan Mustafa Kutlu’ya pek çok önemli yazarın kitaplarını okudu. Üstelik sınava da girdiler.

BEDİR ACAR13 Haziran 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Maraş’ta gönüllü kitap okuma ordusu

Geçen hafta Türkiye genelinde 17 milyon 500 bin öğrenci karnelerine kavuşarak üç aylık yaz tatiline girdi. Ancak Kahramanmaraşlı 72 bin öğrenci, koca eğitim sezonunu sadece ders kitapları okuyarak geçirmedi; Onlar roman, hikaye, deneme, biyografi esererinden oluşan 5’er kitap okuyarak hafızalarına kaydettiler.

Peki bu nasıl oldu bu?

Kahramanmaraş’ın merkez Onikişubat Belediyesi önemli bir projeye imza atarak öğrencilere 42 bin kitap dağıttı. Beşerli setler halinde dağıtılan kitaplar 72 bin öğrenci tarafından okundu. Kitaplar elden ele dolaştı ve sonunda öğrenciler okudukları kitaplardan yazılı sınav bile verdi. 

Kitap Seçim Komisyonu tarafından belirlenen eserler ilk, orta ve lise seviyesine göre belirlendi. Öğrencilerin okuduğu kitapları arasında Peyami Safa’nın ‘Yalnızız’ romanı ve Cingöz Recai’si, Tolstoy’un ‘İnsan Ne İle Yaşar’ı, Cahit Zarifoğlu’nun ‘Katıraslan’ı, Sezai Karakoç’un ‘Diriliş Neslinin Amentüsü’, Necip Fazıl Kısakürek’in ‘Son Devrin Din Mazlumları’, Halime Toros’un ‘Asya’nın Kandilleri’ de var.

Belediyenin Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Fatma Aktuğ, öğrenciler için değerler eğitimi, aile ve sosyal hayatı kavramalarına yardımcı olacak türden kitapları seçmeye çalıştıklarını söylüyor.

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kahramanmaraş’ın en büyük ilçesi Onikişubat Belediyesi’nin birlikte gerçekleştirdiği ‘Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor’ isimli proje çerçevesinde 390 bin okuma gerçekleşti. 

ŞAMPİYON ÖĞRENCİLERE ÖDÜL

53 bin öğrencinin katıldığı sınavın şampiyonlarından biri Arıkan Ortaokulu 7. Sınıf öğrencisi Mehlika Doğan. Ulubatlı Hasan, Peygamberin Genç Arkadaşları ve Mevlana’dan Seçmeler kitaplarını okudu. Bir başka şampiyon Fatma Güler Dilhan ise Piri Reis Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi. Güneşe Yolculuk, Barbaros Hayrettin Paşa, Bu Nasıl Süper Kahraman ve Beyaz Ufuklar kitaplarını okumuş. 

Özel Beyza İlkokulu 4. Sınıf öğrencisi Emirhan Lokmacı, gözleri parlayarak, Aliya İzzetbegoviç’in doğum tarihinden başlayıp okuduğu kitabı özetlemeye koyuluyor. Tarih ve bilim kitaplarına ilgi duyuyor. Bir de serzenişi var: ‘Bazı arkadaşlar kitap okumak için müracat ettiler fakat okumalarını tamamlayamadan yarıştan çekildiler. Bence çok şey kaybettiler.’ Bir de günün sözünü söylüyor Emirhan: ‘Başaranlar, hiç hata yapmayanlar değil asla vazgeçmeyenlerdir.’

Aslolan insan yetiştirmek

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Maraşlılar için önemli bir isim. Uzun yıllar devletin çeşitli kademelerinde görev aldı. Mahçiçek özellikle sosyal projelere önem veren bir isim. Şehrin imarı kadar insan odaklı çalışmanın gerekliliğine de inanıyor. ‘Yollar, köprüler elbette yapılır. Bizler insanımıza da yatırım yapmak zorundayız’ diyor ve ekliyor ‘Bu projeyle daha kültürlü, daha bilgili ve donanımlı bir nesil yetiştirmenin yollarını arıyoruz.’ Mahçiçek, çocuklara ve gençlere yönelik projeleri çok önemsediğini belirtiyor.